Ny forening vil gøre alle til organdonorer fra fødslen

Antallet af organtransplantationer i Danmark er rekordlave. Foreningen 7Liv arbejder for, at alle danskere skal være organdononerer fra fødslen, siger formanden Karin Riis-Jørgensen

I stedet for, at man skal melde sig som organdonor, bør alle være det fra fødslen, mener ny forening
I stedet for, at man skal melde sig som organdonor, bør alle være det fra fødslen, mener ny forening.

Foreningen 7Liv vil gøre alle danskere til organdonorer fra fødslen. Forslaget er en konsekvens af det rekordlave antal organtransplantationer, som bliver gennemført i Danmark. Foreningens formand, Karin Riis-Jørgensen (V), som også er tidligere medlem af Europa-Parlamentet, vil have danskerne til at tage stilling til organdonation. De kampagner, der hidtil har været, har ikke fået folk til at melde sig, selvom de gerne vil, lyder det fra formanden, som mener, at samfundet skal tage stilling og sende et signal om, at organdonation er vigtigt.

Hvorfor skal alle danskere være organdonorer fra fødslen?

Undersøgelser gennemført af Sundhedsstyrelsen viser, at 87 procent af den danske befolkning over 18 år er positivt indstillet over for organdonation. Alligevel er der kun 850.000 danskere, der har tilmeldt sig donorregisteret. Den overvejende holdning er altså, at det er en god idé at være organdonor, men folk får ikke meldt sig til, selvom de gerne vil. Hvis man er organdonor fra fødslen, tvinges man til at tage stilling. Organdonation er ikke bare en etisk diskussion det er en sundhedspolitisk opgave. En opgave, der sikrer livet for dem, der lever med en livstruende sygdom. Et behandlingstilbud, der kun kan tilbydes, når der er nok organer til rådighed. Derfor er der brug for politisk handling for at nedbringe ventelisterne.

Hvorfor ikke gøre mere ud af at få folk til selv at tage stilling?

Der er lavet massevis af kampagner, men folk får ikke gjort det. Før min søn blev nyresyg i år 2000, havde jeg ikke skænket organdonation en tanke. Det var ikke en del af vores hverdag. Men heldigvis kunne jeg blive organdonor, og han undgik dermed et liv på sidelinjen placeret på ventelisten. Mange danskere venter enten i mange år eller dør på ventelisten til et nyt organ. Det skal vi som samfund kunne gøre bedre.

Er det ikke op til den enkelte og ikke staten, hvad man vil bruge sin krop til?

Man kan til enhver tid sige, at det ønsker man ikke at være en del af. Men man bør spørge sig selv, om man ville tage imod et organ, hvis man havde behov for det. Hvis man gerne vil modtage organer, men ikke donere, hænger det ikke sammen. Hvor skal organerne så komme fra? Debatten om organdonation har alt for længe handlet om etikken for de afdøde i stedet for praktikken i at holde de levende i live, men det fokus skal ændres. Men jeg har selvfølgelig respekt for de personer, der hverken vil donere eller modtage organer.

Vil det ikke være bedre at udnytte de allerede eksisterende systemer bedre?

Det er klart, at der skal kigges på, hvordan vi organiserer sygehusene i dag. En idé ville være at lave en transplantationsplan. Så ville sygehusene være indstillet på, at det er noget, der skal tages stilling til. Og første skridt for vores forening er da også, at Folketinget får realiseret den længe ventede handlingsplan for organdonation. Den indeholder mange fornuftige forslag. Samtidig vil vi også gerne have levende donorer, og derfor arbejder vi for at lave en nyrebank, hvor man kan donere sin ene nyre, mens man er i live.