Litteraturprofessor får Kristeligt Dagblads Pris

Litteraturprofessor Erik A. Nielsen modtog her til aften Kristeligt Dagblads Pris for sit arbejde med et stort firebinds-værk om det kristne billedsprog og den kristne retorik

"Et ufatteligt ambitiøst forsøg på at afkode og forklare og indvie læseren i det særegne sprog, som kristendommen igennem hele sin historie med stort raffinement og dybde har brugt til at forklare det uforklarlige, nemlig troen,” sagde chefredaktør Erik Bjerager om litteraturprofessor Erik A. Nielsens arbejde. Arkivfoto
"Et ufatteligt ambitiøst forsøg på at afkode og forklare og indvie læseren i det særegne sprog, som kristendommen igennem hele sin historie med stort raffinement og dybde har brugt til at forklare det uforklarlige, nemlig troen,” sagde chefredaktør Erik Bjerager om litteraturprofessor Erik A. Nielsens arbejde. Arkivfoto. Foto: Leif Tuxen.

Kristeligt Dagblads Pris 2014 går til litteraturprofessor Erik A. Nielsen for hans omfattende og imponerende firebinds-værk om det kristne billedsprog og den kristne retorik.

Bøgerne - ”Kristendommens retorik”, ”Brorson”, ”Kingo” og det endnu ikke udgivne leksikon om det kristne billedsprog – bygger på en livslang interesse hos forfatteren for ikke bare litteratur, men også teologi, kulturhistorie og retorik.

I sin prisoverrækkelsestale betegnede chefredaktør og adm. direktør Erik Bjerager det store værk som ”et ufatteligt ambitiøst forsøg på at afkode og forklare og indvie læseren i det særegne sprog, som kristendommen igennem hele sin historie med stort raffinement og dybde har brugt til at forklare det uforklarlige, nemlig troen.”

Erik A. Nielsen modtager prisen for sin livslange indsats for dansk litteratur og for levende og engageret at have analyseret, fortolket og formidlet kristendommens udtryksformer. Kristeligt Dagblads Pris er på 25.000 kroner og følges af en statuette af kunstneren Niels Helledie. Den uddeles hvert år til institutioner eller enkeltpersoner, der har gjort en særlig indsats inden for det samfundsmæssige, kulturelle eller kirkelige og religiøse område.

Kristeligt Dagblads Pris blev etableret i 1996, da avisen fyldte 100 år, og er siden blevet uddelt hvert år. I 2013 modtog overrabbiner Bent Melchior prisen for sin livslange indsats for religionsdialog og minoriteter i Danmark.