Første store indsamling til dansk moské

Islamisk Trossamfund forsøger som den første muslimske organisation at rejse penge til moskébyggeri blandt danske muslimer

Det Islamiske Trossamfund opfordrer danske muslimer til at være med til at rejse i alt 23,7 millioner kroner til at udvide moskéen på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter. Arkivfoto fra den nye stormoské i København.
Det Islamiske Trossamfund opfordrer danske muslimer til at være med til at rejse i alt 23,7 millioner kroner til at udvide moskéen på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter. Arkivfoto fra den nye stormoské i København. .

”Ødelagte vinduer, faldefærdige vægge, huller og rust er, hvad muslimerne længe har måttet leve med. Med et øget aktivitetsniveau har vi brug for at realisere en moské med plads til alle.”

Sådan lyder opfordringen blandt andet på YouTube, når Det Islamiske Trossamfund opfordrer danske muslimer til at være med til at rejse i alt 23,7 millioner kroner til at udvide moskéen på Dortheavej i Københavns nordvestkvarter.

Initiativet er den hidtil største indsamling til en moské i Danmark. Sådan lyder vurderingen fra Jørgen Bæk Simonsen, der er professor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet.

”Der findes ikke fortilfælde i de muslimske miljøer for en indsamling, der ligner udvidelsen på Dortheavej. Der har tidligere i 1990'erne været forsøg på at få tilladelse til at opføre en moské i Njalsgade på Amager, men de fornødne tilladelser blev aldrig givet, så projekterne døde, før de fik luft under vingerne,” siger han.

For tre uger siden slog Dansk Islamisk Råd dørenene op for en moské og et kulturcenter i Rovsingsgade på ydre Nørrebro, der er støttet med 150 millioner kroner fra Qatar.

Få kilometer fra Rovsingsgade er shia-muslimerne ved at opføre en stor moské støttet af Iran. I begge tilfælde har det vakt debat, at mellemøstlige diktaturstater finansierer danske moskéer.

Med indsamlingen forsøger Det Islamiske Trossamfund at signalere åbenhed, mener Jørgen Bæk Simonsen.

”Blandt muslimer i Danmark er der indbyrdes konkurrence om at tegne billedet af islam på den mest hensigtsmæssige og rummelige måde. Og ikke overraskende har det generet Det Islamiske Trossamfund, at Dansk Islamisk Råd er kommet igennem med så stor en donation. Ingen forbipasserende kan være i tvivl om, at der er en moské i Rovsingsgade, mens du sagtens kan gå forbi Dortheavej uden at få en visuel fornemmelse af en moské,” siger Jørgen Bæk Simonsen.

Han kender ikke de konkrete udvidelsesplaner på Dortheavej, men han finder det ikke utænkeligt, at Det Islamiske Trossamfund vil lade sig inspirere af Rovsingsgade-moskéens synlighed.

Ifølge Tim Jensen, lektor på institut for historie og religionsstudier på Syddansk Universitet, har Det Islamiske Trossamfund altid fokuseret på at skaffe penge i baglandet, fremfor at søge til udlandet.

”I moskéen på Dortheavej har man satset på at have et etnisk arabisk sprog, der er åbent for mange nationaliteter. De har ry for at være et sted, hvor man arbejder hårdt for sagerne, har en god organisationsstruktur og en god kommunikation med samfundet, samtidig med at de ikke går på kompromis med deres islamiske profil. Hvis der er nogen, der kan samle så mange penge ind alene, så er det Det Islamiske Trossamfund.”

I Københavns Borgerrepræsentation finder gruppeformand for Venstre, Flemming Steen Munch, det positivt, at danske muslimer samler ind til religiøse bygninger.

”Det er udmærket, hvis man finansierer sine egne ting i Danmark, fremfor at man skal ligge under for et barbarisk regime,” siger Flemming Steen Munch.

Det Islamiske Trossamfund ønsker ikke at udtale sig om planerne.