Socialt udsatte er blevet jaget vildt

Latterliggørelse, chikane og deciderede overfald på hjemløse og udsatte borgere er de seneste år blevet både hyppigere og grovere. Sådan lyder det fra flere organisationer, der efterlyser politisk indgriben

"Anstændigheden og det værdige menneskesyn er i langsom opløsning, når det gælder vores behandling af samfundets svageste." Modelfoto.
"Anstændigheden og det værdige menneskesyn er i langsom opløsning, når det gælder vores behandling af samfundets svageste." Modelfoto. Foto: Lisa F. Young

En kvinde samler flasker på Vesterbro i København, mens fans fra fodboldklubberne Brøndby IF og FC København varmer op til aftenens opgør med øl og kampsange. Kvinden står i vand til knæene i et springvand for at få fat i øldåserne, der skvulper rundt i vandkanten.

Ifølge øjenvidner griner de omkringstående fodboldfans af hende. De kommer med ydmygende tilråb, kaster med dåser efter hendes ben og hælder øl ned ad nakken på hende, når hun bøjer sig efter panten. Det ydmygende optrin fandt sted i søndags, men er langtfra enestående, lyder det fra en lang række organisationer, der de seneste år har registreret en foruroligende stigning i mobning, af latterliggørelse og af deciderede overfald mod udsatte borgere.

Udfald mod mennesker på samfundets bund er på bare få år blevet både hyppigere og grovere, lyder det samstemmende fra organisationerne, der kan berette om alt fra nedsættende og ydmygende tilråb til overfald med peberspray og udsatte, der er blevet smidt i vandet eller jagtet gennem gader med trusler om tæv.

”Vi må desværre konstatere, at anstændigheden og det værdige menneskesyn er i langsom opløsning, når det gælder vores behandling af samfundets svageste.”

Så kontant lyder meldingen fra chefen for Kirkens Korshær Helle Christiansen.

Hjælpeorganisationen har netop samlet en lang række eksempler på overgreb mod hjemløse i den seneste udgivelse af Korshærsbladet. Og overfaldene er ifølge korshærschefen en tydelig og desværre hastigt voksende tendens.

”Et af de værste var et overfald, der fandt sted på vores værested på Christianshavn i København, hvor overfaldsmænd trængte ind i varmestuen og overfaldt varmestuens gæster med peberspray. Da de hjemløse flygtede, jagtede de dem og smed dem i kanalen, hvor de efterfølgende måtte reddes op. Det var meget groft,” fortæller Helle Christiansen.

Hos Landsforeningen af Væresteder er erfaringen den samme. På bare få år har værestedsbrugerne - der typisk er hjemløse og misbrugere - oplevet betydeligt mere chikane.

”For bare nogle år tilbage, så vi simpelthen ikke den form for opførsel. Der var en vis form for respekt for, at de her mennesker havde det slemt nok i forvejen. I dag er det nærmest omvendt. Vinder-taberkulturen har især fået tag i mange af de unge, der lader til at tænke om de udsatte, at de ikke er noget værd, og derfor kan behandles som skidt,” siger landsforeningens sekretariatschef Cliff Kaltoft.

Tidligere på året skabte det stor debat, da tv-vært Hans Pilgaard blandede sig, da to unge kvinder råbte ad en hjemløs, som lå og sov på en trappe på hoved-banegården. Den hjemløse solgte bladet Hus Forbi, og ifølge bladets redaktør er det hverken første eller sidste gang, at en af bladets sælgere er blevet udsat for chikane.

”Sælgerne oplever typisk positiv respons på, at de rent faktisk prøver at tjene nogle penge og afhjælpe deres egen situation, men de oplever desværre også det modsatte. Jeg tror desværre, at den måde, de ledende kræfter i samfundet - politikere og meningsdannere - taler om de svage på, siver ned og legitimerer en mere rå tone over for dem, som lever på bunden af samfundet,” siger redaktør på Hus Forbi, Poul Struve Nielsen.

Han bakkes op af chefen for Kirkens Korshær Helle Christiansen, der mener, at italesættelsen af de svage som dovne samfundssnyltere nu er blevet så grundfæstet i den danske mentalitet, at det vil kræve en politisk indgriben at vende udviklingen og genetablere respekten for samfundets udsatte borgere.

”Jeg opfordrer alle meningsdannere, politikere og medier til at gå foran i bestræbelserne på at løfte respekten for det enkelte, udsatte menneske. Vi har alle et ansvar for, at vi ikke i vores omtale af udsatte mennesker kommer til at retfærdiggøre, at man slår, sparker og ydmyger dem,” siger Helle Christiansen.