Flygtningestrøm presser landets kommuner

Flere kommuner har svært ved at huse ekstra flygtninge og integrere efter loven. Regeringen er lydhør over for nye løsninger, men afsætter ikke flere penge

Det øgede antal flygtninge er en belastning for landets kommuner. Her ses Sandholmlejren i Nordsjælland. -
Det øgede antal flygtninge er en belastning for landets kommuner. Her ses Sandholmlejren i Nordsjælland. - . Foto: Scanpix.

Flere af landets kommuner presses af den øgede flygtningestrøm, som især borgerkrigen i Syrien har ført med sig.

Ifølge kommunerne er det især en udfordring at finde boliger til de ekstra flygtninge.

Derudover bryder mere end halvdelen af kommunerne integrationsloven og tilbyder ikke nyankomne flygtninge helbredstest og en integrationsplan inden for de tre måneder. Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet LG Insight har lavet for Ugebrevet A4.

I Vesthimmerlands Kommune er borgmester Knud Kristensen (K) bekymret. Kommunen skal formentlig integrere omkring 90 flygtninge, hvilket er næsten en fordobling fra en tidligere prognose. Allerede nu er det svært at finde boliger.

”De mange flygtninge er en stor fysisk udfordring, men det må ikke også blive en økonomisk udfordring. Ellers bliver alternativet, at vi må ind og finde pengene i ældreplejen eller på skoleområdet,” siger Knud Kristensen, der efterlyser, at regeringen kompenserer kommunerne fuldt ud.

I år ventes landets 98 kommuner at skulle modtage op imod 6000 flygtninge ifølge tal fra Udlændingestyrelsen. Næste år ser tendensen ud til at fortsætte.

På Bornholm ser borgmester Winni Grosbøll (S) derimod ikke nogen problemer i at huse ekstra flygtninge, både hvad angår boliger og integrationstilbud som lægehjælp og sprogundervisning. Hun kan ikke genkende billedet af, at kommunerne skulle være pressede.

I Odense, som er en af de kommuner, der skal tage imod flest flygtninge i år, er man i øjeblikket i stand til at finde boliger til de ekstra flygtninge, men frygter problemer rundt om hjørnet.

”Indtil nu har vi kunnet håndtere det, men hvis der fortsætter med at komme flere, så bliver vi ikke ved med at kunne løse det. Det ender også med at ramme hjemløse og enlige, der gerne vil have en bolig,” siger Steen Møller (K), der er rådmand for Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen i Odense Kommune.

Kommunernes Landsforening og regeringen mødtes i går for at drøfte problematikken. KL har blandt andet foreslået at lade enlige flygtninge bo sammen, og regeringen meldte sig klar til at se på forslaget.

Der kommer dog ikke flere penge end de ekstra 4,5 milliarder kroner, som regeringen har øremærket næste år.

”Vi samler regningen op for de flygtninge, der kommer hertil. Det er der ikke noget alternativ til. Men det handler om at sørge for, at kapaciteten er til stede. Derfor handler det i mindre grad om de økonomiske ressourcer,” sagde økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard (R) efter mødet.

Regeringen har desuden planer om at bremse flygtningestrømmen tidligere end ventet.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) sagde i går i Folketingets spørgetime, at regeringen vil fremrykke virkningen af den asylstramning, som skal begrænse antallet af asylsøgere, så den gælder fra fremsættelsen af lovforslaget. Det sker i næste uge.

Regeringen er dog blevet kritiseret for, at de varslede stramninger ikke kommer til at have nogen stor effekt på antallet af asylsøgere.