Helveg vil firedoble vindmøller på havet

Danmark skal være fri for fossilt brændsel i 2050. Derfor skal der opstilles en kæmpevindmølle på havet hver uge, mener klima- og energiministeren. V siger nej

Foto fra Greenpeaces aktion den 28. oktober 2014 ved nogle vindmøller i Melby på Sjælland. Ved mørkets frembrud projicerede de lys op på de store vindmøller, som er tænkt som en visualisering af Danmarks klimamål frem mod 2050, hvor - som vi ved - DK regner med at være 100 % forsynet af grøn energi.
Foto fra Greenpeaces aktion den 28. oktober 2014 ved nogle vindmøller i Melby på Sjælland. Ved mørkets frembrud projicerede de lys op på de store vindmøller, som er tænkt som en visualisering af Danmarks klimamål frem mod 2050, hvor - som vi ved - DK regner med at være 100 % forsynet af grøn energi. Foto: Nikolai Linares.

Danmarks kapacitet af vindkraft skal firedobles, så vi kan nå målet om at blive fri for de fossile brændsler, kul, olie og gas i 2050. Derfor skal der hver eneste uge i 30 år opstilles en kæmpemølle til havs, lyder visionen fra klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

I en kronik i Politiken i går slog han til lyd for en gigantisk udbygning med ”monstermøller” af otte megawatt-typen på havet. Det vil sikre vores egen uafhængige forsyning med CO2-fri energi, gøre luften renere og skabe masser af arbejdspladser, argumenterer ministeren.

”I dag bruger vi penge på at købe kul fra Rusland og brænde dem af. Jeg vil langt hellere bruge de penge på investeringer i danske arbejdspladser og teknologiudvikling. Det vil også betyde, at vi fastholder vores førerposition på vindmarkedet,” siger Rasmus Helveg Petersen.

Hans vision hviler på en række scenarier fra Energistyrelsen.

”Alternativet er jo, hvis vi vil være fossilfri i 2050, at vi importerer biomasse og brænder det og dermed gør os afhængige af import af andre folks træer. Jeg synes ikke, vi skal investere i at brænde verdens skove af,” siger Rasmus Helveg.

Der skal stadig fyres med biomasse, men kun så meget, der kan produceres i Danmark, for at fortrænge de svinende kul.

”Vi skal i gang med en meget lang omstilling, der gør vores jernbaner elektriske, og vi skal have elektrificeret vores varmesystemer, så fjernvarmen i langt højere grad kommer til at køre på store elektriske varmepumper,” siger ministeren.

Det vil dog knibe gevaldigt at skaffe det brede flertal, der normalt er bag energiforlig i Danmark. Venstre siger blankt nej til flere vindmøller, fastslår energiordfører Lars Christian Lilleholt.

”Det sender job ud af landet og ødelægger de produktive erhverv. Det skaber enorm usikkerhed i virksomheder, som har investeringsplaner i Danmark. Det handler mere om valgkamp, end noget han tror kan realiseres,” siger Lilleholt.

Også Liberal Alliance er imod. Rasmus Helveg er forblændet af grøn galskab, mener klimaordfører Villum Christensen.

”Et ønske om hurtigt at mangedoble vindmølleindsatsen i Danmark vil sende en kæmperegning til danske forbrugere og virksomheder - uden at det har nogen effekt for miljøet på det globale plan,” siger han.

Rasmus Helveg erkender, at det bliver svært at sikre bred støtte, når der henad 2018-2019 skal forhandles et nyt energiforlig.

”Særligt, fordi Venstre er så fodslæbende på klimaet. Men hvis vi tager vores målsætning alvorligt, må vi også spekulere på, hvilken vej der fører os derhen,” siger han.

”Det bliver under 10 procent dyrere end ikke at gøre noget. Vi skulle alligevel ellers investere i nye kulkraftværker. Så meromkostningen kommer til at svare til nogle hundrede kroner pr. dansker pr. måned.”

Rasmus Helveg afviser påstanden om, at Danmark sender store mængder billig vindstrøm ud af landet, når der produceres for meget.

”Nej. Vi bytter strøm med nordmændene - de har masser af vandkraft, og vi har en gang imellem vindkraft. Det gør begge parter rigere, fordi vi ikke behøver have en reserve stående,” siger ministeren.