Prøv avisen
Min ledestjerne

Anders Ladekarl: Min ledestjerne er principfast og rummelig

Anders Ladekarl, generalsekretær i Røde Kors, peger på Arne Piel Christensen som sit livs ledestjerne. - Foto: Scanpix

Principfast og samtidig åben for dialog er nogle af de kvaliteter, som Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl, forsøger at efterleve inspireret af sin ledestjerne

Min ledestjerne er den tidligere generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Arne Piel Christensen. Jeg mødte ham første gang, da jeg blev medlem af forretningsudvalget i Dansk Flygtningehjælp. Det må have været i 1981 eller sådan noget. Han er kombinationen af et menneske, der brænder for en sag og samtidig har en personlig integritet, som har været inspirerende for mig. En mand, som har viet hele sit liv til en sag, som er vanskelig og har kostet ham rigtig meget, men som han aldrig nogensinde har svigtet.

Han blev generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp i 1967 og har brugt sin person, når folk har været forfulgte og mødt op midt om natten, hvis nogen har haft problemer. Samtidig har han taget den politiske kamp og stået på mål for helt fundamentale humanitære principper - også selvom det ikke var populært. På trods af at han har modtaget hundredvis af trusler, har han altid været tro over for sine holdninger. Og han har gjort det på en måde, som ikke har været missionerende - han har ikke stået og råbt, men i stedet søgt at komme i dialog med alle mennesker.

Af ham har jeg lært, at man skal være tro mod sine idealer, men man skal også passe på ikke at komme så meget over i en grøft, at man ikke kan se andres synspunkter og føre dialog, bare fordi man er uenig.

Han er, som sagt, mit personlige forbillede, men han var også forbilledlig som leder. Han gav utrolig meget plads til sine ansatte og havde meget stor tillid til, at man kunne løse opgaven. Det har jeg forhåbentligt også taget med som generalsekretær i Dansk Rødekors. Man kan aldrig kopiere en anden personlighed, men jeg kan godt misunde den fantastiske personlighed, han har - det kan jeg slet ikke leve op til. Men hans rummelighed og ønske om at skabe resultater frem for ”bare” at markere sig, det er noget som også har været vigtigt for mig.