Hospice-patienter er ikke bange for at dø

Et nyt forskningsprojekt peger på, at hospicepatienter bruger positive forestillinger om efterlivet til at jage dødsfrygten væk

Hospice-patienter har generelt positive forestillinger om efterlivet, konkluderer Lene Moestrup, der skriver ph.d. om eksistentielle behov hos døende efter at have interviewet mange om emnet.
Hospice-patienter har generelt positive forestillinger om efterlivet, konkluderer Lene Moestrup, der skriver ph.d. om eksistentielle behov hos døende efter at have interviewet mange om emnet.

”Hvad spekulerer du på, når du ligger der i din seng?”

”Ikke at jeg skal dø, i hvert fald ...”.

Sådan svarede en hospicepatient, da han blev interviewet om sit forhold til døden af Lene Moestrup, der skriver ph.d. om eksistentielle behov hos døende. Og han var ikke den eneste. De fleste, Lene Moestrup talte med, fortalte, at de hverken havde lyst til at fokusere på døden eller frygtede den.

”Man har en forventning om, at mennesker er bange for døden, og psykologien har etableret en idé om, at alle har en grundlæggende angst for at dø. De fleste af de patienter, jeg har talt med, gav udtryk for, at de ikke var bange for at dø. Nogen af dem var bange for, hvordan de skulle dø, og havde en stor sorg over at skulle forlade livet, men de var ikke bange for selve døden. Det er overraskende,” siger Lene Moestrup, ph.d.-studerende ved Institut for Sundhedstjenesteforskning ved Syddansk Universitet og lektor ved University College Lillebælt.

Hospicepatienterne havde generelt positive forestillinger om efterlivet.

”Når man spørger dem, om de har nogen forestillinger om døden, siger de, at de forestiller sig noget positivt og noget, der ikke gør ondt. De fleste læner sig ikke op ad de kristne forestillinger om paradiset, men har individuelle forestillinger, som ikke hænger sammen med almindelige religioner,” siger Lene Moestrup.

Tankerne om tiden efter døden gjorde det nemmere for dem at forholde sig til døden:

”Nogen tror, at livet er en cyklus, fra barn til voksen til barn igen, andre på at livet ender med den sorte intethed, en tror på det kristne paradis, men det er generelt flyvske forestillinger. Danskerne er kendt for at have en sekulær tilgang, hvor kristendom ikke fylder så meget. I stedet konstruerer de måske noget positivt, så det bliver nemmere at håndtere døden, så den bliver mindre farefuld.”

Michael Hviid Jacobsen, professor i sociologi ved Aalborg Universitet, tror stadig, at det er et livsvilkår at frygte døden, men siger, at resultaterne fra Lene Moestrups ph.d. tyder på, at et hospice kan hjælpe det moderne menneske med at navigere i sin dødsangst:

”Der findes mange former for dødsfrygt; frygten for guds straf og svovlhelvedet, og frygten for, at der ikke er noget, når vi dør, for det meningsløse sorte hul. Det værste for det moderne menneske er ikke at kunne finde en mening. På hospice er man eksperter i smertelindring, så der bliver plads til at tænke over meningen med det hele, og undersøgelsen peger på, at det kan give plads til forhåbninger om, at livet måske ikke slutter ved døden.”

Han kalder undersøgelsens resultat for ”et skulderklap” til de danske hospicer.

Hospice Forum Danmark,der arbejder på at forbedre vilkårene for uhelbredeligt syge, siger, at der skal etableres 200 flere hospicepladser end de 250, man har etableret i dag, for at kunne håndtere alle de patientgrupper, som har behov for en hospiceplads.

Helle Timm, centerchef i Palliativt Videnscenter, anerkender hospicernes evne til at give ro og plads til de eksistensielle tanker og til at fylde dagene med liv i stedet for dødstanker, men hun synes, at det er for få, der får den mulighed den sidste tid:

”Det er en meget lille andel af dem, der dør, der dør på et hospice, og jeg er bekymret for dem, som ikke er på hospice, men som befinder sig ensomme i eget hjem, på hospitaler eller på plejehjem, hvor der er fokus på behandling og pleje, men i mindre grad livskvalitet.”

Foto: Kadmy