Hedegaard-sagen er ikke forsidestof i Tyrkiet

Tyrkerne er mere optaget af situationen i Syrien og den mulige fange-udveksling med IS end den enkelte sag om, at en eftersøgt dansk statsborger måske er blevet løsladt af tyrkisk politi

Islamkritikeren Lars Hedegaard blev udsat for et skudattentat i 2013. Foto: Scanpix
Islamkritikeren Lars Hedegaard blev udsat for et skudattentat i 2013. Foto: Scanpix. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix.

De færreste tyrkere på gaden i Istanbul har hørt om ”Hedegaard-sagen” eller om danske politikeres store frustration over Tyrkiet for tiden. Sagen fylder nemlig minimalt i de tyrkiske medier og i den offentlige debat, hvor kun få regeringskritiske medier skriver om sagen. Det er i stedet konflikten i Syrien og Tyrkiets rolle i en koalition mod Islamisk Stat samt de effekter af den nærliggende krig, som Tyrkiet oplever for tiden, der er de helt store samtaleemner i Tyrkiet i disse dage.

”Der er mange historier lige nu, som er mere interessante end den danske historie,” siger Duygu Güvenc, journalist på den tyrkiske avis Cumhuriyet.

Hun er en af de få tyrkiske journalister, som har taget sagen om den danske mand op og skriver om den. Hun peger på, at de tyrkiske politikere og myndigheder er medvirkende til, at sagen får minimal opmærksomhed i Tyrkiet.

”Hvis tyrkiske politikere gav sagen høj prioritet, ville sagen skabe overskrifter i medierne. Men hvis politikerne ikke vil prioritere den, så er der ingen officielle udtalelser og ingen overskrifter,” siger Duygu Güvenc.

Såvel det danske justitsministerium som Udenrigsministeriet lægger i disse dage pres på Tyrkiet for at få afklaring på, om den danske statsborger, som er sigtet for et attentatforsøg mod Lars Hedegaard sidste år, er blevet løsladt fra tyrkisk varetægt. Men tyrkiske myndigheder og politikere har været tavse om sagen, siden det kom frem i danske medier i weekenden, at manden muligvis er blevet løsladt på trods af en anmodning om at få manden udleveret til dansk politi. Den tyrkiske tavshed er med til at lægge en dæmper på, hvor meget opmærksomhed historien får i den tyrkiske offentlig, siger Duygu Güvenc:

”Der er desværre ikke en demokratisk tradition for at forklare sig over for offentligheden,” siger hun.

Siden det kom frem, at den danske mand muligvis er blevet løsladt, har der været spekulationer om, hvorvidt sagen kan have noget at gøre med en sag om tyrkiske gidsler. Den 20. september blev 49 gidsler fra det tyrkiske konsulat i Mosul i Irak frigivet af terrororganisationen, der kalder sig Islamisk Stat. Frigivelsen af gidslerne kom i stand efter intense forhandlinger, og uden at Tyrkiet har betalt løsesum, lyder det fra de tyrkiske myndigheder.

Men der er ikke klarhed over, hvad Islamisk Stat har fået til gengæld for at frigive de tyrkiske fanger, og det mulige link til den danske fange gør historien relevant også i Tyrkiet, mener Duygu Güvenc. Hun påpeger, at hendes avis er regeringskritisk og redaktionelt lægger sig op ad oppositionen i Tyrkiet. Derfor er den også blandt de få i Tyrkiet, som har taget Hedegaard-sagen op, siger hun.

”Siden krisen i Syrien begyndte, er der mange ting, som den tyrkiske offentlighed ikke har fået svar på. Som journalist er det naturligvis interessant at finde svar på det her,” siger Duygu Güvenc.

De tyrkiske myndigheder har ikke bekræftet, at der er blevet løsladt fanger fra tyrkiske fængsler til gengæld for frigivelsen af de tyrkiske gidsler. Men den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, udtalte i september, at det ikke er udelukket, at der er blevet udvekslet fanger til gengæld for gidslernes løsladelse.

Tanju Bilgic, talsmand for det tyrkiske udenrigsministerium, fortæller, at sagen hører under Justitsministeriet og har ingen kommentarer.

”Jeg er i New York og har ingen information om denne specifikke sag,” siger han til Kristeligt Dagblad.

Det var i går ikke muligt at nå at få en udtalelse fra det tyrkiske justitsministerium inden avisens deadline.

Politi på Frederiksberg på dagen, hvor islamkritikeren Lars Hedegaard blev udsat for et skudattentat i 2013.
Politi på Frederiksberg på dagen, hvor islamkritikeren Lars Hedegaard blev udsat for et skudattentat i 2013. Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix