Kritik: DR svigter de modne lyttere

DR har flyttet flere af P4's populære programmer over på den digitale kanal P5. Ældre Sagen har oplevet mange henvendelser fra folk, der er utilfredse med, at de nu skal investere i digitale modtagere

"Vi har fået en del henvendelser fra folk, der føler sig ekskluderet, fordi deres yndlingsprogrammer nu flytter over på den digitale radio, og som så skal ud og investere i ny teknologi. Det er der mange, der er utilfredse med, og det tager vi seriøst,” siger Jens Højgaard fra Ældre Sagen.
"Vi har fået en del henvendelser fra folk, der føler sig ekskluderet, fordi deres yndlingsprogrammer nu flytter over på den digitale radio, og som så skal ud og investere i ny teknologi. Det er der mange, der er utilfredse med, og det tager vi seriøst,” siger Jens Højgaard fra Ældre Sagen. .

Har man de sidste mange år har stillet ind på P4 for at høre programmer som Danmarksmester og Giro 413, skal man nu ændre sine radiovaner.

Begge udsendelser er netop flyttet over på Dab-kanalen P5, der kun kan høres via internettet eller en Dab-radio, og som ikke sender regionale nyheder, og det er fuldstændig uden forståelse for P4's kernelyttere, mener kritkere.

En af dem er initiativtageren bag Facebook-gruppen ”Bevar P4 for os unge modne...”, Poul-Christian Jørgensen fra Svendborg. Han oprettede gruppen sammen med en anden kritiker i begyndelsen af 2014, da man flyttede programmet ”Madsen” en time frem til fordel for komikeren Lars Hjortshøjs ”Badabing Show” om fredagen.

”For en stor del af os P4-lyttere var det en provokation, for Lars Hjortshøj kan de da beholde på P3, hvor han hører til. Nu ligger 'Madsen' så en time før oven i Danmarksmester på P5. Jeg ser det som et gennemgående problem, at man har tilsidesat de modne kerne-lytterne i et forsøg på at nå et yngre publikum,” siger den 65-årige tidligere direktør Poul-Christian Jørgensen.

”Musikken er også blevet dårligere og dikteres i højere grad oppefra i form af fastlagte playlists, åbenbart med meget få numre, der så bare gentages i det uendelige og ulidelige. Man lytter kort sagt mindre til lytterne end tidligere,” siger Poul-Christian Jørgensen.

Hos Ældre Sagen har man også fået flere henvendelser fra ældre, der er kede af, at programmerne Giro 413 og Danmarksmester nu kun kan høres digitalt. Det forklarer souschef i Ældre Sagen Jens Højgaard:

”Vi blander os ikke i Danmarks Radios programpolitik. Men vi har fået en del henvendelser fra folk, der føler sig ekskluderet, fordi deres yndlingsprogrammer nu flytter over på den digitale radio, og som så skal ud og investere i ny teknologi. Det er der mange, der er utilfredse med, og det tager vi seriøst,” siger Jens Højgaard.

Han nævner også en oplevelse af stor utilfredshed over, at programmet ”Krop og bevægelse”, som i mange år er blevet sendt i umiddelbar forlængelse af morgenandagten, nu er blevet fjernet helt. Det kan nu kun høres via DR's langbølgesender i Kalundborg.

Det er dog en kæmpe misforståelse, hvis man tror, DR vil ekskludere nogen ved at flytte programmer fra P4 til den digitale kanal P5, siger Radiochef i DR Tor Arnbjørn.

”Vi vil gerne have, at P4 er en kanal for folk, der har bosat sig et sted og er blevet voksne, har fået realkreditlån og sender børnene i daginstitutioner og har en tilknytning til deres lokalområde. Derfor skal P4 også være en kanal, der kan byde nye lyttere, som har nået den del af livet, indenfor. Vi er lige nu i gang med en proces, hvor vi skærper de enkelte radiokanalers profiler for at gøre det mere tydeligt, hvad de tilbyder,” siger han og fortsætter:

”Vores lytterundersøgelser viste simpelthen, at for eksempel P5 var for flakkende. Derfor har vi indrettet P5, så det er meget tydeligt, at den henvender sig til en mere moden gruppe, og derfor vil man opleve at få en mere rendyrket lytteoplevelse, så lytterne kan genkende stemningen, når de stiller radioen på kanalen. Der vil være mindre arkivindhold og flere værtsbårne direkte udsendelser,” siger han.

Lige nu er det ikke teknisk muligt også at sende regionale nyheder ud via P5, som lyder ens landet over. Men så må man skifte rundt mellem stationerne, siger Tor Arnbjørn.