Løgumkloster højskole går konkurs

Flere års vanskeligheder med elevtal og gæld fører til, at den sønderjyske højskole i går blev begæret konkurs

Arkivfoto: Løgumkloster Kirke er Løgumkloster Højskoles nærmeste nabo
Arkivfoto: Løgumkloster Kirke er Løgumkloster Højskoles nærmeste nabo. Foto: Løgumkloster Højskole.

En af højskole-Danmarks traditionsrige grundtvigske bastioner, Løgumkloster Højskole, er bukket under efter adskillige års økonomiske kvaler og vanskeligheder med at til trække nok elever. 

Bestyrelsen oplyste i går på højskolens hjemmeside, at der er indgivet konkursbegæring, at at alle kurser og aktiviteter er aflyst. Ifølge højskolens forstander, Niels Kristian Troldborg, går de økonomiske kvaler mindst tilbage til 2008, hvor højskolens økonomiske underskud begyndte at vokse år for år.

Løgumkloster har i de seneste år satset på korte kurser, og derfor var den en af de højskoler, som blev hårdt ramt, da VK-regeringen som led i den såkaldte genopretningspakke i 2010 nedprioriterede statstilskud til korte højskolekurser og opprioriterede de lange kurser.

”Jeg er blot den sidste i en lang række af folk, som kortvarigt har stået i spidsen for højskolen i et forsøg på at vende udviklingen. Vi har prøvet, alt hvad vi kunne, og i år tegnede det til, at vi faktisk ville forøge vores årselevtal fra 40 til 47. Men vi har en meget stor gæld, og derfor mener vores kreditorer ikke, at det går længere,” siger han.

Løgumkloster Højskole blev i en længere årrække ledet af forstanderparret Bent og Vita Andreasen, som for to år siden forlod højskolen for at tiltræde præsteembeder. Allerede inden da var det begyndt at gå ned ad bakke med økonomien, ligesom der havde været samarbejdsvanskeligheder med dele af personalet.

Siden 2012 har Løgumkloster haft tre forstandere, og allerede for et år siden var vanskelighederne så store, at kun en indsamling i lokalområdet og en arv dengang reddede højskolen. I januar gik medarbejderne sammen om en plan om at tilbyde en ny type langt kursus for unge i stedet for de korte kurser. Niels Kristian Troldborg, der før han blev forstander har været musiklærer på højskolen i en årrække, vurderer selv, at det eneste, der var i vejen med denne plan var, at den kom for sent.

”De initiativer, vi har taget nu, skulle være taget for fem år siden. I sidste ende ville banken ikke bevilge os flere lån, men mente i stedet, vi skulle afdrage på kassekreditten,” forklarer han.

Løgumkloster Højskole blev oprettet i 1960 og har lige siden indgået i et af landets kirkeligt-kulturelle kraftcentre med kirke, refugium, præstehøjskole, kirkemusikskole, klokkenistskole og kristen efterskole som naboer. Nu bliver kraftcentret berøvet sin grundtvig-koldske folkehøjskole.