Politiet kritiseres for at stresse hjemløse

Politiet siger, at det vil begrænse ”utryghedskabende opførsel”. Men det bør slet ikke være en politimæssig opgave at dæmme op for de udenlandske hjemløse, siger hjemløseorganisation

Florin er rumæner, flaskesamler, parksover og træt af, at politiet hele tiden vækker byens hjemløse om natten. -
Florin er rumæner, flaskesamler, parksover og træt af, at politiet hele tiden vækker byens hjemløse om natten. - . Foto: Paw Gissel.

Tæerne er sorte og sure. Aftenluften står på halvkold. Men Florin på 32 år fryser ikke.

Selvom klokken er over ti om aftenen en af de første rigtige efterårsdage, har han taget både sko og sokker af. Varmen fra et dæksel på Rådhuspladsen varmer ham og hans pose med flasker. Han har ikke noget sted at bo.

Han sover i Ørstedsparken et par skridt fra byggerodet på Nørreport Station i København, men søvnen bliver ofte afbrudt af betjente, der vil se papirer. ”Go, go,” siger de og beder ham om at komme på benene.

De fleste nætter under åben himmel indeholder en betjent, der udtaler ordet ”go,” siger Florin. Så må han op og afsted, finde en ny plads under himlen.

Det er ikke kun Florins nattesøvn, der bliver afbrudt af betjente, siger Michael Lodberg Olsen, ansvarshavende redaktør for magasinet Illegal, som godt 60-80 østeuropæiske hjemløse tjener lidt penge på at sælge. Politiet stresser de hjemløse meget mere end tidligere, siger han, og det tog til, efter socialdemokraternes retsordfører Trine Bramsen sidste år blandt andet udtalte, at "det handler i høj grad om at stresse rumænerne, så de ikke har et indtryk af, at de bare kan komme og bruge Danmark som campingplads," synes Michael Lodberg Olsen:

”En ordfører fra Socialdemokraterne stillede sig op for åben skærm og sagde, at østeuropæerne skal presses. Det har politiet taget meget seriøst.”

Trine Bramsen (S) siger dog i dag, at hun mente de østeuropæiske kriminelle og ikke sigtede specifikt mod gruppen af hjemløse. Men Michael Lodberg Olsen synes stadig, at hendes udtalelse har haft en negativ effekt.
Flere østeuropæiske hjemløse fortæller, at politiet vækker dem om natten, kører dem uden for byen og sætter dem af, så de selv må finde tilbage, siger både Michael Lodberg Olsen fra Magasinet Illegal og Bo-Lennart Heide-Jochimsen, gadeplansmedarbejder i Projekt Udenfor.

Projekt Udenfor, der hjælper udsatte, oplever også, at politiet går noget hårdere til de udenlandske hjemløse end tidligere:

”Politiet er blevet hårdere end før. De er ude efter de hjemløse og forsøger at stresse dem væk. Det giver dem bøder for at forstyrre den offentlige orden for at sove på bænke og konfiskerer deres ting, hvis de ikke har kvitteringer,” siger han.

Kirkens Korshær oplever også, at politiet ikke altid behandler gruppen af udenlandske hjemløse, som de bør, men har samtidig forståelse for, at det er en svær politiopgave:

”Vi har set eksempler på, at personer - det er oftest mennesker med østeuropæisk baggrund - er blevet bedt om at fjerne sig, selvom de er i deres fulde ret til at opholde sig på offentlige pladser præcis som alle andre. I de tilfælde har vi været nødt til at hjælpe politiet til at forstå, at alle selvfølgelig skal behandles på samme måde i det danske samfund - uanset hvor de kommer fra. Når det er sagt, synes vi, at der er stor lydhørhed fra politiet, og vi er også forstående over for, at det er en svær opgave, politiet står over for,” siger korshærchef, Helle Christiansen.

Florin har ikke oplevet at blive kørt udenfor byen, men får ofte afbrudt sin søvn af betjente. Alligevel er livet som gadesover i København bedre end det, han havde i Rumænien, for flasker kan omsættes til lidt mad, og i Rumænien var der intet, siger han.

Tom Struve, vicepolitiinspektør ved Københavns Politi, medgiver, at politiet har mere fokus på de udenlandske hjemløse, men afviser, at der er tale om at ”stresse” gruppen. Det handler i stedet om, at der kan gemme sig kriminelle i flokken af østeuropæiske gadesovere, siger han.

”Vi er godt klar over, at det er sociale sager, og at det er et udtryk for en social slagside, når folk må overnatte på gaden, men vi er med til at skabe tryghed i hovedstaden. Det er vores fokus, og afføring og folk, der sover i parker og på gader, er utryghedsskabende. Vi ved også, at der er tilrejsende kriminelle i grupperne, og vi kan se, at der er færre gaderøverier og lommetyverier, når vi har fokus på den,” siger han.

Politiet har for eksempel haft mere fokus på Amager Fælled.

”Hvis vi kan se, at de er ved at slå lejr på Amager Fælled, rykker vi ud med det samme og får det standset, så vi undgår store lejre, som vi så det for et par år siden,” siger Tom Struve.

Han afviser, at politiet samler hjemløse op og kører dem uden for byen:

”Det har vi overhovedet ikke nogen politik om. Det kan jeg afvise. Vi flytter kun de udenlandske hjemløse, hvis de bliver frihedsberøvet, og så bliver de kørt til Station Amager, hvor min sektion, Udlændingekontrollen, holder til.”

Men det burde slet ikke være politiets opgave at rydde op i byens hjemløse, siger Bo-Lennart Heide-Jochimsen fra Projekt Udenfor.

”Politisk skal man vedtage, at politiet ikke skal lave socialt arbejde, skræmme hjemløse og bruge ressourcer på at stresse dem,” siger han.