Hver anden dansker vælger ferie i Danmark

Danskerne er vilde med at holde ferie i Danmark. Kortere transport og god natur er blandt årsagerne

Her nyder en far udsigten til Farøbroerne med sine drenge. Halvdelen af danskerne vil holde ferie i Danmark.
Her nyder en far udsigten til Farøbroerne med sine drenge. Halvdelen af danskerne vil holde ferie i Danmark. . Foto: Heidi Maxmilling/Scanpix.

Når danskerne går på sommerferie, vil omkring halvdelen tilbringe den i Danmark. Det viser en ny undersøgelse, som Wilkes Danmarkspanel har foretaget for hotelkæden Scandic.

Mange danskere nøjes ikke alene med at blive inden for landets grænser. De bliver også i nærheden af deres hjemmeadresse. 52 procent af de, der vælger at holde ferie i Danmark, har svaret, at de godt kan lide den korte rejseafstand.

Det understreges af, at jyderne generelt holder sig til Jylland, og sjællænderne bliver på Sjælland eller rejser til Bornholm. For eksempel vil 58 procent af de adspurgte nordjyder blive i Nordjylland i deres ferie.

Casper Puggaard, salgs- og marketingsdirektør i Scandic Hotels, mener, at mange danskere har gjort op med sig selv, hvor meget af deres ferie, der skal bruges på transport.

”Jeg tror, at de fleste har prøvet at sidde i kø på en varm, tysk motorvej, når turen er gået sydpå i bil, hvilket kan være mere end almindeligt udfordrende for især familier med børn,” siger han.

Men vejret spiller også en mere og mere afgørende rolle. Et stigende antal af både danske og udenlandske turister handler meget impulsorienteret og beslutter sig først, når vejrprognosen melder solskin.

”De sidste tre-fire år har vi set, at der bliver kortere og kortere fra bestillingstidspunkt til ankomst. Nogle booker først helt ned til en uge før, og det har vi ikke set tidligere på vores hoteller,” siger Casper Puggaard.

De ældre danskere i aldersgruppen 56-75 år er særligt vilde med den danske natur, mens de unge på 18-35 år argumenterer for at blive i landet, fordi det er billigere.

På tværs af alle aldre er 23 procent enig i, at de godt kan lide at blive i Danmark, fordi der ikke er nogen sprogbarrierer.

Rejselysten til udlandet er størst blandt de 18-35-årige, men mange unge tiltrækkes også af sommerens mange tilbud herhjemme. Særligt kan Danmarks mange festivaler spille en rolle, lyder vurderingen fra projektchef i VisitDenmark, Maria Barslund.

”Danmark har et stort udvalg af festivaler for enhver smag, og det er helt sikkert noget, der tiltrækker danske gæster, der hellere lægger deres penge der i stedet for til en udlandsrejse. Flere festivaler har mange år på bagen, og de har opbygget et godt fundament, som mange finder værd at besøge,” siger hun.

Generelt er det en kæmpe fordel for turismen i Danmark, at mange danskere bliver i landet om sommeren. VisitDenmark anser det som et kvalitetsstempel over for udlændinge, at danskerne nyder og dyrker de samme ting som dem.