Politikere: Behov for at dæmme op for internet-trusler

Politiet har svært ved at håndtere trusler på internettet. Men der er ikke enighed blandt de politiske partier om, hvad der skal til for at komme truslerne til livs

Trusler fylder efterhånden så meget på de sociale medier, at retsordfører Trine Bramsen (S) mener, at det er nødvendigt at høre politiet, om det mangler redskaber.
Trusler fylder efterhånden så meget på de sociale medier, at retsordfører Trine Bramsen (S) mener, at det er nødvendigt at høre politiet, om det mangler redskaber.

Det er svært at komme trusler på de sociale medier til livs. Det konstaterer politi og politikere ovenpå Kristeligt Dagblads omtale af Facebook-gruppen ”Nej til kriminelle indvandrere” i gårsdagens avis. Der postes dagligt trusler mod navngivne muslimer, indvandrere og politiske modstandere i den lukkede gruppe, og juraprofessor Jørn Vestergaard vurderede i Kristeligt Dagblad i går, at der strafferetsligt kan være tale om for eksempel grove trusler og anstiftelse til drab.

Københavns politi har ikke modtaget anmeldelser, der vedrører gruppen og overvåger ikke internetgrupper. Derudover tager det kun en sag op, hvis der er en forurettet part, der anmelder en trussel. Og det et sjældent, at det sker, når truslerne leveres i et lukket meningsfællesskab, erkender Sebastian Richelsen fra Københavns Politis kommunikationsafdeling.

Trusler fylder dog efterhånden så meget på de sociale medier, at retsordfører Trine Bramsen (S) mener, at det er nødvendigt at høre politiet, om det mangler redskaber.

”Vi ser flere og flere hadegrupper på nettet, og hvis folk udnytter, at det er svært for politiet at gøre noget ved det, så må vi sørge for at lukke det hul og få lovgivningen til at følge med,” siger hun.

Karina Lorentzen, retsordfører for SF, vil efter omtalen af gruppen ”Nej til kriminelle indvandrere” bede justitsministeren vurdere, om trusler og hetz på internettet skal lægges under Rigspolitiets Cyber Crime Center, der blev etableret i 2014 og primært beskæftiger sig med svindel på internettet. Hun håber, at det vil gøre det nemmere at retsforfølge truslerne, hvis en særlig enhed hos politiet holder øje med dem.

Karina Lorentzen synes ikke, der bliver gjort nok for at dæmme op for internettrusler i dag. Hun vil derfor foreslå, at der bliver nedsat et udvalg, der skal se på, om lovgivningen skal laves om.

Retsordfører Karsten Lauritzen (V) tror ikke, at lovgivning kan modvirke trusler på de sociale medier. I stedet bør brugerne af Facebook tage afstand fra trusler og hadsk tale, hvis de møder det.

Han erkender dog, som de øvrige retsordførere, at grupper som ”Nej til kriminelle indvandrere” kan have en radikaliserende effekt på personer, der ikke tidligere har været aktive i det højreekstreme miljø, fordi personer fra miljøet forsøger at rekruttere i de store internetgrupper. Han siger dog, at det er en opgave for Politiets Efterretningstjeneste.

Det er tydeligt i gruppen ”Nej til kriminelle indvandrere”, at en stor andel af medlemmerne sympatiserer med Dansk Folkeparti. Der bliver blandt andet løbende postet opfordringer til at bakke op om og stemme på partiet.

Martin Henriksen (DF) har ikke en Facebook-konto og kender ikke gruppen ”Nej til kriminelle indvandrere”. Han mener, at det i princippet er helt legalt at være med i en gruppe, der ikke ønsker kriminelle indvandrere, men at det er vigtigt at debattere ordentligt. Hvis det viser sig, at nogen af dem, der truer, er medlem af Dansk Folkeparti, vil de derfor blive ekskluderet. Trusler er dog en sag for politiet, og det må kontakte Folketinget, hvis det mangler redskaber, siger han.

I går skrev Kristeligt Dagblad om Facebook-gruppen "Nej - til kriminelle indvandrere", hvor der postes trusler mod navngivne muslimer, indvandrere og politiske modstandere. Truslerne kan være strafferetligt grundlag, siger juraprofessor.
I går skrev Kristeligt Dagblad om Facebook-gruppen "Nej - til kriminelle indvandrere", hvor der postes trusler mod navngivne muslimer, indvandrere og politiske modstandere. Truslerne kan være strafferetligt grundlag, siger juraprofessor. Foto: Fra Facebook