Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Thorning afviser at fordømme Israel i nordisk erklæring

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har ikke skrevet under på en fælles udtalelse fra de fire øvrige nordiske S-formænd, hvori de kritiserer Israel i forbindelse med den igangværende konflikt i Gazastriben. Foto: Pool picture © Reporters

Der er vrede i Socialdemokratiet og på venstrefløjen, efter at statsministeren har afvist at kritisere Israel.

Det vækker kritik og forundring i Socialdemokratiet og på den øvrige politiske venstrefløj, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ikke er medunderskriver af en fælles udtalelse fra de fire øvrige nordiske S-formænd.

Det skriver Politiken tirsdag.

I weekenden udsendte de socialdemokratiske partiformænd Jonas Gahr Støre, Stefan Löfven, Antti Rinne og Arni Pall Arnason fra henholdsvis Norge, Sverige, Finland og Island en erklæring, hvori de kritiserer Israel i forbindelse med den igangværende konflikt i Gazastriben.

I erklæringen siger Thornings nordiske kolleger blandt andet, at de "fordømmer Israels anvendelse af uproportionel vold, som strider mod folkeretten og grundlæggende humanitære principper".

De opfordrer Israel til at ophæve besættelsen af Vestbredden, blokaden af Gaza og til at afvikle bosættelsespolitikken.

Helle Thorning-Schmidt, der er den eneste regeringschef blandt de nordiske partiledere, takkede nej til at skrive under. Det undrer hendes egen tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF).

- Jeg er uforstående over for, at de danske socialdemokrater ikke er med, siger Holger K. Nielsen til Politiken og afviser, at Thorning-Schmidts fravær kan tilskrives historisk betingede tætte bånd mellem de danske socialdemokrater og Israel.

Han nævner, at "da Mogens Lykketoft (S) var udenrigsminister, skete der en kraftig skærpelse af retorikken i forhold til Israel".

Som udenrigsminister fra 2000 til 2001 udtrykte Mogens Lykketoft flere gange hård kritik af Israel.

Han vil ikke kommentere Helle Thorning-Schmidts tilgang til sagen, men skriver i en mail til Politiken, at "det er velkendt, at jeg er helt enig i de holdninger, der kommer til udtryk i de fire partiformænds udtalelse".

Formanden for de danske socialdemokraters internationale udvalg, Poul Nielson, kalder i en mail de nordiske S-formænds udtalelse for "en god opsummering af de synspunkter", som danske socialdemokrater i "en årrække har gjort gældende om konflikten".

Det var mandag ikke muligt for Politiken at træffe Helle Thorning-Schmidt.