Prøv avisen

Udbrydergrupper presser Scientology

Udbrydergrupper rundt om i verden udfordrer moderorganisationen Scientologys eneret ved at tilbyde de samme metoder billigere. Blandt andet i Dror Center i Israel, som er grundlagt af parret Dani og Tami Lemberger. -

Medlemmer, som har forladt Scientology, tilbyder de samme terapimetoder billigere. Den globale organisation taber både prestige, tid og muligvis også penge på atbekæmpe afhopperne, vurderer forskere

Monopolet på L. Ron Hubbards teknikker til at frigøre sig fra traumer og opnå erkendelse af udødelighed er ved at glide ud af hænderne på den verdensomspændende bevægelse Scientology.

Organisationen har værnet om L. Ron Hubbards filosofi og metoder siden grundlæggelsen i 1950'erne. Blandt andet ved at hemmeligholde indholdet af kurser over for scientologer på lavere trin i kursusprogrammet. Men udbrydergrupper rundt om i verden udfordrer moderorganisationens eneret ved at tilbyde de samme metoder billigere.

Et af de seneste eksempler er fra 2012, hvor en gruppe scientologer løsrev sig fra organisationen, der officielt hedder The Church of Scientology. Dror Center i den israelske by Haifa var fra 1992 en del af Scientology. I dag følger centrets folk L. Ron Hubbards lære, men uden for organisationen. Bruddet skete blandt andet som følge af et voldsomt fokus på penge i Scientology, fortæller stifteren Dani Lemberger.

”Teknikkerne i Scientology er meget simple. Man behøver ikke store bygninger. I stedet for at fokusere på uddannelse af auditorer (en form for terapeut, red.) og praktisering af Scientologys teknikker, samler The Church of Scientology midler til at finansiere nye bygninger,” siger han.

Faktisk kræves der ifølge Dani Lemberger ikke mere end to stole, et rum og et e-meter - et elektrisk apparat, som scientologer mener kan identificere traumer. Så er man godt på vej mod målet om sjælens udødelighed, forklarer han.

Cirka 60 mennesker er tilknyttet den israelske udbrydergruppe, og centret tager penge for kurser og undervisning, men kun cirka en tredjedel af prisen i Scientology, fortæller Dani Lemberger.

Afhopperne i Israel er ikke alene om at tilbyde Scientologys lære uden for bevægelsen. Andre eksempler er The Association of Professional Independent Scientologists og Ron's Org, som er ”et voksende forbund af centre” i blandt andet Tyskland, Schweiz og Rusland, skriver James Lewis, professor ved Universitetet i Tromsø, i en forskningsartikel fra i sommer.

Selvom udbrydergrupperne øjensynligt ikke har haft konsekvenser for Scientologys økonomi endnu, har deres aktiviteter tæret på moderorganisationens ressourcer, mener Peter Åkerbäck, lektor i religionshistorie ved Stockholms Universitet.

”Vi har endnu til gode at se de økonomiske konsekvenser af, at eks-medlemmer tilbyder Scientology gratis eller billigere end Scientologi Kirken. De bliver nødt til delvist at arbejde under jorden, eftersom Scientology kan sagsøge dem for krænkelse af ophavsretten. Men Scientologi Kirken arbejder hårdt på at modarbejde tidligere medlemmer, som mistænkeliggør organisationen. Det må være drænende for organisationen at bruge så meget energi på at mistænkeliggøre tidligere medlemmer frem for at bruge energien på det primære arbejde.”

Mikael Rothstein, religionshistoriker ved Institut for Historie, Syddansk Universitet, peger på, at der kan være tale om et tab af autoritet og prestige.

”Scientology hævder, at Hubbards teknikker og Hubbards viden kun kan erhverves gennem denne organisation. De forsøger, kort sagt, at opretholde deres monopol på Hubbard. Andre grupper hævder, at Scientology har misforvaltet Hubbards lære, og tilbyder det, de opfatter som den ægte vare, billigt eller gratis. Jeg har svært ved at se, at det skulle være et økonomisk problem for Scientology, men det kan føre til tvivl om autoritet og prestige. Og det vil moderorganisationen aldrig acceptere,” siger han.

Udbrydergrupper er ikke et nyt fænomen, siger René Dybdal Pedersen. Han er ph.d. i religionsvidenskab og har fulgt Scientology i en årrække. Han peger på, at helt tilbage fra 1950'erne har folk praktiseret Scientologys teknikker, men ikke som en del af den etablerede organisation. Og Scientology forsøger at bremse, at andre anvender teknikkerne uden tilladelse. Mange af Scientologys materialer og symboler er eksempelvis registrerede varemærker, og det kan føre til sagsanlæg mod folk, som bruger dem uden for organisationen, forklarer han.

For Dani Lemberger i Israel har det haft omkostninger at forlade bevægelsen. I begyndelsen af november i år har han og hans hustru, som han driver Dror Center med, indledt en sag mod Scientology og organisationen i Israel. Parret hævder, at Scientology har spredt ”personlige oplysninger” om dem, som bevægelsen kom i besiddelse af under parrets 32 år i organisationen. Og det har ifølge Dani Lemberger fået folk til at forlade Dror Center.

Scientology i Israel skriver blandt andet i en mail til Kristeligt Dagblad, at anklagerne fra Dani Lemberger og hans hustru er ”baseret på deres ønske om ulovligt at berige sig selv på bekostning af The Church of Scientology”. Og videre ”The Church of Scientology anser det som en religiøs forpligtelse og pligt at advare deres menighedsmedlemmer om frafaldne, der spreder falsk lære om deres religion.”

På spørgsmålet om organisationen har spredt personlige informationer om parret, svarer Scientology i Israel:

”Ingen af de fortrolige oplysninger fremskaffet af Kirken om parret Lemberger er nogensinde blevet brugt imod dem, og ingen vil nogensinde blive det. Anklagen er grundløs og er i sig selv æreskrænkende.”

Anette Refstrup, Scientologys informationschef i Danmark, er blevet forelagt forskernes vurdering af tabet af prestige, tid og penge på grund af udbrydergrupperne.

Hun svarer:

”Det er efter min bedste overbevisning det rene sludder. Siden grundlæggelsen af den første Scientologi kirke i 1954 er religionen vokset, så den nu dækker hele kloden. I dag servicerer flere end 11.000 Scientologi-kirker, missioner, beslægtede organisationer og tilknyttede grupper millioner over hele verden. Og disse tal vokser hele tiden; faktisk vokser Scientologis tilstedeværelse i verden hurtigere nu end på noget tidligere tidspunkt i historien.”
 

Stort tema: Scientology