Forebyggelse får norske skilsmissetal til at falde markant

Norges skilsmissetal er på 10 år faldet med 12 procent. Statens engagement i nordmændenes samliv skyldes stærke kristne værdier, vurderer professor

”Holdningen i Norge er, at samlivsproblemer løses med terapeutisk samtale og ikke juridisk rådgivning," fortæller professor i psykologi Frode Thuen.
”Holdningen i Norge er, at samlivsproblemer løses med terapeutisk samtale og ikke juridisk rådgivning," fortæller professor i psykologi Frode Thuen. Foto: kmiragaya.

Mens flere og flere familier i Danmark går i opløsning, har nordmændene øjensynligt fundet en måde at knække skilsmissekurven på.

Statistikken viser, at skilsmissetallene de seneste 10 år er faldet med 12 procent. Det samme gælder antallet af separationer, der er reduceret med næsten 17 procent i samme periode.

Den positive udvikling skyldes, at den norske stat har satset massivt på psykologisk rådgivning og mægling i skilsmissesager, forklarer Frode Thuen, der er professor i psykologi ved Senter for kunnskapsbasert praksis på Bergen University College.

”Det er faktisk helt enkelt: Myndighederne er gået aktivt ind i skilsmisseproblematikken og har i høj grad satset på forebyggende arbejde de seneste 10 år,” siger han og forklarer, at forebyggelsen blandt andet består af såkaldte samlivskurser og parkurser til forældre, der lige har fået deres første barn.

Begge tilbud er en integreret del af det offentliges tilbud til familier.

Men ikke nok med det: Opstår der problemer i ægteskabet, som kan føre til skilsmisse, tilbyder det offentlige syv timers gratis rådgivning, hvoraf den første time er obligatorisk.

Hjælper det ikke, bliver norske forældre mødt af psykologer - og ikke jurister som herhjemme - i socialforvaltningen. Rådgivningen her sikrer, at 80 procent af de norske skilsmissesager om samvær mellem forældre og børn ender med et forlig, og kun 200-300 sager om året havner i retten. Til sammenligning endte hele 2441 sager om samvær mellem forældre og børn i det danske retssystem sidste år.

”Holdningen i Norge er, at samlivsproblemer løses med terapeutisk samtale og ikke juridisk rådgivning. Den juridiske del er først nødvendig, når der ikke er nogen anden udvej,” fortæller Frode Thuen og forklarer, at statens indblanding i nordmændenes samliv skyldes stærke kristne værdier, der går langt tilbage i norsk kulturhistorie:

”De kristelige strømninger i Norge har haft en stor betydning for den familiepolitiske indsats. Allerede tilbage i 1950'erne hjalp kirken familier med samlivsproblemer, og det er denne opgave, som nu også myndighederne har påtaget sig,” siger professoren.

Han tilføjer, at partier med stærke kristne værdier desuden har været med til at sikre, at familiepolitikken har høj prioritet i Norge:

”Det danske politiske landskab er ikke påvirket af de samme værdier som i Norge, og her er man derfor først inden for de seneste to-tre år begyndt at tale om skilsmisseforebyggelse,” tilføjer Frode Thuen.

Danmark kunne lære meget af den norske skilsmisseforebyggelse, mener Ask Elklit, der er professor i psykologi på Videnscenter for Psyko-traumatologi ved Syddansk Universitet.

”Det er rigtigt klogt, det som nordmændene gør, og de penge, de investerer i forebyggelse, vil betale sig på længere sigt. Vi skal være meget bedre til at bevare familien herhjemme, og når det går galt, skal vi kunne hjælpe forældrene videre på en ordentlig måde,” siger han.

Ask Elklit er især begejstret for den norske model, hvor man lader psykologer frem for jurister klare konfliktmæglingen i socialforvaltningen:

”Psykologer er til større gavn i socialforvaltningen. Jurister er uddannet til at kende love og paragraffer, men det, der er brug for i skilsmissesager, er ikke lovgivning, men først og fremmest menneskelig forståelse. Forståelse for hvad konflikter er, og hvordan man løser dem i familier, så børnene ikke kommer i klemme.”

Også i Børn Vilkår så direktør Rasmus Kjeldahl gerne, at man gjorde mere i Danmark for at forebygge skilsmisser. Især for de mindste familiemedlemmers skyld.

”Der er ingen tvivl om, at det store skilsmissetal er en væsentlig bremse for samfundsudviklingen i Danmark. Kan vi komme tættere på de norske tilstande og få familier til at leve sammen i fred og harmoni, er jeg sikker på at det vil være godt for både samfundet, økonomien og familierne,” siger han og understreger, at behovet for skilsmisserådgivning de senere år er vokset.

Det har Børns Vilkår især mærket på ForældreTelefonen, der er en rådgivningslinje for skilsmisseramte forældre. Organisationen udvider derfor nu forældrerådgivningen med støtte fra Egmont Fonden.