Gensidig misundelse er udtryk for uvidenhed

Ansatte på det danske arbejdsmarked er forvænt, mener polskfødte Jolanta Buch Andersen. Hun opfordrer til respekt mellem offentligt og privat ansatte

Jolanta Buch Andersen.
Jolanta Buch Andersen.

”Det danske arbejdsmarked er meget reguleret, og de ansatte er virkelig beskyttede. I andre dele af verden - for eksempel Polen - er arbejdsmarkedet meget mere råt, der er en større kamp for overlevelse,” siger Jolanta Buch Andersen.

Hun kom til Danmark fra Polen i 1962 og kæmpede sig op gennem det danske arbejdsmarked som regnskabsassistent, regnskabschef og direktionssekretær, inden hun i 1985 blev direktør for Danish Fancy Food Group. Her var hun den øverste leder for over 600 medarbejdere og har derfor et godt kendskab til det danske arbejdsmarked. Hun mener, at danskerne - også på arbejdsmarkedet - er forkælede:

”I Danmark er vi meget forkælede og forvænt med vores privilegier. På arbejdsmarkedet har vi krav på meget, men kræver stadig mere. Når velstanden i samfundet stiger, så bliver vi endnu mere krævende og forventer at få mere i løn og bedre arbejdsvilkår,” siger hun og fortæller om en episode for omkring 30 år siden, hvor hun sørgede for, at der blev købt en skrive-maskine og rettebånd til hendes sekretær for at forbedre sekretærens arbejdsproces:

”Men da fik jeg efterfølgende at vide fra min chef, at det var at gå for vidt, da sekretæren kun var halvdagsansat. Siden da har det virkelig rykket sig. Nu forventer man, at der står en computer og meget andet til rådighed, når man møder på arbejde.”

Jolanta Buch Andersen mener ikke, at der er en gruppe på arbejdsmarkedet, der er mere forkælet eller privilegieret end de andre. Når de offentligt og privat ansatte på de sociale medier skændes om, hvem der har det bedst, så er det et udtryk for uvidenhed, siger hun:

”Man kender alt for lidt til hinandens jobs. Meget få personer veksler i deres arbejdsliv mellem de to grupper. Det er en ubegrundet misundelse og udtryk for en ren græsset er altid grønnere på den anden side af hækken-tankegang.”

Hun opfordrer danskerne til at have ”almindelig respekt” for hinanden og undgå at generalisere ud fra enkelte oplevelser:

”Hvis man har haft én dårlig oplevelse med en ansat hos Borgerservice, så generaliserer man den til at handle om alle offentligt ansatte. Det er forkert. Jeg har personligt stor respekt for offentligt ansatte, for jeg har respekt for alle, der arbejder hårdt.”