Syrere i Danmark optrapper konflikt

Et skyderi nær Skanderborg kan meget nemt være begyndelsen til en voldsom optrapning af konflikten mellem danske støtter og modstandere af styret i Syrien, vurderer flere eksperter

Borgerkrigen i Syrien har været i gang siden januar 2011. På billedet ses øde gader i byen Aleppo. Men krigen viser sig også i Danmark. Efter et skyderi i Skanderborg tyder meget på, at syrere har grebet til våben mod hinanden her i landet.
Borgerkrigen i Syrien har været i gang siden januar 2011. På billedet ses øde gader i byen Aleppo. Men krigen viser sig også i Danmark. Efter et skyderi i Skanderborg tyder meget på, at syrere har grebet til våben mod hinanden her i landet. Foto: Scanpix.

En helt ny type bandekrig kan måske være på vej i Danmark. Det vurderer den internationalt anerkendte terrorforsker Magnus Ranstorp fra Sveriges Forsvarshøjskole.

Baggrunden er et skyderi den 23. april mod en villa nær Skanderborg. Efter halvanden måneds tavshed omkring sagen siger Sydøstjyllands Politi nu, at de mistænker modstandere af styret i Syrien for at stå bag skuddene mod det hus, de troede tilhørte hovedpersonen bag den kontroversielle hjemmeside Syrienblog. Her bliver danskere, der er draget til Syrien for at kæmpe mod styret, udstillet og hånet gennem billeder og personfølsomme oplysninger.

Er politiets mistanke rigtig, vil det være det første eksempel på, at herboende syrere har grebet til våben mod hinanden i Danmark. Og det kan sagtens blive begyndelsen på en alvorlig optrapning af konflikten mellem de to grupper. Samler begge sider støtte nok, kan det ende i regulær bandekrig, som vi kender det mellem blandt andet rockergrupper, vurderer Magnus Ranstorp, som ikke er overrasket over, at syrerne nu tilsyneladende også bekriger hinanden i Danmark. For det første er Syrienblog meget grov, siger han, så det er naturligt, at der kommer en reaktion. For det andet vender stadig flere hjem fra kampe i Syrien med adgang til og ekspertise i våben samt særdeles stærke følelser for situationen i det krigshærgede land.

”Vi ser allerede de hjemvendte krigere stå bag forskellige former for terrorisme i Belgien, Frankrig og Storbritannien, og med den ret unikke og barske krigsførsel på de sociale medier i Danmark peger det mod flere voldelige episoder i Danmark også,” siger han.

Syrien-ekspert fra Roskilde Universitet, lektor Sune Haugbølle, er heller ikke overrasket over skudepisoden og vurderer det til at være sandsynligt, at kampen mellem tilhængere og modstandere vil blive yderligere optrappet. Men han advarer mod at drage forhastede konklusioner på baggrund af en enkelt episode.

”Jeg ved, at der bliver ført lister over, hvem der holder med hvem, og fronterne bliver stadig skarpere. Jeg tvivler på, at det fører til en bandekrig i større skala, for man skal huske på, at langt de fleste syrere i Danmark altså er helt almindelige mennesker. Men der kan sagtens komme flere direkte konfrontationer,” siger han.

I Dansk Syrisk Forening bekræfter formand Mohammad Mahfoud over for dagbladet Politiken, at fronterne er blevet trukket op på det seneste. Han har selv modtaget dødstrusler.

”Der er ingen tvivl om, at konflikten også er nået her til Danmark,” siger han.

Ifølge Magnus Ranstorp følger Politiets Efterretningstjeneste udviklingen tæt, lige som det også sker i mange andre vestlige lande, hvor borgere i stigende tal er begyndt at vende hjem fra krigen i Syrien med stærke ønsker om at fortsætte kampen på hjemlig jord. Indtil videre har der mest været tilfælde af terrorisme og ikke bandekrige. Og den udvikling er endnu farligere.

”Bandekrig rammer som regel kun udvalgte folk, mens terror kan ramme tilfældige. Under alle omstændigheder er de hjemvendte krigere en kæmpe sikkerhedsrisiko. Det samme er de sociale medier, hvor det bliver stadig nemmere at udlevere eller håne hinanden. På den måde er Syrien-krigen ekceptionel i sin åbenhed, og det gør den endnu mere sprængfarlig,” siger Magnus Ranstorp.

Ifølge ham er flere vestlige landes efterretningstjenester på vej til at offentliggøre 500 navne på vesterlændinge, der vil kæmpe i Syrien eller allerede er taget afsted.