Ny café kræver plettet straffeattest ved ansættelse

På en ny café i Svendborg kan man kun blive ansat, hvis man er tidligere indsat og derudover har et ønske om at komme ud af kriminaliteten

Manden bag den nye café i Svendborg har tidligere været lærer i Nyborg Statsfængsel, som ses på billedet.
Manden bag den nye café i Svendborg har tidligere været lærer i Nyborg Statsfængsel, som ses på billedet. Foto: Ulrik Jantzen .

Det bliver tidligere kriminelle, der skal svinge kniven, når Søren Carlos Rasmussen til november åbner en ny café i Svendborg. Han er uddannet kok og har tidligere arbejdet som lærer i Nyborg Statsfængsel, og nu kombinerer han sin erfaring ved at åbne en café, der har to atypiske ansættelseskrav: Man skal for det første have en plettet straffeattest og for det andet have et ønske om at komme ud af kriminaliteten.

Caféen hedder Carlos Kitschen og har som formål at resocialisere tidligere kriminelle. Alle vil blive ansat på baggrund af en individuel vurdering, og derefter skal caféen fungere som en base, der kan give de tidligere indsatte vejledning og støtte til at vende tilbage til en normal og ikke-kriminel dagligdag.

”Når indsatte bliver løsladt, kan de fleste kun henvende sig til en sagsbehandler, og på det tidspunkt har de forvejen opbygget en slags foragt for systemet - det er et dårligt udgangspunkt. Der vil vi gerne tilbyde et alternativ, der kan yde hjælp i forhold til kommunikation med kommunen, praktiske gøremål og personlig støtte” siger Søren Carlos Rasmussen.

Han og Rasmus Küpper, der er den anden kok bag projektet, har allerede ansat tre tidligere indsatte til caféen. Den ene er Klaus N., der blev løsladt i 2010 efter at have afsonet en dom på ni år for narkotikahandel.

Han taler af erfaring, når han siger, at der er et stort behov for initiativer som Carlos Kitschen:

”Det er meget vigtigt at få nogle succesoplevelser, når man kommer ud af fængslet. Så man ved, at man kan noget andet end at være kriminel,” siger han til Fyns Amts Avis.

Jesper Ryberg er professor og forsker i straf og etik på RUC. Han synes godt om projektet:

”Man ved, at tidligere kriminelle i mindre grad falder tilbage til ny kriminalitet, hvis de får fodfæste på arbejdsmarkedet. Og hvis caféen kan hjælpe disse mennesker med at blive resocialiserede, så hjælper det ikke kun de kriminelle, men også hele samfundet. Det er en sym-patisk idé,” siger Jesper Ryberg.

Men er det fair at give tidligere kriminelle en jobmæssig fordel på bekostning af ikke-kriminelle?”Det at have en plettet straffeattest gør det normalt meget sværere at få et job - også selvom den pågældende jobansøger har afsonet sin straf mange år tidligere. Caféen her går kun ind og udligner en smule af den forskelsbehandling, der allerede er på området. Det ser jeg overhovedet ikke som et problem,” siger Jesper Ryberg til Kristeligt Dagblad.

Han bakkes op af arbejdsmarkedsjurist og professor ved Aarhus Universitet Ole Hasselbalch, der siger, at der juridisk ikke er noget i vejen for kun at ville ansætte tidligere straffede, når det er en del af et socialt rehabiliteringsprojekt.

Ligebehandlingsnævnet, der behandler klager om diskrimination i eksempelvis ansættelsesprocedurer, vil ikke udtale sig, da de aldrig har behandlet lignende sager.

Carlos Kitschen skal efter planen åbne på en endnu ukendt adresse i Svendborg den 1. november.

Inden caféen åbner, skal initiativtagerne dog først have finanseringen helt på plads: Her håber de på et samarbejde med Svendborg Kommune og lokale virksomheder, der har lyst til at støtte projektet.