Staten støtter skolematerialer lavet af Scientology-forening

Unge for Menneskerettigheder, som er stiftet af Scientology, har fået støtte af Kulturstyrelsen til at lave skolemateriale. Ifølge Scientology er undervisningsmaterialet blevet uddelt på 20 procent af landets skoler. Problematisk, mener forsker og formand for Skolelederne

Reklame for det undervisningsmateriale, der produceres af Unge for Menneskerettigheder, en Scientology-relateret organisation. Undervisningsmaterialet skulle ifølge Scientology selv være ud på hver femte skole i Danmark. Foto: ungeformenneskerettigheder.dk
Reklame for det undervisningsmateriale, der produceres af Unge for Menneskerettigheder, en Scientology-relateret organisation. Undervisningsmaterialet skulle ifølge Scientology selv være ud på hver femte skole i Danmark. Foto: ungeformenneskerettigheder.dk.

Unge for Menneskerettigheder, en forening med stærke bånd til den omdiskuterede bevægelse Scientology, har sat sig for at lære de danske skolebørn om menneskerettigheder. Foreløbig har foreningen uddelt sit materiale på 20 procent af landets skoler. Det fremgår af et dokument, som Scientology i Danmarks informationschef, Anette Refstrup, har udleveret til Kristeligt Dagblad. Her står også, at Unge for Menneskerettigheder bliver ”støttet af Scientology kirken”.

Foreningen har dog også modtaget penge fra staten via Kulturstyrelsen ved i hvert fald to lejligheder. Det fremgår af en aktindsigt, Kristeligt Dagblad har fået. Senest i 2013, hvor Unge for Menneskerettigheder fik godt 17.500 kroner af Kulturstyrelsen, og hvor det var en betingelse, at dele af beløbet skulle gå til ”trykning af undervisningssæt til skoler”.

”Vi må gøre menneskerettighederne til virkelighed, ikke en idealistisk drøm,” står der i et enkelt citat fra Scientology-grundlæggeren L. Ron Hubbard i undervisningsmaterialet.

Det står sammen med citater fra blandt andre Martin Luther King og Dalai Lama og er umiddelbart det eneste i de statsstøttede klassesæt, der peger på en forbindelse til Scientology. Forbindelsen fremgår heller ikke af Unge for Menneskerettigheders vedtægter.

Men den er der, bekræfter Anette Refstrup fra Scientologys informationskontor:

”Unge for Menneskerettigheder er en forening, der både er startet af og støttet af Scientologi Kirken i overensstemmelse med en lang tradition, hvor Scientologi kirkerne og scientologerne støtter initiativer til at undervise i og informere om menneskerettigheder,” skriver hun blandt andet i en mail.

Per Fibæk Laursen, professor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, er bekymret over, at det, bortset fra et citat fra L. Ron Hubbard, ikke fremgår af skolematerialet fra Unge for Menneskerettigheder, at der er en forbindelse til Scientology:

”Det er kritisabelt, hvis der er sammenhænge, der forbliver skjult for eleverne. Eleverne skal opdrages til at være kildekritiske og vurdere, om afsenderen har særlige interesser, og man skal kunne se, hvem der er afsender af sådan et materiale, så man kan udøve den nødvendige kildekritik. Det kan man ikke her,” siger han.

Christian Svane, kontorchef i Kulturstyrelsen, siger, at Kulturstyrelsen ikke gennemser det skolemateriale, som modtager støttekroner, men udelukkende forholder sig til vedtægterne og ansøgningen fra den forening, der søger om støtte.

Det mener Per Fibæk Laursen fra Aarhus Universitet imidlertid ikke er særligt hensigtsmæssigt:

”Det er nærliggende at stille krav til Kulturstyrelsen om, at der er de fornødne oplysninger med materialet til, at børnene kan forholde sig kildekritisk.”

Claus Hjortdal, formand for Skolelederforeningen, der samler landets skoleledere, er ikke glad for, at skolemateriale, forfattet af en Scientology-relateret forening, tilsyneladende er uddelt til 20 procent af landets skoler og oven i købet har fået statsstøtte til det:

”Vi modtager et hav af skolematerialer fra svineproducenter, landbruget og andre interessenter. De gør det ikke for deres blå øjnes skyld. Jeg kender ikke materialet fra Unge for Menneskerettigheder, men når Scientology støtter, at materialet bliver produceret, må de kunne se sig selv i det. Hvorfor skulle de ellers gøre det?”, spørger han.

På Unge for Menneskerettigheders hjemmeside bryster foreningen sig af at være sponsoreret af Kulturministeriet - under ministeriets logo - og et rengøringsfirma, der ifølge Ekstra Bladets oplysninger tidligere har doneret penge til Scientology.


”Det gør mig ekstra bekymret, at de kan skrive, at de er godkendt af Kulturministeriet. Unge for Menneskerettigheder støttet af Kulturministeriet lyder smukt, men når jeg nu ved, at det er relateret til Scientology, så får jeg lyst til ikke at bruge det,” siger Claus Hjortdal, og tilføjer, at det er ”grotesk”, at Kulturministeriet giver støtte uden at forholde sig til indholdet.

Selvom der - bortset fra et citat af Scientology-grundlæggeren - ikke umiddelbart agiteres for Scientology i skolematerialet, så opfordres læreren i en lærervejledning til at få deres elever til at starte en lokal Unge for Menneskerettigheders klub.

De lokale foreninger er dog ofte under indflydelse af Scientology, oplyser Anette Refstrup:

”Med disse materialer til rådighed har scientologer og i dag også mange andre interesserede over hele verden stiftet lokale Unge for Menneskerettigheder foreninger. Den internationale Scientologi Kirken stiller materialerne gratis til rådighed for de enkelte foreninger, som så selv skaber de aktiviteter, de ønsker, ofte med støtte fra de lokale Scientologi kirker.”

Per Fibæk Laursen er egentlig ikke så bekymret for, at det statsstøttede skolemateriale vil ”lokke” skoleelever ind i Scientology. Alligevel mener han, at det er et stort problem, at tilknytningen til organisationen ikke bliver nævnt:

”Jeg tror ikke nødvendigvis, at materialet lokker mange unge ind i Scientology, men eleverne bør have adgang til de nødvendige oplysninger. Generelt er det min erfaring, at det er svært at spotte scientology-relaterede skoler og materialer, og det kan blive et problem, når man skal udøve kildekritik,” siger han.

Artiklen fortsætter efter videoen fra Unge for Menneskerettigheder. Videoen er en del af det undervisningsmateriale, der udbydes, og den er sponsoreret af Scientology:


Christian Svane, kontorchef i Kulturstyrelsen, oplyser, at Unge for Menneskerettigheder gerne må bruge Kulturministeriets logo på deres hjemmeside, og at Kulturstyrelsen ofte opfordrer modtagere af støttekroner til at skilte med det. Han siger dog, at foreninger med et missionerende sigte ikke kan opnå støtte fra Kulturstyrelsen, og at styrelsen derfor fremover vil være mere opmærksom, hvis Unge for Menneskerettigheder søger om støttekroner.

Anette Refstrup, Scientologys Informationschef, siger, at der ikke flyder penge fra Unge for Menneskerettigheder til Scientology, og at ”støtten går kun den anden vej.”

Kristeligt Dagblad har forsøgt at få en kommentar fra Emily Heather Cook, der stod som repræsentant for Unge for Menneskerettigheder, da Kulturstyrelsens tilsagn om støttekroner kom sidste år. Hun ønsker imidlertid ikke at udtale sig og henviser til Scientologys informationschef, Anette Refstrup.

Anette Refstrup siger, at Unge For Menneskerettigheder har fået en ny leder, Nina Christensen, men at hun ikke vil udlevere et nummer på hende:

”Jeg kender Nina meget godt. Jeg arbejder selvfølgelig sammen med hende, som du kan forestille dig, og hun ville aldrig tale med dig,” siger Anette Refstrup.

Senere skriver Anette Refstrup i en mail, at:

”Menneskerettigheder er så vigtig et emne, at det er gjort obligatorisk, at skolebørn skal undervises i FN's Verdenserklæring om Menneskerettighederne. Det er udelukkende, hvad Unge for Menneskerettigheders undervisningsmateriale handler om, og det store arbejde, de frivillige både scientologer og ikke-scientologer laver, har udelukkende til formål at fremme undervisningen i menneskerettigheder.”

Nina Christensen, leder af Unge For Menneskerettigheder i Danmark, oplyste i en mail kort før redaktionens deadline, at hun ikke ser ”nogen grund til”, at hun skal udtale sig til Kristeligt Dagblad, når Anette Refstrup allerede har udtalt sig,