Venstres tøven udsætter kirkereform - igen

For anden gang er forhandlingerne om kirkereform udsat. Venstre tøver på grund af frygt for politiserende kirkeråd, men den frygt er ubegrundet, siger Liberal Alliances Mette Bock, som kalder forløbet en farce

Liberal Alliances kirkeordfører, Mette Bock, kalder det en farce, at Venstre bliver ved med at udsætte forhandlingerne.
Liberal Alliances kirkeordfører, Mette Bock, kalder det en farce, at Venstre bliver ved med at udsætte forhandlingerne. Foto: Keld Navntoft .

For anden gang på en måned er forhandlingerne om kirkereform udsat. Et planlagt møde i Kirkeministeriet, hvor kirkeordførerne fra alle partier med undtagelse af Dansk Folkeparti og Enhedslisten var inviteret, blev i går aflyst. Ifølge Kirkeministeriet på grund af ”flere afbud”.

Aflysningen skyldes blandt andet afbud fra Venstre, der, som det fremgik af Kristeligt Dagblad i går, endnu ikke har besluttet sig. Forhandlingerne om en kirkereform er ved at udvikle sig til en farce, mener Liberal Alliances kirkeordfører, Mette Bock.

”Det tog Folketinget, herunder Venstre, ganske få dage at sende syv F16-fly til Irak, mens det åbenbart tager måneder for partiet at tage stilling til en nedsættelse af et lille økonomiudvalg. Man kan godt være lidt bekymret for Venstres tankekraft i denne sag”, siger Mette Bock.

Venstres kirkeordfører, Flemming Damgaard Larsen, har ikke ønsket at uddybe, hvorfor Venstre endnu ikke har afgjort, om de vil være med i en reform eller ej. Men partiets forsknings- og uddannelsesordfører, Esben Lunde Larsen, som ifølge flere iagttagere spiller en central rolle i Venstres kirkepolitiske linje, siger, at han er positivt indstillet over for at gennemføre en reform. Hvis der vel at mærke kan laves en løsning, der styrker folkets stilling i folkekirken, som han formulerer det.

”Oven på det lange og grundige forarbejde vil det da være ærgerligt, hvis det ikke lykkes. Men det afhænger helt og aldeles af den samlede løsning, om Venstre kan gå med,” siger Esben Lunde Larsen.

Han nævner, at det ikke mindst er frygten for et politiserende folkekirkeligt organ, som får mange - også i Venstre - til at tvivle på, om en styringsreform er det rigtige skridt for folkekirken.

”Og det er klart, at biskoppernes aktuelle udtalelser om asyl og flygtningepolitik kun er med til at forstærke den frygt. Biskopperne leverer på den måde de bedste argumenter mod en kirkereform”, siger Esben Lunde Larsen.

Men der er intet i det aktuelle forhandlingsudspil, som kan begrunde den frygt, siger Mette Bock. Hun mener, at Venstre driver politisk plat på folkekirken.

”Venstre slår plat på nogle stærke følelser i befolkningen mod politiserende biskopper. Det har bare intet at gøre med denne reform, som handler om at give folkekirken mere selvbestemmelse over dens egen økonomi. Biskopper vil også fremover kunne udtale sig om alt muligt - det kan vi som politikere ikke forhindre dem i. Men der er jo ingen journalister, som vil kontakte et økonomiudvalg for at høre, hvad de mener om flygtninge og indvandrere,” siger hun.

Ligesom Dansk Folkepartis Christian Langballe var Enhedslistens kirkeordfører, Jørgen Arbo-Bæhr, ikke inviteret med til gårsdagens aflyste forhandlinger, da begge partier tidligere har takket klart nej til regeringens reformudspil.

Men hvis kirkeminister Marianne Jelved (R) skulle søge et alternativt flertal uden om Venstre, møder Enhedslisten gerne til forhandlinger igen.

”Vi vil gerne være med til en reform, som sikrer mere selvbestemmelse til folkekirken. Men det kræver, at der også kommer andre ting på bordet, som kan skabe løsere bånd mellem stat og kirke, for eksempel at fødselsregistrering ikke længere skal finde sted i kirken”, siger Jørgen Arbo-Bæhr.

Den model er Liberal Alliance ikke afvisende over for.

”Det er da bestemt en mulighed, som jeg synes, ministeren skal kigge nærmere på”, siger Mette Bock.