Rabbiner: Jeg frygter, at det går ud over mennesker næste gang

Det Jødisk Samfund i Danmark vil have mere sikkerhed efter hærværk mod jødisk skole i København

Jair Melchior, rabbiner og far til elever pŒå den jødiske Carolineskole i København, der er blevet udsat for  hærværk.
Jair Melchior, rabbiner og far til elever pŒå den jødiske Carolineskole i København, der er blevet udsat for hærværk. Foto: Leif Tuxen.

”Ingen fred i Gaza, ingen fred til jer zionistsvin.”

De ord var slynget sjusket op med spraymaling på to af den jødiske Carolineskoles bygninger, da eleverne mødte ind fredag morgen.

I løbet af natten havde gerningsmænd klippet hul i det høje trådhegn, der omgiver skolen, trængt ind i skolegården, smadret syv-otte vinduer og skrevet ordene på muren.

Skolens personale og de fast tilknyttede private vagter klistrede sorte skraldesække op på de ramte mure i et forsøg på at skærme eleverne, men selv de helt små fangede truslen og var bange for, at de, der havde hærget, ville komme tilbage.

Skoleleder Jan Hansen kunne ikke berolige dem helt, for der blev ikke bare klippet hul i hegnet, smadret vinduer og skrevet bogstaver på en mur, der blev også slået hul i hans tro på, at de jødiske elever kan vide sig sikre på skolen.

”Der er en trussel i de ord, de har skrevet. De tager små børn som gidsler i en konflikt,” sagde han med henvisning til konflikten mellem Gaza og Israel.

Skolens lærere har længe advaret deres elever mod at bære Davidsstjerne og kalot uden for skolen, og på skolens hjemmeside optræder lærerne kun med fornavn, men det er første gang, at der er sket noget på skolens område, siger skolederen.

Carolineskolen er bevogtet af private vagter, der er lås på porten, højt hegn og tremmer for vinduerne, men Jonathan Fischer, næstformand i Det Jødiske Samfund I Danmark, mener, at politiet må intensivere beskyttelsen, så skolens 200 børn og den tilknyttede børnehave kan føle sig sikre.

”Vi er meget bekymrede. De seneste uger har vi forsøgt at sige via medierne, at man ikke kan sætte lighedstegn mellem Israel og de danske jøder. I øjeblikket kører politiet patrulje ved skolen hver dag, men vi mener, at man skal prioritere at lade en patruljevogn holde fast ude foran skolen, når den er åben. Vi har forsøgt at få justitsministeren i tale, så hun kan sende et signal ned igennem systemet om, at man skal prioritere sikkerheden endnu højere end i dag, men vi har ikke hørt noget fra hende,” siger han.

Jair Melchior, kommende enerabbiner for Det Jødiske Samfund i Danmark, har to børn på Carolineskolen og et i den tilknyttede børnehave, der også har fået knust flere ruder.

”Min søn på seks år har flere gange spurgt mig, hvorfor nogen har smadret skolen. Det er det spørgsmål, som alle danskere bør stille sig selv. Jødernes sikkerhed er ikke det jødiske samfunds ansvar, det er hele samfundets ansvar, det er statens ansvar. Det her er en eskalering, og jeg frygter, at det går ud over mennesker næste gang.”

Selvom Jair Melchior prøver at skærme sine børn mod hadet, er det svært, og han har flere gange oplevet, at nogen har råbt ”dø jødesvin” efter ham og hans familie.

Det er den sorte kalot, der provokerer, tænker han. Men det kan ikke være rigtigt, at man ikke kan bære religiøse symboler i Danmark, og at jøder skal lukke sig inde i fæstninger bag høje hegn for at være i sikkerhed, siger han.

Det har ikke været muligt at få svar fra justitsministeren på, om hun vil være med til at sikre yderligere beskyttelse af Carolineskolen.

Justitsministeriet oplyser dog, at det har modtaget en skrivelse fra Det Jødiske Samfund i Danmark, og at der er et svar på vej.

Justitsministeren tager dog kraftigt afstand fra hærværket i en skriftlig kommentar:

”Jeg er dybt forarget over, at nogen tilsyneladende kan finde på at bringe børnene ind i konflikten mellem Israel og Gaza. Til dem kan jeg kun sige: 'Hold venligst børnene udenfor'. I Danmark skal der både være plads til jødiske og muslimske børn. Konflikten hører absolut ikke hjemme i skolegården.”

Skolen oplyser, at der er overvågnings-optagelser af gerningsmændene, der viser få personer knuse ruder og skrive grafitti.

Hærværksmændene var efter sigende kun inde på skolens grund i kort tid. Københavns Politi oplyser, at det tager sagen alvorligt, men vil ikke gå i detaljer af hensyn til efterforskningen.

Carolineskolen,j¿disk skole, udsat for rudeknusning og h¾rv¾rk, samt graffiti, efter indbrud pŒ skolen.
Carolineskolen,j¿disk skole, udsat for rudeknusning og h¾rv¾rk, samt graffiti, efter indbrud pŒ skolen. Foto: Leif Tuxen
Carolineskolens leder Jan Hansen, ved et af de knuste ruder efter indbrud og h¾rv¾rk mod den j¿diske skole.
Carolineskolens leder Jan Hansen, ved et af de knuste ruder efter indbrud og h¾rv¾rk mod den j¿diske skole. Foto: Leif Tuxen