Fremtiden tilhører politikere med humoristisk sans

Humor vil i fremtiden spille en større rolle i politik, vurderer forsker. I flere år har den tidligere radikale leder Margrethe Vestager og og SF's tidligere formand Villy Søvndal arbejdet med humor som politisk kommunikation

Ved at bruge humor kommer politikere altid til at fremstå mere menneskelige, og det savner vælgerne, fortæller retoriker.
Ved at bruge humor kommer politikere altid til at fremstå mere menneskelige, og det savner vælgerne, fortæller retoriker. . Foto: Eric Vida.

Da den tidligere radikale leder Margrethe Vestager for nylig skulle godkendes af Europa-Parlamentet til posten som konkurrence-kommissær, blev hun krydsforhørt i tre timer. Hun formåede at ændre den spændte stemning til sjov. Blandt andet forsikrede hun et belgisk parlamentsmedlem om, at hun personligt ville holde sig orienteret om kvaliteten af belgisk chokolade - og puttede et stykke chokolade i munden.

Om Vestagers morsomheder var spontane eller forberedt sammen med en rådgiver, vides ikke med sikkerhed. Men ifølge Henrik Kjerrumgaard, indtil for nylig radikal pressechef, var de formentligt spontane. Til gengæld lå der en bevidst strategi bag, da Vestager i 2012 var kommet i modvind for formuleringen ”sådan er det jo” om ledige, der mister dagpengeretten, og i sin tale på sit partis landsmøde gentog formuleringen igen og igen.

”Det er et klassisk retorisk værktøj, at man kan bruge selvironi, og at man kan udvande betydningen af en vending ved at skamride den. Så der var én, der foreslog Margrethe den metode, og hun mente godt, hun kunne bruge det,” beretter Henrik Kjerrumgaard, som personligt mener, at vittigheder har en enorm politisk slagkraft, men at det er afgørende, at de ligger rigtigt i munden på den politiker, som skal fortælle dem.

På Københavns Universitet er retorikeren Mette Møller netop i gang med en ph.d.-afhandling om politisk humor. Også hun ser den velanbragte vittighed som et af politikernes allerstærkeste våben og vurderer, at dette våben vil vinde mere frem.

”Ved at bruge humor kommer politikere altid til at fremstå mere menneskelige, og det savner vælgerne. Man gider ikke længere have politikere, der lyder som en maskine,” siger hun.

At politikere får hjælp med talerne har længe været kendt. Men det vakte opsigt, da det for fire år siden kom frem, at SF's daværende formand, Villy Søvndal, havde fået hjælp af stand up-komikeren Sebastian Dorset. Dorset stod blandt andet bag, da Søvndal i 2008 ved den daværende Venstre-formands 10-års jubilæum udtalte, at han slet ikke var klar over, det var et jubilæum, han var til. Han troede bare, at Venstre holdt sådan en fest, hver gang Anders Fogh Rasmussen var i landet.

”Når jeg blev inddraget, var det, fordi det skulle være en tale, der ikke var særlig politisk, men meget gerne vittig. Derfor tænkte Søvndal, at det ville gavne at få én ind, der levede af sådan noget,” fortæller Sebastian Dorset.

Han forsikrer, at han kun var konsulent på enkelte taler. Villy Søvndal fandt selv på de fleste af sine morsomheder. Han kender heller ikke til andre komikere, der har rådgivet politiker, men netop konsulent-funktionen i form af en komiker, reklamemand eller retorisk rådgiver er ifølge Sebastian Dorset vigtig for en politiker, der vil være sjov.

Ellers kan det gå som da Folketingets nye spørgetime havde premiere sidste år, og Venstre-formanden Lars Løkke Rasmussen forsøgte sig med en vittighed over for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i en debat om, hvorvidt 2000 kroner er mange penge. Løkke sagde, at han ville tro, man kan få et par sko for det beløb.

”Han trode, han kunne ramme hendes på hendes dyre vaner, men forstod ikke, at vittigheden omgående ramte tilbage på hans egne dyre vaner,” siger Sebastian Dorset.