Jøderne har ikke patent på denne dag

76-årsdagen for Krystalnatten i Nazityskland er en dag, som egner sig til at samle ind til Gaza, mener Allan Ahmad, medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Enhedslisten

Borgerrepræsentant Allan Ahmad (EL) forsvarer partiets ret til at bruge Krystalnatten til indsamling. -
Borgerrepræsentant Allan Ahmad (EL) forsvarer partiets ret til at bruge Krystalnatten til indsamling. - . Foto: Linda Kastrup/Scanpix.

Du var søndag taler ved et krystalnat-arrangement på Nørrebro, hvor der blev samlet ind til Gaza. Ifølge formanden for Det Jødiske Samfund i Danmark er en sådan sammenkædning af tyske jødeforfølgelser i 1938 og nutidens konflikt mellem israelere og palæstinensere upassende. Hvordan ser du det?

Vi ser god grund til at mindes Krystalnatten, som er en begivenhed, der har skabt dyb sorg og for evigt vil blive husket for jødernes store tab. Men vi synes også, at der er en række andre og nutidige begivenheder, det er værd at forholde sig til på en sådan dag. For eksempel ISIS' (Islamisk Stats, red.) terror i Syrien og Irak, ebola-virussens hærgen i Vestafrika og den humanitære katastrofe i Gaza.

Betyder det, at der er et bevidst ønske om at sætte lighedstegn mellem nazisterne i 1938 og israelerne i 2014?

Det betyder, at der er en befolkningsgruppe, som bliver bombet af det israelske regime. I forhold til Gaza vil vi gerne sende et signal ved at købe ambulancer og sende dem som hjælp til en civilbefolkning, der er klemt mellem to fundamentalistiske systemer, der vil udradere hinanden. Derfor er der brug for ambulancer.

Formanden for Det Jødiske Samfund har ikke noget imod, at I samler ind til ambulancer. Han kan bare ikke forstå, at Gaza og Krystalnatten skal kædes sammen?

Der findes masser af nutidige paralleller til Krystalnatten. Den repræsenterer et af de største udslag af diskrimination og racisme, vi har set i historien. Skal vi lære noget af den begivenhed, må det være, at ingen skal have ret til at tro, at deres liv er mere værd end andre menneskers liv. Og når vi laver en manifestation på Nørrebro, er det, fordi vi også i dag har brug for at sige fra i forhold til alle former for racistisk og sexistisk diskrimination.

Og I vil sige lige så klart fra over for diskrimination af jøder, som for eksempel over for muslimer, kvinder eller homoseksuelle?

Ja, selvfølgelig.

Hvorfor deltog der ikke jøder i jeres arrangement?

Nu har jeg ikke været arrangør. Det var Enhedslisten Nørrebro. Jeg var kun med som taler. Men jeg ved, at arrangørerne også inviterede talere med jødisk baggrund, men at disse afslog.

Havde I på forhånd overvejet, om jøder ville kunne tænkes at blive kede af en indsamling til Gaza i forbindelse med en markering af Krystalnatten?

Ja, men jøder har ikke patent på denne dag. Det er vores alle sammens mindedag, og vi synes, den også bør bruges til at forholde sig til de overgreb, som finder sted i dag, selvom dagen grundlæggende - også ved vores arrangement - handler om at mindes, hvad der skete for 76 år siden. Vi har et ansvar for at bekæmpe enhver form for fascisme, diskrimination og racisme, for at Krystalnatten aldrig kommer til at gentage sig.