Tre danskere er sigtet for at støtte Islamisk Stat

Der er mange flere, der støtter den brutale bevægelse, der opererer i Syrien og Irak, siger terrorforsker og anbefaler myndighederne at undersøge omfanget

I sidste måned demonstrerede kurdere i den britiske hovedstad London mod Islamisk Stat - her på banneret benævnt ISIS - samtidig med, at kurdiske militante i det nordlige Irak gjorde sig klar til at kæmpe mod Islamisk Stat. -
I sidste måned demonstrerede kurdere i den britiske hovedstad London mod Islamisk Stat - her på banneret benævnt ISIS - samtidig med, at kurdiske militante i det nordlige Irak gjorde sig klar til at kæmpe mod Islamisk Stat. - . Foto: Dave Evans/Demotix/Scanpix.

Halshugning af journalister, nedslagtning af andre trossamfund i Allahs navn. Vold. Trusler. Drab. Den brutalitet, som Islamisk Stat, der opererer i Syrien og Irak, benytter, har chokeret verdenssamfundet, men har også fundet støtter i Europa.

I går ransagede politiet flere adresser og tog en mand og to kvinder med til afhøring. De er alle tilknyttet De Humanitære Hjerter, som ifølge foreningens facebookside indsamler tøj og penge til hjælpeprojekter i Syrien. Men det er ikke det eneste, foreningen har lavet, mener Københavns Politi, der har sigtet de tre for terrorstøtte.

De har, ifølge politiet, solgt sorte sløjfe-klistermærker med ordene ”Support our Ummah”, der betyder ”støt vor islamiske nation”, til støtte for Islamisk Stats aktiviteter i Syrien og Irak.

Formanden for De Humanitære Hjerter, som er en af de sigtede, har dog tidligere udtalt til pressen, at han ikke var klar over, at logoet bliver brugt af Islamisk Stat, og at han ikke støtter militante islamisters vold.

Københavns Politi har umiddelbart ikke mistanke om, at indtægter fra foreningens øvrige aktiviteter er gået til at støtte terror, siger Jens Møller Jensen, leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet i Københavns Politi. Ved onsdagens ransagninger beslaglagde politiet dog flere dokumenter om indsamlingerne, som nu skal undersøges.

Det er første gang, at personer i Danmark sigtes for at støtte Islamisk Stat, men ifølge terrorforsker Magnus Ranstorp fra det svenske forsvarsakademi er støtten til Islamisk Stat mere omfattende i indvandrermiljøerne, end mange forestiller sig:

”Vi ved ikke, hvor mange der støtter organisationen. Men støtten er mere udbredt, end man skulle tro, og det er noget, vi skal tage meget alvorligt. Hver gang der har været en central video fra slagmarken eller en video om martyrerne, så er der forbavsende mange, der støtter Islamisk Stat på de sociale medier.”

Støtten foregår primært via fora på internettet, men Islamisk Stat forsøger også at opbygge et brand ved at sælge flag og t-shirts, siger han og opfordrer myndighederne i Danmark og de øvrige EU-lande til at lave en undersøgelse for at få kortlagt, hvor mange der støtter Islamisk Stat i de europæiske lande.

Klistermærket, som ifølge politiet har kostet 50 kroner.
Klistermærket, som ifølge politiet har kostet 50 kroner.

Københavns Politi forventer ikke at forsøge at få de tre personer med tilknytning til De Humanitære Hjerter varetægtsfængslet. Politiet vil i den kommende tid undersøge, om der er grundlag for at rejse en tiltale mod formanden, der er en 35-årig statsløs mand født i Libyen, en kvinde på 30 år fra Libanon, der har dansk statsborgerskab, samt en 51-årig dansk kvinde, som ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger er konvertit.

Politiet fandt ikke klistermærkerne med den sorte sløjfe og budskabet om at støtte ”Ummah” ved gårsdagens ransagning, men en mand, der kalder sig Abdullahim Ummah, fortæller, at han har en stak liggende. Han står for at organisere en tøjindsamling til Syrien for De Humanitære Hjerter, men sidder ikke i ledelsen, oplyser han.

Han vil dog ikke svare på, om han har solgt de klistermærker, som politiet mener har kostet 50 kroner stykket:

”Det er ikke sikkert at svare på, når der er en efterforskning i gang,” siger Abdullahim Ummah.

Han siger, at det er en udbredt misforståelse, at det at ønske en islamisk stat er det samme som at støtte Islamisk Stat i Irak og Syrien. Det handler alene om at tro på, at Allah indfrier et løfte om en islamisk stat fra nord til syd, fra øst til vest, og det er også det, klistermærket handler om, siger han. Han vil dog ikke svare på, om han støtter Islamisk Stats brutale aktiviteter i Irak og Syrien.

”Profeten Muhammed, som I krænker hver dag, har lovet os, at den islamiske stat vil komme. Og vi er oprigtige, og vi tror på, at den islamiske stat vil komme, ligesom i Syrien. Om 50 år, 10 år, 20 år, vil den komme til Danmark.”