Følelsesmæssig førstehjælp ved spædbørnsdød

Landsforeningen Spædbarnsdød udgiver en ”omsorgsæske”, der skal yde hjælp til forældre, der mister et spædbarn

"At miste er en kæmpe sorg. At miste et barn er den største sorg. jeg håber, at omsorgsæsken vil hjælpe forældre, der har mistet et spædbarn, i deres mørkeste tid," siger protektor for Landsforeningen Spædbarnsdød grevinde Alexandra.
"At miste er en kæmpe sorg. At miste et barn er den største sorg. jeg håber, at omsorgsæsken vil hjælpe forældre, der har mistet et spædbarn, i deres mørkeste tid," siger protektor for Landsforeningen Spædbarnsdød grevinde Alexandra.

Stine Cano gik i fødsel en uge efter sin termin. Men da havde babyen i hendes mave ikke længere noget hjerteslag. Hun fødte derfor et dødt spædbarn, sønnen William, inden hans liv overhovedet var begyndt.

”Det var hårdt, og der var en masse modsatrettede følelser. Jeg var enormt skuffet og ked af det, men også stolt over at have født en søn,” siger Stine Cano, der halvandet år efter at have mistet sit første barn er blevet mor igen.

Hun havde i går taget sin tre måneder gamle datter, Mila, med til reception på Rigshospitalet. Her over-rakte Landsforeningen Spædbarnsdød en såkaldt omsorgsæske, der skal hjælpe forældre ligesom Stine Cano, der mister deres børn i løbet af graviditeten, under fødslen eller i barnets første leveår.

Omsorgsæsken består af bogen ”Når I har mistet”, hvor en række forældre - deriblandt Stine Cano og hendes kæreste - fortæller om deres personlige erfaringer med spædbørnsdød, samt en notesbog og en kuglepen, så forældre, der netop har mistet, kan skrive deres egne erfaringer ned.

Materialet vil snart være at finde på fødselsafdelinger over hele landet og skal give både følelsesmæssig hjælp og praktisk rådgivning til forældre, hvis spædbarn døde.

”Vi oplever en stor magtesløshed blandt forældre, der mister et barn. Ingen forældre forestiller sig jo, at deres barn dør, eller at en graviditet ikke ender med en levedygtig baby. De er slet ikke forberedt på situationen og er ofte i tvivl om, hvad de kan tillade sig at føle, eller hvad de har krav på i forhold til barselsorlov. Derfor har de brug for al den støtte og erfaring, de kan få,” siger Jesper Gade Nissen, der er formand for Landsforeningen Spædbarnsdød.

Udgivelsen af omsorgs-æsken fandt sted på Rigs-hospitalets fødselsafdeling. Til receptionen vrimlede det med læger, sygeplejersker, babyer og forældre, der medvirker i bogen. Men der var også fint besøg: Foreningens protektor, grevinde Alexandra, var til stede for at overrække materialet til afdelingens overlæger.

”At miste er en kæmpe sorg. At miste et barn er den største sorg. Jeg håber, at omsorgsæsken vil hjælpe forældre, der har mistet et spædbarn, i deres mørkeste tid. I skal vide, at I ikke er alene,” sagde hun i sin overrækkelsestale.

Og netop det, ikke at være alene om sorgen, blev også Stine Canos vej ud af tragedien. Hun fik hjælp til at møde andre forældre, der havde haft de samme oplevelser:

”Der gik lang tid, før jeg fandt ud af, at jeg ikke stod alene med det her, men at der var andre, der delte min historie. Men da jeg endelig fandt de her forældre, var det en kæmpe lettelse at tale med dem og blive bekræftet i, at alle ens følelser var okay. Jeg håber, at omsorgsæsken han være med til, at flere forældre finder ligesindede.”