To biskopper kritiserer Israels aktion i Gaza

Israel holder befolkningen i Gaza i et åbent fængsel, mener blandt andre Roskildes biskop. Kritikken er for letkøbt, siger Bent Melchior

To biskopper kritiserer Israels aktion i Gaza
Foto: Jack Guez.

Det er på tide, at det internationale samfund siger fra og fordømmer Israels luftbombardementer og brugen af militærmagt i Gaza. Angrebet rammer civilbefolkningen i et samfund, hvor op mod halvanden million mennesker lever i et åbent fængsel, fordi de på syvende år er afskåret fra omverdenen på grund af den israelske blokade.

Sådan lyder et af budskaberne i et debatindlæg, der blev bragt i Politiken i weekenden. Indlægget er underskrevet af 27 forskere, politikere og kulturpersonligheder, blandt dem de to biskopper Peter Fischer-Møller fra Roskilde Stift og Marianne Christiansen fra Haderslev Stift. Men debatindlægget lægger alt for ensidigt ansvaret på konflikten over på Israel, mener tidligere overrabbiner Bent Melchior, der i mange år har været fortaler for en tostatsløsning.

”Det er fuldt tilladeligt, at de to biskopper ytrer deres syn på konflikten. Men selve erklæringen er malplaceret og dårligt timet. Selvom den også kritiserer Hamas, lægger den helt klart skylden på Israel. Det beskrives som om, Israel kun bomber. De nævner ikke noget om, at Israel for eksempel har behandlet nogle af de sårede børn på israelske hospitaler,” siger Bent Melchior, der kalder kritikken en ”gratis omgang”.

”Det er meget godt at udtale sig i Danmark. Men hvad ville Roskildes biskop gøre, hvis det regnede med raketter over Sjælland. En del af humlen i konflikten er, at Hamas ikke accepterer Israels eksistens. Israel er ikke uden skyld. Men parterne kan ikke komme til at snakke sammen, hvis den ene part vil have den anden likvideret. Det forbigås i debatindlægget,” siger Bent Melchior, der mener, at Israel på et tidspunkt bliver nødt til at nærme sig de mere moderate dele af Hamas.

Biskop Peter Fischer-Møller afviser kritikken. Han sagde ja til at skrive under på indlægget, fordi han betragter det som afbalanceret, da det også fordømmer Hamas' raketangreb mod Israel.

”Vi kritiserer yderligtgående positioner på begge sider og tager alvorligt, at militæraktionen mod Hamas rammer civile. Israels aktion kan kun være med til at forværre forholdene og yderligere radikalisere fronterne. Hver gang, der opstår en voldelig situation, så er det de fredssøgende parter på begge sider af konflikten, der må betale prisen. Samtidig får de radikale Hamas-tilhængere og radikale bosættere vind i sejlene,” siger Peter Fischer-Møller, der betegner Israel-Palæstina-konflikten som særlig, fordi den nærer så mange andre konflikter.

”Derfor er det vigtigt at påvirke den stærke part, nemlig Israel,” siger Peter Fischer-Møller.

Som formand for Danmission har han kendskab til, hvordan Israel-Palæstinakonflikten øger radikaliseringen flere steder i Mellemøsten.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Haderslevs biskop Marianne Christiansen.

Viborgs biskop Karsten Nissen ser heller intet usædvanligt i, at de to biskopper blander sig i debatten.

”En biskop udtaler sig ikke på folkekirkens vegne, men på den anden side vækker det altid en særlig opmærksomhed, når en biskop udtaler sig,” lyder det fra Karsten Nissen.

Viborgs biskop har selv ved flere lejligheder påpeget, at Israel bør opgive besættelsen af de palæstinensiske områder, og at både palæstinensere og israelere har et ansvar for konfliktens løsning.

Konsulent, ph.d. Mogens S. Mogensen, der rådgiver om religion og kultur i firmaet Intercultural.dk, peger på, at konflikten Israel-Palæstina spiller en særlig rolle for mange kirkefolk.

”Israel-Palæstina er nok den konflikt, som der er flest følelser forbundet med i Danmark. Mange har et særligt forhold til Israel på grund af jødeforfølgelserne, og mange har besøgt Israel. Samtidig har mange danske kirkefolk og politikere et nært forhold til palæstinenserne. Der er slet ikke de samme kirkelige følelser på spil i forbindelse med konflikter i Zaire eller Afghanistan,” siger Mogens S. Mogensen.

Han henviser til, at Folkekirkens Nødhjælp har et udbredt nødhjælpsarbejde i de palæstinensiske områder.