Danmark får sit første offentlige program for udenlandske hjemløse

For første gang er der afsat offentlige midler til at hjælpe udenlandske hjemløse, efter at et nyt transitprogram er vedtaget i Københavns Kommune. Banebrydende, siger Kirkens Korshær

Nu kan de private overnatningssteder tilbyde pladser til udlændinge finansieret af kommunens pengekasse.
Nu kan de private overnatningssteder tilbyde pladser til udlændinge finansieret af kommunens pengekasse. Foto: Søren Bidstrup.

For første gang er der igangsat et reelt program for udenlandske hjemløse i Danmark, som er støttet af offentlige midler 

Det er sket, efter at Københavns Kommune i går vedtog at afsætte 3,5 millioner kroner til et såkaldt "transitprogram."

Transitprogrammet skal blandt andet give udenlandske hjemløse i byen bedre mulighed for overnatning, mad og rådgivning.

Det bliver hilst velkommen af Kirkens Korshær, der har flere herberg for migranter. Kirkens Korshær er en privat organisation, og derfor har de mulighed for at tage imod de udenlandske folk, mens de offentlige herberg ikke må tage imod dem. 

Men fremover kan Københavns private overnatningssteder tilbyde pladser til udlændinge samtidig med, at de kan søge støtte fra kommunens pengekasse.
 
"Det er et banebrydende skridt. Før nu er der ikke etableret nogle former for støttende foranstaltninger for fattige tilrejsende for offentlige midler," siger Helle Christiansen, der er chef for Kirkens Korshær. 

Det offentlige har godt nok haft en finger med i spillet i forhold til andre tiltag for udenlandske hjemløse, blandt andet midlertidige overnatningssteder i vintermånederne og natcaféen Stengade på Nørrebro.

Men denne gang er der en samlet og helhedsorienteret løsning på problemerne, siger Helle Christiansen.

"De midlertidige herberg om vinteren har været politikernes undskyldning for ikke at gøre noget selv. De har bare uddelt opgaven til de private organisationer. Transitprogrammet sender et helt andet signal. Endelig har politikerne indset, at migranterne er et problem, der ikke forsvinder," siger hun og fortsætter:

"Transitprogrammet vil forhåbentligt gøre en stor forskel på det menneskelige plan."

Transitprogrammet har to fokusområder, fortæller Jesper Christensen (S), der er socialborgmester i Københavns Kommune og har fremsat forslaget for Socialdemokraterne sammen med Enhedslisten, Dansk Folkeparti, SF og De Radikale.

Dels skal pengene gå til private og kirkelige organisationer, så de kan udvide deres tilbud om mad, lægehjælp og overnatning.

Dels skal medarbejdere fra kommunen samarbejde med organisationerne om en bæredygtig hjemsendelse af de udenlandske hjemløse.

Programmet strækker sig over et år, og herefter håber kommunen, at staten vil tage tage tråden op.

Baggrunden for at vedtage transitprogrammet er et stigende antal hjemløse på gaderne i København, især fra Afrika og Øst - og Centraleuropa.

"Det er et stort problem. Mange, der kommer hertil for at få et arbejde, ender i stedet i en social deroute. Vi ønsker derfor, at de her mennesker kan få omsorg og rådgivning og hjælp til et bedre helbred," fortæller han.

Midlertidig overnatning er en del af programmet, men det er ikke målet, at migranterne skal blive her permanent. Derfor vil medarbejdere fra kommunen samarbejde med de private overnatningssteder, så de hjemløse i sidste ende kan blive sendt hjem til deres eget land.

"Pointen er, at vi tager hånd om den menneskelige del, netop så de bliver i stand til at rejse videre. For en stor del af dem er det ikke det bedste at ende her i Danmark. Det er vigtigt, at vi hjælper dem til at se, at mulighederne for et arbejde og en fremtid måske ikke er så realistiske her."

Helle Christiansen fra Kirkens Korshær er enig i at hjemsendelse af de udenlandske hjemløse er en del af løsningen.

"For mange er der faktisk en mulighed for en bæredygtig tilværelse i deres eget land , og derfor kan hjemsendelse være en god ide. Det er vigtigt, at de hjemløse får etableret sig et andet sted, før situationen for dem bliver alt for håbløs i Danmark," siger hun