Kristen dansk-libanesisk kvinde føler sig forfulgt på grund af sin tro

Københavns Politi behandler i øjeblikket en sag om en ung kristen dansk-libanesisk kvinde, der er blevet chikaneret. Den 24-årige Jojo Joy bor i dag på et krisecenter, fordi hun ikke tør være i sin lejlighed

Den 24-årige Jojo Joy er flyttet på krisecenter, fordi hun ikke længere tør bo i sin lejlighed på Nørrebro. Hun føler sig chikaneret på grund af sin kristne tro. I øjeblikket overvejer Københavns Politi, om der skal rejses tiltale i sagen. - Foto: Paw Gissel

Den 20. oktober klokken tre om eftermiddagen gik den 24-årige studerende Jojo Joy på Strøget i København. Den unge kvinde med libanesiske rødder bar en synlig halskæde med kors. På et tidspunkt fik hun vrede tilråb af to unge kvinder. De skubbede til hende og truede med tæsk, indtil hun var ”fucking død”.

To en halv måned tidligere, den 3. august klokken 16.45, sad den unge kvinde i sin bil foran Den Røde Plads på Nørrebro i København. Hun var sammen med en ven. Det var en varm sommerdag, og de to skulle hente mad i en shawarmabar. Jojo Joy fortæller, at hun var iført shorts og havde et kors om halsen. Bilen blev omringet af syv unge mænd. En af dem satte en fod på kølerhjelmen og nidstirrede hende, mens han kritiserede, at hun bar shorts som danske kvinder.

Da han fik øje på hendes kors, udbrød han, at hun var en ”fucking kristen luder”, og ifølge Jojo Joy fortsatte han:

”Ved du, hvad vi gør ved folk som dig? I bliver stenet.” Hendes ven gik ind i restauranten for at hente maden. Han blev opskræmt af de vrede mænd og skjulte sig derfor i restauranten. Jojo Joy fortæller, at hun på det tidspunkt følte sig så truet, at hun besluttede at køre væk. Mens hun kørte, observerede hun, at en bilist filmede nummerpladerne på hendes bil.

Et par dage efter oplevede hun, at hun blev forfulgt af den mand, der havde fotograferet nummerpladerne. Da hun et par uger senere kom kørende på Nørrebro, så hun den mand, der i sin tid havde truet hende med stening, stå på et gadehjørne. Han opdagede hende og kastede en flaske efter hendes bil.

Jojo Joy, der af hensyn til sin sikkerhed optræder under et påtaget navn, har meldt episoderne til Københavns Politi. Hun har også gengivet dem på Facebook. Hun fortæller, at hun siden august har modtaget mange chikanebeskeder på Facebook - heriblandt egentlige dødstrusler. Forleden fik hun beskeden ”Du kommer til at hænge i en lygtepæl en dag”.

Jojo Joy er ikke i tvivl om, at de overgreb, hun har været udsat for, er udtryk for, at kristne med mellemøstlig baggrund udsættes for chikane i nogle muslimske miljøer.

Hendes Facebookside er blevet et debatforum, hvor hun fortæller om sine egne oplevelser og modtager kommentarer om forholdene for kristne med mellemøstlig baggrund i Danmark. Selv fortæller den unge kvinde, at politiet har rådet hende til ikke at færdes på Nørrebro. I øjeblikket bor hun derfor på krisecenter.

”På halvanden uge fik jeg mere end 30 henvendelser fra kristne, der var blevet slået, truet og chikaneret. De fleste er bange og vil være anonyme. En asylsøger fortæller, hvordan han bliver jagtet med knive på asylcentret, fordi han er frafalden muslim. Jeg har fået en henvendelse fra en mor, hvis søn bliver kaldt svin, fordi han er kristen araber. Jeg har også fået henvendelse fra en kvinde, der fik tilråb, om at hun skulle bære tørklæde,” fortæller Jojo Joy.

Jojo Joy er en af de første kristne med mellemøstlig baggrund, der står frem og fortæller om religiøs chikane i Danmark.

Massoud Fouroozandeh fra Danmarks første migrantvalgmenighed Church of Love i Odense mener, at det er vigtigt med mere fokus på problemet. Den kendte indvandrerpræst flyttede selv fra Odense-bydelen Vollsmose i 2011 efter at have fået to biler smadret.

Han betegner chikane af kristne med mellemøstlig baggrund som et overset problem, der især rammer de omkring 1000 nydanskere og asylsøgere, der er konverteret til kristendommen.

”Situationen er blevet værre i takt med, at vi har fået flere konvertitter og samtidig flere flygtninge fra fundamentalistiske regimer,” siger Massoud Fouroozandeh.

Han mener, at det folkekirkelige integrationsarbejde undlader at adressere problemet, fordi kirken ikke ønsker at støde de muslimer, der også er en del af den kirkelige integrationsindsats.

Radiovært og senior fellow ved Hudson Institute Naser Khader var den første, der fortalte om Jojo Joys historie i anonymiseret form på www.religion.dk. Han er heller ikke i tvivl om, at chikane af kristne nydanskere er et voksende problem.

”Det foregår først og fremmest i ghettoområder. Jeg har selv fået en del henvendelser fra kristne med arabisk baggrund, der har været udsat for chikane. Men de vil ikke stå frem,” siger Naser Khader.

Det socialdemokratiske medlem af Københavns Borgerrepræsentation Lars Aslan Rasmussen er også overbevist om, at Jojo Joys historie ikke er et enkeltstående tilfælde. Han har selv fået flere henvendelser fra kristne med mellemøstlig baggrund, der føler sig generet af muslimer.

”Ligesom der er i nogle muslimske miljøer er intolerance over for jøder, er der også en intolerance over for kristne med anden etnisk baggrund. Jeg kender ikke nærmere til den konkrete sag, men den sætter fingeren på et problem,” siger Lars Aslan Rasmussen.

Det skønnes, at der er mellem 5000 og 10.000 kristne i Danmark med arabisk baggrund. Netværkskoordinator Birthe Munck-Fairwood fra den folkekirkelige organisation Tværkulturelt Center, der arbejder med integration og har kontakt til migrantmenigheder i Danmark, bekræfter, at der er tilfælde, hvor kristne oplever chikane.

”Der kan være enkeltsager, og én sag er en sag for mange. Men vi ser det ikke som et generelt problem. Ligesom der er miljøer, hvor det kan være et problem for muslimer at være meget tydelige omkring deres tro og andre miljøer, hvor det kan også være vanskeligt for jøder at gå med kalot, så er der også miljøer, hvor det kan være svært for kristne fra Mellemøsten at bære kors,” siger Birthe Munck-Fairwood.

Hun understreger samtidig, at de fleste kristne med mellemøstlig baggrund ikke er bange for at vise, hvem de er.

Moshe Faris Toma er præst ved den kaldæiske menighed, der er den største arabiske menighed i Danmark. Han har ikke hørt om chikane af kristne i sin menighed, men vil omvendt ikke afvise, at der kan forekomme episoder.

Religionsekspert Mogens S. Mogensen fra konsulentfirmaet Intercultural.dk vurderer, at kristne konvertitter udsættes for chikane. Men han betegner det som sjældent, at problemet opstår for nydanskere, der er født kristne.

”Der findes galninge på alle fronter. Der findes mennesker, der sviner muslimer til, fordi de er muslimer, eller sviner kristne til, fordi de er kristne. Jeg vil kategorisere den slags hændelser som udslag af almindelig intolerance og ikke som et udtryk for generel chikane af kristne. Samtidig er der en mangel på kultur, når man kigger på mange af de debatter, der foregår på Facebook. Mennesker spyr deres galde ud og formulerer sig helt anderledes, end de ville gøre i et læserbrev,” siger Mogens S. Mogensen.

Vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen, Københavns Politi, oplyser, at det i løbet af de kommende uger afgøres, om der skal rejses tiltale i sagen.