Læserne mindes Jan Lindhardt: Han var et stort og vidende menneske

En af Danmarks mest folkelige biskopper døde i går, og læsernes kondolencer viser, at han var en særdeles vellidt mand, som har inspireret mange

"Han var altid værd at lytte til i den kirkelige debat, så ja, hans død er et tab," skriver læser Nils Ulrik Petersen om Jan Lindhardt. Billedet af den folkekære biskop er fra 2004: Scanpix
"Han var altid værd at lytte til i den kirkelige debat, så ja, hans død er et tab," skriver læser Nils Ulrik Petersen om Jan Lindhardt. Billedet af den folkekære biskop er fra 2004: Scanpix .

Jan Lindhardt var en af de mest folkelige og markante - for nogle også en af de mest kontroversielle - biskopper i nyere tid.

Han døde i går, 76 år gammel, efter at have lidt af alzheimer gennem længere tid.

Han sov ifølge familien ind på en smuk efterårsdag omgivet af sine kære.

Siden i går er kondolencerne strømmet ind - blandt andet på Kristeligt Dagblads Facebookside - og mange takker den tidligere biskop ved Roskilde Stift for at have inspireret dem med sine kloge ord. 

Som Tommy J.J. skriver:

"Når Jan Lindhardt talte og skrev, var livet og kærligheden i spil."

Tanja Schjellerup skriver:

"Tak for dine ord, Jan - de har ofte været med til at (skabe, red.) interessante debatter og tankestrømme (...) Hvil i fred!"

Finn von William-Larsen husker Jan Lindhardt som "et af landets bedste hoveder" - og det er ifølge ham "et stort tab", at Jan Lindhardt ikke er her mere.

Flere teologer takker også den folkekære biskop for at have inspireret dem i den teologiske debat.

Som Juma Kruse fortæller:

 "Overvejer at genlæse "Ned fra soklen" (af Jan Lindhardt, red.). En bog om kristendom og etik, som var en af de første bøger jeg læste, da jeg var ung teologistuderende. Bogen handler om, hvordan etikken er pillet ud af alle samfundsområder og således er blevet en søjle for sig - og altså ikke en, der gennemsyrer det hele, som det rettelig burde. Det er fra den tid, hvor jeg var ung og forvirret, og hverken var halv eller hel afklaret med, hvor jeg selv stod som kristent menneske," skriver hun.

"Han har også lært mig en sætning, som jeg ofte har citeret, ikke mindst for dåbsforældre - at dette at kunne Fadervor er at have kørekort til kirken. Jeg plejer dog - hver gang jeg bruger citatet - at understrege, at jeg ikke mener det bogstavlig - alle er velkomne i kirken, men citatet siger dog noget om, hvor centralt Fadervor er for kristendommen."

Flere opfattede også biskoppens deltagelse i den offentlige debat, som et kærkomment indspark. Som Nils Ulrik Petersen formulerer det:

"Han var altid værd at lytte til i den kirkelige debat, så ja, hans død er et tab."

Du kan læse Jan Lindhardts nekrolog "Jeg har gjort mig umage for at pynte" her.

Andre læseres mindeord

Lone Mark: "Mødte Jan Lindthardt da jeg gik på seminariet for mange år siden. Husker ham stadig som et utrolig dejligt og vidende menneske. Er taknemmelig for at have mødt ham i mit liv! "
 
Jytte Fonnesbæk Helming: Mange tanker til familien. Alzheimers sygdom kræver meget af familien, og følelsesmæssigt kan den være svær at håndtere både i livet og døden.

Berit Jørgensen: "R.I.P. (hvil i fred, red.) og tak for artikler i Selvbiografien, hvis indhold helt sikkert højnede kvaliteten af mit speciale om individet og dets opståen i vestlig kultur.

Eric Marott Hansen: "Altid en fornøjelse at være sammen med Biskop Lindhardt. I min barndom turde man jo end ikke skele hen til huset hvor biskoppen boede - Jan Lindhardt kunne tale med alle. Inviterede mig med i Sct Mikkels Kirke, hvor han mente, at der var enkelte ledige pladser. En hædersmand."

Henrik Storm Tegtmeier: "Han vil blive husket i mange, mange år."

Anne C. Trolle: "Æret være dit minde, Danmark har mistet en stor personlighed."

Mette Tore: "R.I.P. (hvil i fred, red.) verden er blevet et interessant og begavet menneske fattigere."

Jan Lindhardts store forfatterskab tæller blandt andet "Machiavelli", "Retorik", "Martin Luther. Erkendelse og formidling i renæssancen". "Katekismus i kristendom. Børnelærdom for voksne", "Ind i det ydre. Kirke og krop" og "De syv dødssynder" og "Ind i kirken". Foto: Scanpix
Jan Lindhardts store forfatterskab tæller blandt andet "Machiavelli", "Retorik", "Martin Luther. Erkendelse og formidling i renæssancen". "Katekismus i kristendom. Børnelærdom for voksne", "Ind i det ydre. Kirke og krop" og "De syv dødssynder" og "Ind i kirken". Foto: Scanpix