Hård kurs mod Syrien-krigere kan give bagslag

Socialdemokraterne ønsker, at hjemvendte Syrien-krigere skal tilbage til det danske samfund

”Hvis man behandler alle Syrien-krigere som terrorister, risikerer det at blive en selvopfyldende profeti." Sådan siger direktøren for  Internationalt Center for Radikaliseringsstudier. Her er det en tyrkisk soldat i Syrien.
”Hvis man behandler alle Syrien-krigere som terrorister, risikerer det at blive en selvopfyldende profeti." Sådan siger direktøren for Internationalt Center for Radikaliseringsstudier. Her er det en tyrkisk soldat i Syrien. Foto: Aris Messinis/AFP/Scanpix.

Det er vigtigt, at samfundet ikke kun farer frem med bål og brand over for hjemvendte Syrien-krigere. Der skal anvendes straffe mod de få, der udgør en trussel, men langt de fleste skal hjælpes tilbage til samfundet.

Sådan lyder anbefalingen fra førende terrorforskere i det anerkendte Internationalt Center for Radikaliseringsstudier (ICSR) i London, der de seneste 18 måneder har interviewet 450 europæiske Syrien-krigere.

Direktøren for ICSR , Peter Neuman, fremhæver i en udtalelse på centrets hjemmeside, at de unge har meget forskellige grunde til at tage til Syrien. ICSR henviser samtidig til et tidligere studie blandt jihadister i forskellige krige. Det viser, at otte ud af ni hjemvendte ikke involverer sig i terrorisme.

”Hvis man behandler alle Syrien-krigere som terrorister, risikerer det at blive en selvopfyldende profeti. Retsforfølgelse bør kun være et af statens instrumenter. Det handler ikke om at være blød, men om at være klog,” skriver ICSR.

Preben Bertelsen, der er professor i psykologi ved Aarhus Universitet og hjælper hjemvendte Syrien-krigere, er enig.

”Det er vigtigt at understrege nu, hvor mange politikere i både Danmark og udlandet kappes om at slå hårdest ned på Syrien-krigerne. Farer samfundet for hårdt frem med en retorik præget af afvisning, er risikoen, at de unge bliver skubbet ud i yderligere ekstremisme,” siger Preben Bertelsen.

Socialdemokraternes rets- og integrationsordfører, Trine Bramsen, fremhæver, at Danmarks indsats over for Syrien-krigere netop satser på, at de unge kan vende tilbage til samfundet.

”Men vi kommer ikke til at dæmpe retorikken. De, der kæmper sammen med Islamisk Stat, er terrorister, og de skal stilles til ansvar for deres kriminelle handlinger. Vi har også en succesfuld exitstrategi. Så Danmark går på flere ben,” siger Trine Bramsen.

Dansk Folkepartis integrationsordfører Martin Henriksen efterlyser en hårdere kurs over for de hjemvendte Syrien-krigere.

”Det er moralsk helt forkert, at de kan få psykologhjælp og blive guidet til uddannelse. Unge, der er så langt ude, at de tager til Syrien og kæmper på grund af en befaling fra gud, er landsforrædere. Vi skal gøre alt for at retsforfølge dem. Så kan samfundet tilbyde rehabilitering i fængslet,” lyder det fra Martin Henriksen.