Prøv avisen

Forskere: Grindehvaler dobbelt så "kloge" som mennesker

Ny forskning viser, at der er dobbelt så mange hjerneceller i en grindehval som i et menneske.

En grindehval har dobbelt så mange hjerneceller som et menneske. Det viser ny dansk forskning fra forskere på Bispebjerg Hospital. Opdagelse er publiceret i en artikel i det videnskabelige tidsskrift "Frontiers in Neuroanatomy".

Et menneske har omkring 20 milliarder hjerneceller, men det er altså ingenting imod grindehvalen, som, danske forskere nu har fundet ud af, har 38 milliarder hjerneceller.

Det er første gang, at noget dyr har vist sig at overgå mennesket med mange milliarder hjerneceller, og det er en gåde, hvorfor netop en grindehval har så mange hjerneceller.

- På en eller måde giver det et eller andet evolutionistisk perspektiv, siger Nina Eriksen fra Bispebjerg Hospitals Forskningslaboratorium for Stereologi og Neurovidenskab, der har stået for undersøgelsen.

- Vi troede, at mennesket havde flest. Der er nogle forskere fra Brasilien, der har sagt, at vi er det klogeste, der findes, fordi vi har flest hjerneceller. Nu har vi modbevist det.

Hvorvidt antallet af hjerneceller kan oversættes direkte til, hvor klog man er, har forskerne endnu ikke kunnet bevise.

- Man ved ikke, om det at have mange hjerneceller betyder, at man er klog. Det kan man gå ud fra, men man ved det ikke direkte, siger Nina Eriksen.

- Mænd har 16 procent flere hjerneceller end kvinder, uden at der er nogle, der rigtig ved hvorfor. Der er ikke nogle, der tror, at mænd er klogere end kvinder, siger hun.

Også i vægt overgår grindehvalernes hjerne den menneskelige. En gennemsnitlig menneskehjerne vejer 1,4 kilo. Grindehvalen har en hjerne på cirka tre kilo.

Grindehvaler lever omkring Færøerne, hvor det er tradition for at tage ud og jage hvalerne. Det er her forskerne har fundet grindehvaler at forske på.