Danmark kåret som et af de mest islamiske lande

Målt ud fra islamiske værdier er Danmark verdens næstmest islamiske land, ifølge amerikansk undersøgelse. Frihedsrettigheder har givet vestlige lande topplacering, men undersøgelsen overser vigtige faktorer, mener professor

Danmark kåret som et af de mest islamiske lande
Foto: Henning Bagger .

Denne artikel bliver pludselig læst og delt meget igen. Vi gør opmærksom på, at den er fra 2014:
 
Danmark er med flere længders forspring mere loyal over for Koranens kerneværdier end muslimske lande som Saudi-Arabien og Qatar. Rent faktisk findes der kun ét land, hvor islams værdier trives bedre end herhjemme, og det er Irland.

Det hævder en nyere undersøgelse fra George Washington Universitet i USA. Bag den står iranskfødte professor Hossein Askari, som har udviklet et indeks, der viser i hvor høj grad et land lever op til islamiske værdier, som de er formuleret i Koranen, eksempelvis menneskerettigheder, politiske rettigheder, internationale forhold og økonomisk politik. Toppen af listen er præget af vestlige lande og altså med Irland og Danmark helt i top.

Det er helt på linje med den gængse opfattelse hos mange muslimske ledere i Danmark, siger religionssociolog Brian Arly Jacobsen, adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet.

”Det er en sjov undersøgelse og minder om en rapport, der udkom i 2006 i kølvandet på Muhammed-krisen. Den blev udarbejdet af Folkekirke og Religionsmøde, som tog rundt i landet og interviewede muslimske ledere. Flere af dem sagde, at det danske velfærdssamfund i højere grad er på linje med islams idealer end mellemøstlige stater,” siger han.

Og de mellemøstlige lande er også langt nede på listen i undersøgelsen. De højest placerede muslimske lande er Malaysia på 38. pladsen og Kuwait som nummer 48. Israel er højere placeret end disse på en 27. plads.

Netop Israels placering illustrerer, at undersøgelsen mangler at tage højde for vigtige elementer, mener Thomas Jøhnk Hoffmann, professor i koranstudier ved Københavns Universitet.

”Undersøgelsens resultat er en gammel traver om, at Vestens værdier er mere på linje med islams idealer end mange autoritære diktaturstater i Mellemøsten. Det er også sandt, når man måler det på frihedsrettigheder og økonomisk lighed, men man er nødt til også at se på religionens praksis, og der giver det ingen mening at kalde Danmark et af de mest islamiske lande i verden. Se bare på vores forhold til svinekød og omskæring,” siger han.

Talsmanden for Det Islamiske Trossamfund, Imran Shah, køber den også kun delvist. Han medgiver, at Danmark i forhold til økonomisk lighed, ytrings- og religionsfrihed er godt i tråd med islams idealer. Men forskerne ignorerer vigtige faktorer, mener han:

”Jeg ved, der er tale om en overfortolkning. For hvis man ser på den gængse debat i Danmark, det politiske klima og love, der er blevet indført, kan Danmark umuligt være det næstmest islamiske land i verden. Nye eksempler på det er forbuddet mod halal-slagtning og omskæringsdebatten. Samtidig har vi i Europa de senere år oplevet en højredrejning, hvor islamofobiske partier har fået mere indflydelse, og love er ført igennem for eksempel i Frankrig og Belgien, hvor det er blevet forbudt at bære niqab. I Irland oplever vi, at en minister taler nedsættende om muslimer, og denne type hadske ytringer er vi vidner til over hele Europa. Hvis de skulle være udtryk for islamiske værdier, er det mildest talt en grov og unuanceret negligering af, hvad islamiske værdier er. I forhold til visse faktorer er der hold i undersøgelsen, men jeg synes, de skøjter lidt for let over landeforholdene.”