Prøv avisen

Scientology kæmper for at bevare imperiet

Amerikanske L. Ron Hubbard stiftede Scientology i 1954. 10 år senere kom bevægelsen til Danmark. Foto: Scanpix. Grafisk bearbejdning: Kim Schou

Spørger man Scientology i Danmark, er bevægelsen i fremgang. Der kommer stadigt flere scientologer, og der er økonomisk vækst. Internationale forskere siger imidlertid, at Scientology har problemer. For selvom der opføres dyre huse, så siver medlemmerne

”Se dig omkring,” siger Anette Refstrup, informationschef i Scientology i Danmark.

”Ligner det her medlemstilbagegang,” spørger hun med et ironisk smil og peger på den indre atriumgård i Scientologys lokaler i Jernbanegade 6, et øjekast og en byggeplads fra Tivoli.

Nye scientologer giver penge i butikken

Ved runde borde i den stenbelagte, overdækkede gård, der forbinder forhus og baghus, sidder kursister i Scientology-grundlæggeren L. Ron Hubbards lære med kursusprogrammer og bøger i hænderne.

Kursisterne er penge i butikken. De lægger typisk 350.000 kroner, siger Anette Refstrup, for at opnå niveau 5 på Scientologys terapeutiske udviklingsstige. Den såkaldte ”Bro til fuldkommen Frihed”, som skal sikre den enkelte mulighed for at erkende sin egen udødelighed og opleve sin sjæl frigjort fra kroppen.

Anette Refstrup køber ikke udsagn fra forskere som James Lewis, Universitetet i Tromsø, om, at Scientology oplever massiv medlemstilbagegang på verdensplan, og at organisationen er inde i en ”nedadgående spiral.”

Slet ikke, siger hun, for det seneste år har Scientology i Danmark oplevet en ”hidtil uset tilstrømning af scientologer”.

Op ad den åndelige stige

Det skyldes, at Scientology har fundet ukendte skrifter, siger Anette Refstrup, og derfor bør kursister, der allerede har gennemgået de tidlige terapeutiske udviklingstrin lige gå ned ad stigen igen og købe lidt mere ”åndelig vejledning” til de første par trin.

I Scientology bevæger man sig via en ”åndelig” stige op mod ”fuldkommen frihed”. Hvert trin koster penge, men nu må man altså fylde lidt mere åndelig vejledning på de første par trin. Også selvom man egentlig havde betalt for dem, gennemført dem og var rykket videre med målet om en sjæl adskilt fra kroppen i horisonten.

Den såkaldte ”åndelige vejledning”, som supplerer de første niveauer, koster ifølge Anette Refstrup 15.000 kroner.

”Ja, det går, som du kan se godt. Der kommer folk fra over 40 lande og deltager i vores religiøse aktiviteter,” svarer hun, da hun bliver spurgt om behovet for ”supplerende åndelig vejledning” kan aflæses positivt i regnskabet næste år.

Eks-scientologer pibler frem

Kritikere, der tidligere har beskyldt Scientology for at være en ”pengemaskine,” vil måske sige, at det kun handler om at få fat i flere af medlemmernes penge, når scientologer skal opdatere deres første kurser. Men Anette Refstrup siger, at Scientology bare har ”noget at tilbyde,” som medlemmerne gerne vil have.

Hun er ikke bekymret for, at scientologer kommer til at bruge penge, de ikke har, når de skal betale for at supplere deres opstigning i Scientogys åndelige hierarki:

”Der er så mange ting, der koster penge i dag. Hvis de vil bruge kurser på at udvikle sig i stedet for at bruge penge på en ny bil og på at tage ud at rejse, så er det det. Så bliver de måske i Danmark og tager på camping,” siger hun.

På blogs, i korte videoer på internettjenesten Youtube og på hjemmesider pibler utilfredse eks-medlemmer frem og fortæller om et Scientology, der presser scientologer hårdt økonomisk. De seneste år er scientologer blevet presset hårdere end nogensinde for at donere penge til bevægelsen, siger flere afhoppere. Årsagen er Scientologys nye internationale ejendomsstrategi, fortæller de.

Anette Refstrup er blevet forelagt kritikken i en mail, men har valgt ikke at svare på den.

Nye Scientology-bygninger i gang

Et stillads pakket ind i plastik slutter tæt om Nytorv 11 ved Strøget i København - en kort gåtur fra Scientologys lokaler i Jernbanegade.

Det er Scientologys, og lige nu arbejdes der intensivt på at klargøre den dyrt indkøbte ejendom til bevægelsens næste flagskib i Danmark for L. Ron Hubbards tanker.

Scientologys seneste internationale strategi er at etablere såkaldte Ideelle Organisationer verden over - store centre, hvor kursister skal kunne gå ind ad døren og købe et stort udbud af Scientologys kurser, og hvor informationscentre skal give folk udefra lyst til at søge indenfor, siger Anette Refstrup.

Bevægelsens bygning i Jernbanegade 6, tæt på Tivoli, blev indviet i sommer som Danmarks første Ideelle Organisation, og ved årsskiftet 2015/2016 forventer Scientology at slå dørene op for bevægelsens næste Ideelle Organisation på Nytorv 11.

René Dybdal Pedersen, ph.d. i religionsvidenskab på Via University College, har også noteret strategiskiftet:

”I Danmark har Scientology ændret deres satsning, så de i stedet for at have mange aktiviteter rundt omkring i landet i 1980'erne og begyndelsen af 1990'erne, nu er til stede færre steder, men tilsyneladende også større steder.”

I Scientologys imposante bygning på Jernbanegade 6 tegner og fortæller Anette Refstrup stolt om planerne for Nytorv 11: 38.000 kvadratmeter. 15 kursusrum, 20 rum til auditering, den særlige terapiform inden for Scientology, og meget, meget større end Scientology Danmarks nuværende lokaler.

Anette Refstrup stikker et dokument i hånden på Kristeligt Dagblads udsendte, inden interviewet er forbi.

”Ideelle kirker afspejler opfyldelsen af grundlæggeren L. Ron Hubbards vision for religionen. De vil ikke kun give de ideelle faciliteter til at servicere scientologer på deres opstigning til højere tilstande af åndelig bevidsthed og frihed, de er også designet til at fungere som et mødested for en fælles indsats med ligesindede grupper i lokalsamfundet,” står der.

Strategien er åbenbar: Store bygninger, der fører alt inden for bøger og kurser i Scientology, skal tiltrække nye målgrupper.

Og ejendomsbesiddelserne er ifølge Mikael Rothstein, religionshistoriker ved Syddansk Universitet, netop et element i bevægelsens ”missionsbestræbelser”:

”Der er ingen tvivl om, at Scientology i høj grad ønsker at fremstå som stor, rig og betydningsfuld. Bygninger er helt centrale i den sammenhæng. De fungerer i praksis som monumenter over religionen, som en slags symboler på den storhed og betydningsfuldhed, man føler. Præcis som kristne kirker. Man kan udmærket betragte Scientologys arkitektur som et element i deres missionsbestræbelser.”

Scientology i Danmark ejer ejendomme i København og omegn for 347 millioner kroner, viser Kristeligt Dagblads opgørelse. De seneste to år har Scientology købt ejendomme for 120 millioner kroner. Bevægelsen har købt det tidligere Dansk Folkeferies gamle kursusejendom i Karlslunde for at benytte den til at indkvartere medlemmer af den såkaldte Søorganisation, Scientologys særligt dedikerede enhed, der har viet sit liv til at tjene bevægelsen. Derudover har Scientology anskaffet sig et stort administrativt kompleks i Glostrup, oplyser Anette Refstrup.

Scientologys fremgang er falsk

Men ejendomsbesiddelserne understøtter ikke nødvendigvis Scientologys fortælling om, at det er en bevægelse i fremgang. Og det er ikke kun Scientology-forsker James Lewis, Universitetet i Tromsø, der taler om massiv medlemstilbagegang. Peter Åkerbäck, lektor i religionshistorie ved Stockholms Universitet, der har studeret Scientology i en årrække, sætter også spørgsmålstegn ved Scientologys succesfortælling. Bevægelsen oplever et generelt frafald, mener han.

Han vurderer, at det primært skyldes utilfredshed med Scientologys øverste leder, amerikaneren, David Miscavige.

Artiklen fortsætter under grafikken

Siden David Miscavige trådte til i midten af 1980'erne er en lang række anklager fra kritikere og tidligere medlemmer blevet rettet imod ham. I artikler i flere amerikanske medier, blandt andet i The New York Times, er han blevet beskyldt for at gå hårdhændet til sine ansatte. Anklagerne er blevet afvist af Miscavige og Scientology-talsmænd. Anette Refstrup kalder anklagerne et ”karaktermord” og skriver til Kristeligt Dagblad, at Scientology har informeret sin advokat om, ”disse påstande og beskyldninger, som I ser ud til at ville trykke i jeres artikler, da de er fuldstændigt falske og injurierende vedrørende religionen og David Miscavige”.

Peter Åkerbäck er ikke overbevist om, at anklagerne mod David Miscavige er grundløse:

”Hvis der kun var tale om en eller to historier om ham, ville der sikkert ikke være noget om det, men vi har mange beretninger fra højtstående medlemmer, og det er svært at se bort fra disse historier,” siger han.

To gange har et betydeligt antal højtstående medlemmer forladt Scientology, lyder det fra James Lewis. Den første frafalds-bølge i 1980'erne fandt sted i forbindelse med, at David Miscavige overtog lederskabet. Den anden omgang med mere massivt frafald begyndte i midten af 00'erne og er, ifølge James Lewis, stadig i gang. Begge gange har Scientology mistet højtrangerede auditorer, Scientologys særlige terapeuter.

Det får James Lewis til at konkludere, at ”den nuværende Church of Scientology er en skal af sit oprindelige jeg”.

Mikael Rothstein, religionsforsker ved Københavns Universitet siger, at man ikke nødvendigvis kan sætte lighedstegn mellem store, imposante bygninger og medlemsfremgang:

”En organisation kan sagtens vokse økonomisk, selvom medlemstallet falder. At Scientology åbner flere og flere kirker og centre, kan være resultatet af langtidsinvesteringer, snarere end flere medlemmer.”

Træt af eks-medlemmers kritik

Et af de højtstående medlemmer, Debbie Cook, der har forladt Scientology, skabte i 2012 rystelser ned gennem systemet i organisationen, da hun i en mail til angiveligt 12.000 medarbejdere kritiserede de ”ekstreme” metoder omkring fundraising. Debbie Cook havde været kaptajn for Flag Service Organisation i Florida, hvor scientologer kan tage nogle af de højest mulige niveauer inden for Scientology. Hendes mail var angiveligt ment som en opsang, ikke som et afskedsbrev. Men da Scientologys talsmand ifølge det amerikanske medie USA TODAY reagerede ved at kalde Debbie Cook for en ”kætter” og en ”utilfreds afhopper”, endte det efter 29 år med et brud.

Anette Refstrup er træt af kritikken:

”Jeg kan ikke kategorisk afvise alle eks-medlemmers historier, men jeg synes ikke, at der bliver gået kritisk nok til dem. De har nok selv en del af skylden for det, de har rodet sig ud i. Og dem der laver ballade nu, er også dem, der lavede ballade, da de var medlemmer. De er ikke nødvendigvis sandhedsvidner, fordi de er afhoppere,” siger hun, lidt træt i stemmen.

Det er altid afhopperne, medierne vil høre om, oplever hun. Kritik. Kritik. Kritik, synes hun.

Hvorfor er der ikke nogen, der møder Scientology med et åbent sind, spørger hun. Den eksplosive udvikling i Scientologys ejendomsbesiddelser de seneste 50 år, siden en dansk forretningsmand ved navn Knud Jørck kom tilbage fra en udlandsrejse med en bog af Scientologys grundlægger, viser jo, at Scientology virker, siger Anette Refstrup.

Hun ryster på hovedet, når man siger, at forskere ikke er enige i hendes fortælling om, at det går strålende for bevægelsen. Scientology i Danmark kører rundt uden støtte fra moderorganisationen Church of Scientology International i USA, siger hun. Det er bæredygtige organisationer, og hver dag ser hun nye ansigter i Scientology Danmarks kursuslokaler, fortæller hun. Scientology i Danmark er i vækst på alle fronter, siger hun, men den økonomiske del af væksten vil hun ikke lægge frem. Regnskaber er en privatsag, mener hun.