Socialdemokraterne søger mod gamle værdier

Får statsminister Helle Thorning-Schmidt en toppost i EU, er arvefølgen allerede aftalt hos Socialdemokraterne, vurderer kommentatorer. Og kursen er sat mod en tilbagevenden til gamle, socialdemokratiske dyder

Spørgsmålet om formandskabet er højaktuelt, efter at statsminister og S-formand Helle Thorning-Schmidt i går mødtes med Tysklands kansler Angela Merkel.
Spørgsmålet om formandskabet er højaktuelt, efter at statsminister og S-formand Helle Thorning-Schmidt i går mødtes med Tysklands kansler Angela Merkel. Foto: Kasper Palsnov/Scanpix.

Hvis Socialdemokraterne snart skal skifte formand, bliver der næppe noget opgør om posten. Arvefølgen er nemlig allerede afgjort. Mette Frederiksen er således ikke bare storfavorit til posten, hun bliver efter alt at dømme den eneste kandidat, siger den politiske kommentator Thomas Larsen fra Berlingske.

Spørgsmålet om formandskabet er højaktuelt, efter at statsminister og S-formand Helle Thorning-Schmidt i går mødtes med Tysklands kansler Angela Merkel. Der bliver nemlig spekuleret i, hvorvidt de to også talte om Thornings mulighed for en toppost i EU. Det drejer sig om henholdsvis stillingerne som formand for Kommissionen, udenrigschef og formand for Det Europæiske Råd. Skulle den danske statsminister få en af disse poster og dermed forlade dansk politik, peger alle pile på beskæftigelsesminister Mette Frederiksen som ny socialdemokratisk formand, vurderer Thomas Larsen:

”Billedet er endog meget entydigt, og det skyldes, at det er lykkedes Mette Frederiksen at få opbakning fra alle de betydende grupperinger og kaffeklubber i partiet. Man er simpelthen blevet enig om, at det skal være hende, der tager over.”

Flere andre politiske kommentatorer har meldt tilsvarende skråsikkert ud. Det skyldes ikke mindst, at der er en grundlæggende længsel efter en formand, som vælgere og bagland kan spejle sig i. Og der fremstår Mette Frederiksen som en ægte og arketypisk socialdemokrat, mener Thomas Larsen.

”I dag favner Mette Frederiksen fra venstre til højre i partiet og taler lige så direkte til folk i det lille forsamlingshus som til fagbevægelsens top. Samtidig sælger hun virkelig billetter, og når hun derfor står ret alene som kronprinsesse, er der ingen, der har interesse i at udfordre hende,” siger Thomas Larsen.

Direktør i den politiske tænketank Kraka Peter Mogensen, der tidligere har været politisk rådgiver hos netop Socialdemokraterne, vurderer også, at Mette Frederiksen står forrest i formandskøen.

Men hun står ikke så entydigt alene, som de fleste kommentatorer mener, siger han. Nikolaj Wammen, den tidligere Aarhus-borgmester og nuværende forsvarsminister, er et godt bud på en modkandidat. Mogensen understreger, at han ikke ved, om Wammen overhovedet vil stille op, men gør han, er styrkeforholdet mellem ham og Mette Frederiksen lige nu cirka 35/65 i Frederiksens favør, og det kan altid ændre sig i en valgkamp. Han fik femteflest personlige stemmer til folketingsvalget og har ligesom Mette Frederiksen haft succes med at fastholde en anden politisk linje end Thorning og Corydon uden at virke illoyal.

”Jeg tror, kommentatorerne går for langt, når de påstår, at Mette Frederiksen uden tvivl vil blive ny formand, hvis posten bliver ledig. Wammen er en stærk kandidat, også internt i partiet, og man skal huske på, at Mette Frederiksen har levet en lidt beskyttet tilværelse i Beskæftigelsesministeret. Vi ved ikke, hvordan hun reagerer, hvis presset for alvor bliver hævet, så intet er sikkert,” siger Peter Mogensen.

Skulle Helle Thorning-Schmidt blive som formand, er al snak om formandsopgør dog slut, vurderer Thomas Larsen. Det til trods for, at en meningsmåling så sent som i april slog fast, at hver tredje vælger peger på Mette Frederiksen som den, der har størst chance for at sikre, at Socialdemokraterne genvinder regeringsmagten. Knap hver tiende vurderede, at Thornings muligheder var bedst.

”Tallene viser, at arvefølgen er klar, ikke at et kup er muligt. Dertil skræmmer sporene fra formandsopgøret mellem Nyrup og Auken simpelthen for meget. Desuden er det svært at begynde sin formandstid med blod på hænderne,” siger Thomas Larsen.

Et er dog, hvad de politiske kommentatorer gætter på. Skal man tro hovedpersonen selv, har hun ingen planer om at stoppe som statsminister, hvilket hun gav klart udtryk for efter gårsdagens møde med den tyske kansler:

”Det har jeg sagt mange gange før: Man skal regne med, at jeg er statsminister i Danmark, også når vi åbner Folketinget i oktober. Man skal regne med, at jeg står i spidsen for Socialdemokraterne, når vi går tl valg næste gang. Jeg har tidligere sagt, at jeg vil sige nej, hvis jeg får buddet. Jeg tror ikke, jeg kan sige det meget tydeligere,” lød det fra Helle Thorning-Schmidt ifølge Ritzau.