Er offentligt og privat ansatte lige forkælede?

En undersøgelse om arbejdstid blandt offentligt og privat ansatte har fået de to grupper til at bekrige hinanden på de sociale medier. Stridspunktet er, hvem der har det hårdest - og bedst. Men i virkeligheden bunder det i historiebestemte myter, mener forsker

Er offentligt og privat ansatte lige forkælede?
Foto: R. Juul.

De fleste danskere har en ugentlig arbejdstid på 37 timer. Men i sidste uge kunne Dansk Arbejdsgiverforening fortælle, at der er stor forskel på, hvor mange af de timer vi rent faktisk arbejder.

Hvis man modregner ferie, fravær og den helt store synder, den betalte frokostpause, som 90 procent af alle offentligt ansatte har, så viser det sig, at privat ansatte gennemsnitligt arbejder 29,9 timer, mens offentligt ansatte kun arbejder 27,1 timer om ugen.

Denne forskel svarer til næsten 20 dages arbejde om året, og det har ført til en ophedet diskussion på de sociale medier mellem ansatte i det private og det offentlige.

”Hold da op. Sikke meget velfærd man kunne få for de penge, hvis de offentligt ansatte selv betalte deres pauser. Og inden de begynder at pive... Det har privat ansatte gjort i mange år!,” skriver en person i kommentarsporet til en artikel om emnet på Facebook. En offentligt ansat indtager - ikke overraskende - et andet synspunkt:

”Som sygeplejerske vil jeg hilse selvbetalt pause hjerteligt velkommen. Så ville jeg nemlig forlade afdelingen og spise mad i rolige uforstyrrede omgivelser i alle mine 29 minutter. Glemme alt om klokker, akutte blodprøver, stuegang midt i maden osv. Bare sidde i egne tanker og lade op. Måske flotte mig med en tur på toilettet hvilket nogle gange ikke nås på 8 timer. Så det er et JA TAK herfra,” skriver hun, mens en tredje person nøjes med en nøgtern konstatering:

”Fuldstændig ligegyldig debat. Dette er et overenskomstspørgsmål, som klares mellem to aftaleparter. Mon ikke de offentligt ansatte vil have 'noget i bytte' hvis de selv skal til at betale for frokostpausen..?”

Debatten raser og tilbage står spørgsmål om hvem, der har det hårdest - og bedst. En undersøgelse foretaget af analyseinstituttet YouGov for Kristeligt Dagblad viser, at danskerne finder offentligt og privat ansatte nogenlunde lige forkælede. Knapt hver tredje har tilkendegivet, at de i nogen eller i høj grad finder offentligt ansatte forkælede, mens hver fjerde mener det samme om privat ansatte. Undersøgelsen viser også, at de to grupper i højere grad end gennemsnittet finder hinanden forkælede. De to grupper misunder altså hinanden, men for vidt forskellige ting.

”De offentligt ansatte oplever, at de privat ansatte er højere lønnet - med de har også en længere arbejdsdag. På den anden side ser den private sektor med en vis skepsis på de offentligt ansatte, fordi de har en kortere arbejdstid, et større fravær og flere goder, som man ikke ser i den private sektor, som for eksempelvis betalt frokostpause,” siger Flemming Ibsen, der er arbejdsmarkedsforsker og professor på Aalborg Universitet.

Han mener, at der altid har været en forskelligartethed mellem dem, der arbejder i det offentlige og dem, der arbejder i det private.

Han peger på, at største-delen af de ansatte i den offentlige sektor er kvinder, da en stor del af arbejdet er omsorgsarbejde, som traditionelt set har været eftertragtet af kvinder, og at man i denne sektor har mulighed for at have et fornuftigt samspil mellem arbejdsliv og familieliv gennem udvidede barsels-, sygdoms- og ferieordninger. De offentligt ansatte betaler til gengæld prisen - bogstaveligt talt - med en løn, der gennemsnitligt er mindre end privat ansattes.

”Typisk vælger folk jo arbejde efter præferencer og interesser. Vilkårene er forskellige, og det er de ønsker, du har til et arbejdsliv, også,” siger han og understreger vigtigheden af ikke at opfatte offentligt ansatte og privat ansatte som to homogene grupper, hvor alle er ens.

Bodil Otto er formand for HK Kommunalt og formand for forretningsudvalget i Offentligt Ansattes Organisationer (OAO), som består af 29 medlemsorganisationer fortrinsvis fra LO-forbund, der organiserer 200.000 medarbejdere i den offentlige sektor.

Hun hører om misundelsen mellem offentligt og privat ansatte fra sine medlemmer.

”De oplever, at privat ansatte kan antyde, at det er lettere at være offentligt ansat end privat ansat. Privat ansatte giver udtryk for, at der ikke er samme krav om effektivitet i den offentlige sektor. Men det er ikke den oplevelse, mine medlemmer har,” siger Bodil Otto.

”Tværtimod ser de offentligt ansatte måske i højere grad, at privat ansatte har flere fordele. De får firmaskovture, firmafester og bonusser,” siger hun og fortæller, at man skal huske på, at offentligt og privat ansatte er hinandens forudsætninger. Privat ansatte er med til at finansiere den offentlige sektor gennem skatten, mens den offentlige sektor blandt andet varetager pasningen af børn og ældre, så familiemedlemmerne i den arbejdsdygtige alder kan passe deres jobs

Bodil Otto ser derfor ikke, at den ene gruppe er mere forkælet end den anden. Hun peger derimod på, at grunden til misundelsen over den anden parts påståede forkælelse bunder i uvidenhed, da der sjældent bliver udvekslet medarbejdere og ledere mellem den private og den offentlige sektor.

Det er arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen enig i. Han mener, at danske lønmodtagere generelt er forkælede i forhold til andre lande, da vi har et rimeligt højt lønniveau og gode arbejdsvilkår eksempelvis i forhold til ferie. Men han mener ikke, at man kan sige, at privat ansatte er mere forkælede end offentligt ansatte - eller omvendt:

”Når den ene gruppe påstår, at den anden er mere forkælet, så bunder det i historiebestemte myter, som de har i forhold til hinanden. I gamle dage blev man eksempelvis næsten aldrig fyret som offentligt ansat, men nu er der en relativ stor fyrings-risiko i denne sektor også. Forskellene mellem den private og offentlige sektor er blevet udvasket gennem tiderne - men myterne trives stadig.”
 

Missing media item.