Prøv avisen
Portræt

Scientologys lukkede leder

Mikkel Jørck talte ved en fejring af auditorer i København Scientologys særlige ”åndelige vejledere”. Foto: Scientology

Scientology i Danmarks leder Mikkel Jørck er tredje-generations scientolog. Hans farfar var med til at etablere den første afdeling af Scientology i Danmark. Men hvem er han egentlig?

Der var vin på bordet, blå duge i glinsende stof og pompøs udsmykning, da godt 7500 scientologer var samlet på den nu afdøde Scientology-grundlægger L. Ron Hubbards gods, Saint Hill, i England i midten af oktober. Anledningen var 30-året for oprettelsen af Den Internationale Forening af Scientologer.

Scientologys danske leder, Mikkel Jørck, var der også, klædt i hvid jakke med sort revers, et smalt sort slips og et bredt smil.

Fra en familie af scientologer

50 år tidligere havde Mikkel Jørcks farfar, Knud Jørck, befundet sig samme sted på Saint Hill. Dynefabrikant Knud Jørck var kommet i kontakt med bevægelsen under en forretningsrejse til England i 1964 og havde taget et par kurser på Saint Hill, som dengang blev beboet af Scientologys grundlægger, L. Ron Hubbard.

Da Knud Jørck vendte tilbage til Danmark, havde han en bog af L. Ron Hubbard med i bagagen. Han viste den til alle, der ville se den, og samme år var han med til at etablere den første afdeling af den omdiskuterede nyreligiøse bevægelse i en villakælder i Hellerup nord for København.

Knud Jørck, der døde i 1989, fik en søn, Peter Jørck, som også blev scientolog. Og han fik selv en søn: Mikkel Jørck, den nuværende leder af den danske afdeling af Scientology.

Selvom 39-årige Mikkel Jørck er tredjegenerations-scientolog og efterkommer af Scientologys stifter i Danmark, siger han, at han ikke har været tvunget til at gå ind i organisationen:

”Det var spændende og medrivende - det var aldrig sådan, at jeg 'skulle' være scientolog. Jeg var bare stærkt videbegærlig på livet, og Scientology havde en helt masse svar,” skriver han i en mail.

Forholdet til journalisterne

For Mikkel Jørck vil ikke tale med Kristeligt Dagblad. Sådan rigtigt. Det bruger han lang tid på at forklare i telefonen. Først har han ikke tid, så vil han kun skrive sine svar i en mail.

Han vil heller ikke have taget et billede. Først vil han ikke, så har han ikke tid.

I stedet har han sendt Kristeligt Dagblad et par billeder. På et af dem lyser hans øjne lidt mere blåt end de flestes, og hans smil presser hans kinder op under øjnene som to små glade kugler. Lige så glade som hans stemme er venlig, når han høfligt afslår at besvare spørgsmål over andet end mail. Der er ikke fri adgang for journalister til Scientologys optimistiske, danske leder.

På et af de andre fotos, han har sendt Kristeligt Dagblad, står han på talerstolen, som chefen for det hele, lidt ude i siden af billedet, så der er plads til en gigantisk løve med en imponerende manke.

Scientologys åndelige opdatering

Den symboliserer alt det nye i Scientology. L. Ron Hubbards skrifter er blevet opdateret, og derfor skal scientologer gribe i lommerne og købe sig til lidt ekstra åndelig vejledning, så de kan komme tættere på Scientologys mål om en sjæl frigjort fra kroppen.

Scientologys informationschef Anette Refstrup har tidligere udtalt til Kristeligt Dagblad, at den åndelige opdatering er god for Scientologys økonomi, og at det bliver et godt regnskabsår.

Forskere har dog udtalt til Kristeligt Dagblad, at Scientology langtfra har den medlemstilslutning internationalt, som de har haft tidligere.

Men spørger man Mikkel Jørck går det fantastisk med Scientology i Danmark her 50 år efter, at hans farfar bragte L. Ron Hubbard til Danmark.

”Jeg er meget opløftet omkring Scientologis fremtid i Danmark - jeg fornemmer en langt større åndelighed og søgen i vores kultur i dag, og det gør mig glad,” skriver han.

”Opløftende,” ”fantastisk” og ”glad”.

De positive ord er strøet ud i hans mail, og det er svært at trænge ind bag dem og få et billede af, hvem Mikkel Jørck egentlig er.

Og det er også planen, bekræfter han:

”Spørgsmål vedrørende mine børn, mit familie træ og mine økonomiske forhold, finder jeg hører under privat livets fred.”

Vil ikke tale om penge og privatliv

Kristeligt Dagblad har blandt andet spurgt Mikkel Jørck, om han får løn af Scientology, hvor meget han i givet fald får, om han har måttet optage lån som følge af sine aktiviteter i Scientology, og om hans børn er begyndt at tage kurser. Men det ønsker han ikke at svare på.

Han skriver dog, at han er nået til ” det højeste niveau i Scientologi”, bruger 40 timer om ugen på bevægelsen, og at han har to børn.

Han har tidligere oplyst, at de går på en skole, som anvender Scientology-stifteren L. Ron Hubbards metoder.

Jorden er efter alt at dømme gødet til den fjerde generation af scientologer i Danmark:

”Vi har 2 dejlige børn på 14 og 12 - og de filosofiske samtaler fortsætter absolut,” skriver han blandt andet i mailen.

Han vil ikke fortælle Kristeligt Dagblad hvor meget han har brugt på at avancere ”åndeligt” inden for Scientology, men han har tidligere udtalt til en tv-vært på TV 2, at han og hans kone samlet har brugt 700.000-800.000 kroner på deres ”åndelige udvikling”.

”Mikkel Jørck, God Service,” lyder det, når han tager telefonen.

For selvom han bruger 40 timer om ugen på Scientology, ejer han også ejendomsfirmaet God Service, der tilbyder trappevask, snerydning og vinduespolering. Han bor med sin kone Rikke Jørck i et træhus i Valby.

Rikke Jørck er, ifølge Kristeligt Dagblads oplysninger, privatpraktiserende auditor, en form for terapeut, der hjælper scientologer af med de traumer, som scientologer mener har klæbet sig til sjælen i årtusinder. Kommer man af med dem, er vejen banet til åndelig frihed og en sjæl frigjort fra kroppen.

Det er det åndelige projekt, Mikkel Jørck står i spidsen for i Danmark.

Foto: Scientology Foto: Scientology