Prøv avisen
Portræt

En moderne nonne i Scientologys tjeneste

Anette Refstrup arbejder for Scientology fra 10 morgen til 22 aften. Hver dag, undtagen hver anden lørdag. Foto: Paw Wegner Gissel

Anette Refstrup, Scientologys 55-årige danske informationschef, står i frontlinjen, når Scientology skal forklares og forsvares

Anette Refstrup, Scientology i Danmarks informationschef, er skeptisk.

Hendes læber peger lidt prøvende opad, på den der måde mennesker i alarmberedskab smiler.

I forsvar for Scientology

Hun trykker sin krop tilbage i stolen, lægger armene over kors, låser sine øjne fast til Kristeligt Dagblads journalist og skyder interviewet i Scientologys imposante bygning tæt ved Tivoli i gang med en bemærkelsesværdig udmelding for en informationschef:

”Jeg er i princippet ligeglad med, hvad medierne skriver. Vi har prøvet det hele, og vi er her stadigvæk.”

Anette Refstrup har blandt andet tidligere skulleforsvare Scientology mod medieanklager om, at organisationen driver ”arbejdslejr” i Danmark, opbevarer meget personlige oplysninger om deres medlemmer for lemfældigt, og for at være en ”voldsom pengemaskine”.

Og hun har kategorisk afvist hovedparten af den kritik, der med jævne mellemrum rammer Scientology med ord som ”grov anklage”, ”ikke rigtigt” og ”brok”.

Hun er Scientologys. Bogstaveligt talt.

Vil tjene Scientology i en milliard år

Anette Refstrup er medlem af Søorganisationen, en særlig enhed af dedikerede scientologer, der har viet deres liv til at fremme grundlæggeren, L. Ron Hubbards lære.

Og det næste liv, og de næste mange liv.

For medlemmer af Søorganisationen skriver under på at ville tjene Scientology i en milliard år.

Det er mere, end de fleste kan tælle til, men Anette Refstrup er ikke bekymret.

Underskriften på kontrakten er først og fremmest symbolsk, siger hun, og det fællesskab, hun har sammen med de andre medlemmer af Søorganisationen, vil hun ikke undvære.

De bor på pensionater, ofte på firemandsværelser, får mad, uniformer og 50 dollars om ugen og skal til gengæld arbejde fra 10 morgen til 22 aften hver dag. Undtagen hver anden lørdag. Her har de fri. Anette Refstrup kan godt lide at bruge den sjældne fridag på at cykle.

En moderne nonne

Hun kalder sig en moderne nonne med en laptop og en telefon.

Hun er Scientology i Danmarks ansigt udad til, journalisternes første stop.

Først flink. Sød. Åben. Hun vil gerne informere om Scientology, lader hun forstå. Det er det, hun er her for.

Men hun er først og fremmest Scientologys. Hun passer på bevægelsens omdømme med versaler, udråbstegn og trusler om advokat, når man når til de spørgsmål, hun helst ville have været foruden.

Hun sætter tid og sted, og vil hun ikke snakke, har hun et receptionistkorps, der siger ”desværre, hun er stadig i møde”, ”hun vil ikke tale med dig i telefonen” og ”prøv igen senere”.

Det skaber et effektivt pløre, som journaliststøvler kan sidde fast i.

Startede som Scientology-kritisk

Men det stod ikke skrevet, at hun skulle blive Scientologys fremmeste forsvarer:

For hun har ikke altid været overbevist om Scientologys fortræffeligheder, og hun var alt andet end begejstret, da hendes storebror i begyndelsen af 1980'erne kom hjem og fortalte, at han havde tilsluttet sig Scientology. Deres mor havde imidlertid svært ved at forlige sig med, at Anette Refstrup tog afstand til sin bror:

”Jeg var voldsomt imod det. Men min mor havde besøgt kirken og ham, og hun sagde til mig, at jeg skulle acceptere det. Så læste jeg et par bøger og blev interesseret.”

Før hun gik ind i Scientology i midten af 1980'erne, var hun søgende, siger hun. Hun havde blandt andet været med Tvind i Sydamerika i 1970'erne og rejst rundt i verden på egen hånd.

I det sidste studieår af sit ergoterapistudium, i 1986, var fascinationen af Scientology blevet så stor, at hun begyndte at arbejde for Scientology i Aarhus.

De næste 10 år delte hun sin tid mellem et deltidsjob som ergoterapeut og Scientology. I 1995 skrev hun under på at træde ind i Scientologys Søorganisation. Hun havde overvejet skridtet længe, og en samtale med et kvindeligt medlem af ordenen fik hende overbevist om, at hun skulle tjene Scientology på fuld tid.

Der var ikke nogen ceremoni, da hun skrev under, ingen champagne, ingen tvivl, siger hun. En milliard år er måske alligevel ikke så meget, når man som Anette Refstrup og de andre scientologer tror på en udødelig sjæl.

”Herinde vil alle sige, at selvfølgelig har vi levet før, for os er det ikke mærkeligt,” siger hun og peger rundt på det mylder af scientologer, der snakker, studerer og trækker vejret igennem L. Ron Hubbards værker i bevægelsens bygning i Jernbanegade, en halvkold efterårsdag 50 år efter, at en dansk forretningsmand bragte en bog af Scientologys grundlægger til Danmark og stiftede den første danske afdeling.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Anette Refstrup har selv haft indtil flere ”åndelige oplevelser” i forbindelse med den åndelige vejledning, auditering, som, Scientology tror, kan fjerne traumer fra menneskesjælen, lagret i årtusinder. Hun har blandt andet ”husket” ting fra tidligere liv, siger hun.

Hvordan kan du være sikker på, at det ikke bare var en drøm, du kunne huske?

”Det var jeg heller ikke sikker på i begyndelsen. Men det blev jeg efter flere gange at have oplevet at huske ting fra tidligere liv,” siger hun.

Hvem var du?

”Et helt almindeligt menneske, jeg har ikke været en dronning eller en prinsesse.”

Hun er sikker på, at hun både har været en mand og en kvinde i tidligere liv, og at hun har boet i Danmark i flere af dem. Hun vil dog ikke fortælle yderligere om de ”oplevelser”, hun har haft.

Ingen børn

Selvom Anette Refstrup skrev under på at ville tjene Søorganisationen i en milliard år i 1995, gik der fire år, før hun flyttede til København og tog den karakteristiske uniform på med mørkeblå bukser med folder, skjorte, vest og jakke, der minder om en krydsning mellem en gammel søofficer og en ansat ved statsbanerne.

Hun har ikke rejst på egen hånd, siden hun trådte ind i Søorganisationen. Det er der ikke penge til, når man får 50 dollars om ugen, siger hun. Men hun har været på rejser i Scientology-regi.

Hun har ingen børn. Det er heller ikke muligt i Søorganisationen, hvor børn skal være 15 år for at melde sig ind. Men hun har Erik, sin mand, som også er scientolog, og som hende arbejder i Scientologys informationstjeneste i Danmark. De bor sammen på et værelse på et pensionat i Cort Adelers Gade, tæt på Nyhavn, i det indre København.

Hele huset er Scientologys og fungerer som indkvartering for medlemmer af ordenen. De spiser sammen i en spisesal, og de, der ikke er gift, bor ofte op til fire personer sammen på et værelse, siger Anette Refstrup.

Hun har fundet hjem, synes hun. Men hvor sikker er hun på, at hun virkelig kommer til at tjene Søorganisationen i en milliard år: På at hun er udødelighed?

Er du angst for døden?

”Jeg er lidt angst for døden, ja.”

Betyder det, at du tvivler lidt på udødeligheden?

”Nej, jeg har ingen tvivl. Ingen overhovedet,” siger Anette Refstrup.