Ny ordbog vil skabe ornlig forståelse for ghettodansk

Vi vil dokumentere og legitimere en ungdomskulturs sprogbrug, siger forfatter til ny ghetto-ordbog.

Det er på tide, at danskerne får en ny "ornlig", "dope" ordbog, der kan bygge bro over de sproglige kløfter mellem unge mennesker og deres lærere, forældre og alle andre, som ikke taler ghettodansk.

Det er budskabet fra forfatterne bag "Gade/Dansk Ordbog - en håndbog i ghettodansk", der for første gang udødeliggør en hel generation af hip-hop-elskende unges sprællevende sprogbrug.

- Meningen er at dokumentere og forklare sprogeksempler i en ungdomskultur, som fylder meget i medierne og selvfølgelig hos de unge. Det er den grundlæggende præmis bag, forklarer Tobias Borup, der er én af to forfattere til ordbogen.

Den 30-årige hip-hop-blogger og rapperen Ali Sufi på 33 år har i flere år arbejdet med unge af "alle etniciteter" i københavnsområdet. Her har de begge lagt øre til ord som "hafla", "diss" og balash", som den øvrige befolkning ville erstatte med ordene fest, kritisere og gratis.

Nu har de besluttet at afmystificere de unges ghettodansk over for hr. og fru Danmark. I bogen beskrives således flere end 450 ord med oprindelse, bøjninger og sproglige eksempler.

Ordbogen, der ikke er en vittighed, men dog er skrevet med et glimt i øjet, handler "i høj grad om at legitimere de unges sprog".

Og Dansk Sprognævn ser positivt på ordbogen.

- Det kan kun berige os alle, at man dokumenterer sprogbrug, således at vi kan blive klogere på hinanden. Det hjælper til at mane fordomme i jorden og fremmer forståelsen mennesker imellem, siger direktør Sabine Kirchmeier-Andersen.

Der er imidlertid ikke noget nyt i, at unge mennesker bruger sproget på deres egen måde, forklarer hun:

- Det har altid hørt ungdoms- og oprørskulturen til, at man som en del af sin identitetsdannelse forsøger at distancere sig fra det etablerede gennem blandt andet sprogbrug.

"Gade/Dansk Ordbog - en håndbog i ghettodansk" udkommer på mandag.