Prøv avisen

Private handler oldsager i stor stil

En øget international interesse for stenalderkunst har skabt et godt marked for danske flinteredskaber fra stenalderen. Her er det en tyndnakket flintøkse til 3799 kroner (tv.) og en mindre makker til den (th.), der kan erhverves for 1690 kroner. Klik på pilen for at se flere billeder. - Foto: Zoll Antiques.

Der er stor interesse for at købe danske oldsager som flinteøkser og pilespidser til den private samling, oplever antikvitetshandlere. I USA betragtes en dansk flintøkse ligefrem som kunst

Hvor meget kan man få for en gammel flintesten?

Ja, hvis stenen er formet som en økse, en dolk eller spydspids kan den gå hen og være en hel del værd. For eksempel kan man købe en såkaldt ”tyndnakket usleben flintøkse” til 1500 kroner i Den Blå Avis.

Hos Antikvitetshandel E.A. Stegelmann i Bredebro er en spydspids i hvid flint til salg for 4500 kroner. Og Hos Zoll Antik i Indre København sælges to stenalderøkser fra Fyn i rød flint for tilsammen over 5000 kroner.

Kim Zoll, indehaver af Zoll Antiques, oplever, at interessen for stenøkser, pilespidser og andre danske oldsager er røget i vejret de seneste ti år.

”Vi har haft en solid samlerkultur for det her i Danmark helt tilbage til 1800-tallet. Men interessen er vokset de senere år, især på den internationale samlerscene, og det har presset priserne op,” siger han.

Kim Zoll vurderer, at priserne på danske oldsager er steget med 30-50 procent inden for de seneste fem år. Flinteredskaberne sælges primært til turister og danske samlere.

”Det er mest historie-interesserede. Men grundlæggende finder folk det fascinerende, at vi har noget, der blev lavet af mennesker for 10.000 år siden,” siger han.

Historie er også det, der driver kunderne hos Antikvitetshandel E.A. Stegelmann i Bredebro, fortæller indehaver Ernst Stegelmann.

”Det er især stenøkser og pilespidser, der er populære. Det giver fundet merværdi, hvis der følger oplysninger med, og det er der tit, for mange af tingene kommer fra slægtsgårde, hvor landmanden har samlet dem op på marken gennem årene,” siger han og oplyser, at sidste år var et rekordår for salg af oldsager hos ham.

”Jeg måtte i hvert fald på posthuset et par gange om ugen for at sende en pakke med oldsager i.”

Ifølge Michael Andersen, der er cand. mag. i middel-alderarkæologi, tidligere museumsmand og nu ejer af en antikvitetsforretning i Langå, er danske oldsager et felt, hvor der er ”rigtig mange penge at hente”.

Han sælger ikke selv, men har fulgt markedet de seneste år, og har for eksempel set flintdolke med håndtag solgt til udlandet for omkring 50.000 kroner.

Ifølge Michael Andersen skyldes efterspørgslen blandt andet, at stenøkser i USA betragtes som kunst.

”Derovre kaldes stenøkser 'neolotic art' (yngre sten-alderkunst, red.). De er sat ind i en æstetisk ramme, og derfor kan de sælges til priser som på kunstmarkedet.”

Der er mange flotte stenredskaber på det danske marked, men også en del forfalskninger. Og det kan være svært at se forskel på den ægte vare og en økse af slibesten, der er lavet i forgårs, forklarer Michael Andersen.

”Et godt råd er at se efter hvide aftegninger og patina, som indikerer, at flinten har ligget længe i jorden. Og også gerne slagmærker, som viser, at stenen er kommet frem ved pløjning eller harvning,” siger han.

Hovedreglen er : Jo mere perfekt, jo større skepsis.

På Nationalmuseet følger man løbende med i de oldtidsfund, der udbydes til salg, fortæller museums-inspektør Peter Vang Petersen.

Hvis noget ser ud til at være fundet for nylig, henvender museet sig til firmaet, der formidler salget.

”Det er altid vigtigt, at sælgere af meget gamle ting kan dokumentere, hvor de har tingene fra, så vi kan forvisse os om, at det ikke er danefæ, de selv har gravet op uden at indvie et lokalt museum i det,” siger Peter Vang Petersen.

En samling pilespidser, ildsten, slibesten og ravperler fra ældre stenalder fundet samlet ved Bådsbøl-Ballum ved Vadehavet og sat til salg for 4500 kroner hos Antikvitetshandel E.A. Stegelmann. - Foto: Stegelmann-antik.dk