Nedskæringsbølge for handicappede er slut

Flere års nedskæringer på handicapområdet ser ud til at være forbi. Kommunerne forventer at bruge flere eller i hvert fald det samme som nu på handicapområdet, ifølge en ny rundspørge til en række borgmestre og socialudvalgsformænd.

”Nedskæringerne på handicappede har forhåbentlig nået smertegrænsen, så vi her ser en indikator på, at det lysner, og at vi ikke oplever store besparelser igen de kommende år i forhold til de kraftige reduktioner, vi har oplevet i en årrække,” siger næstformanden Janus Tarp fra PTU , Landsforeningen af Polio-, Trafik- og Ulykkesskadede, som står bag undersøgelsen.

Ifølge undersøgelsen, som 33 kommuner har besvaret, forventer 39 procent af kommunerne stigende udgifter på handicapområdet og 52 procent uændrede. Kun ni procent venter der bruges færre penge på området.

Der har den seneste tid været voldsom debat om støtten til handicappede. Senest om handicappede, der ikke kan tage på ferie, fordi de ikke selv må betale for en hjælper, og hvor kommunen heller ikke vil betale.

I foråret forlød det, at handicappede tvinges til at flytte til andre kommuner, fordi servicen er vidt forskellig. Også støtten til hjælpemidler og især problemerne for nogle handicappede med at få eller bevare deres handicapbil har været et varmt emne.

”Hvis man har haft handicapbil i 15 år, er man jo ikke lige blevet mindre handicappet i mellemtiden,” siger Dansk Folkepartis handicapordfører, Karina Adsbøl.

Hun ser derfor frem til, at Folketingets Socialudvalg efter sommerferien skal mødes med socialministeren med handicappede på dagsordenen. Herunder problemerne med, at livet for mange handicappede besværliggøres i voldsom grad, når de må undvære hjælp, mens deres klagesag behandles i en stadigt mere bebyrdet Ankestyrelse.