Prøv avisen

Scientology opruster gadehvervning

En dansk og en tjekkisk scientolog forsøger at hverve nye medlemmer på Frue Plads i København. En aktindsigt viser, at der er sket en kraftig stigning i, hvor ofte Scientology stiller op på gader og stræder i København for at hverve medlemmer. - Foto: Paw Wegner Gissel. Grafik: Kim Schou

60 gange i år har Scientology ansøgt Københavns Kommune om at få lov til at sprede bevægelsens budskaber på gader og stræder. Det er næsten seks gange så ofte som for to år siden

”Du bruger kun ti procent af din hjernekapacitet. Vi kan hjælpe dig til at bruge resten”

En mand, iført blå tophue med skrigrød kvast, blokerer fodgængernes færd tæt ved Vor Frue Kirke i København, med sin krop og sine ord.

Han er fra Tjekkiet, siger han, slår ud med armen og peger på et bord bag sig.

Her liggger Scientology-stifteren L. Ron Hubbards bøger bunket op på et rødt banner med bogstaverne Dianetics printet i gult. Ordet relaterer blandt andet til det såkaldte e-meter, der står mellem de mange bøger og videoer. E-meteret er et helt centralt redskab inden for Scientology, og bevægelsen tror, at det kan hjælpe med at identificere og fjerne traumer - blandt andet fra tidligere liv. Det overordnede mål med Scientology er at ”cleare” planeten, det vil sige at fjerne verdens traumer, og det er derfor, de to mænd står og frysehopper lidt ved Vor Frue Kirke en grå og kold efterårsdag.

Forskere har tidligere udtalt i Kristeligt Dagblad, at Scientology oplever et stort medlemsfravalg på verdensplan, men den danske afdeling af den verdensomspændende og omdiskuterede bevægelse gør tilsyneladende sit for at tiltrække nye medlemmer.

Alene i år har bevægelsen ansøgt Københavns Kommune 60 gange om at få lov til at promovere Scientology på byens gader. Det viser et register, som Kristeligt Dagblad har fået aktindsigt i hos Københavns Kommune, over ansøgninger om tilladelser til at opstille boder eller afholde et arrangement på åben gade.

Det er næsten seks gange så ofte som for to år siden, hvor Københavns Kommune kun modtog 11 af de ansøgninger fra bevægelsen, der er nødvendige for, at man kan få lov til at sætte en bod op.

Den intensiverede medlemshvervning kan ses som et led i en generel strategi, siger Peter B. Andersen, lektor og ph.d. på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet:

”Det er helt i overensstemmelse med, at de i løbet af de seneste år har meddelt, at de vil arbejde for en stærkere og mere gennemslagskraftig ekspansionsstrategi,” siger han.

Oftest stiller bevægelsen et telt eller et bord op i det indre København og tilbyder L. Ron Hubbards skrifter og de omdiskuterede stresstest, der skal identificere styrker og svagheder, og hvor testdeltageren efterfølgende får at vide, hvordan Scientology kan hjælpe.

Kultorvet, Rundetårn og Nytorv er favoritstederne.

Når de står på Nytorv, ved Københavns Byret og et par skridt fra Strøget, har de udsyn til det nyeste prestigeprojekt for Scientology i Danmark: Et stillads svøbt om en bygning på en af Københavns mest attraktive adresser, Nytorv 11, som efter planen skal åbne ved årsskiftet 2015/2016, og hvor håbet er, at et kæmpe informationscenter skal tiltrække folk fra gaden til Scientology. Det har Anette Refstrup, Scientologys informationschef tidligere forklaret.

Men indtil da er det L. Ron Hubbards bøger i guld på et bord, der skal få flere til at interessere sig for Scientology.

Det ser dog ikke ud til at være en nem opgave for den tjekkiske scientolog med tophue tæt ved Vor Frue Kirke. Selvom han kan gøre sin krop lang, når han stikker den ud foran en forbipasserende for at få personen til at sænke sit skridttempo, så er der kun få, der stopper op. Sådan rigtigt. De fleste vifter ham lidt irriteret væk. En ung pige viger udenom tjekken og tager et sug af sin cigaret, mens hun gør sig umage for ikke at få øje på boden med L. Ron Hubbards materialer.

Scientologen er også i skarp konkurrence med sælgerne fra et el-selskab samt sælgere fra to velgørende organisationer, der også huserer i gaden, og som også ofte bliver ignoreret af de forbipaserende.

Men det er ikke alle, der nøjes med at se forbi og igennem de to scientologer. En flok studerende peger på ordet stresstest på et skilt foran boden og griner.

”Haha, skal du ikke have en stresstest,” spørger de hinanden og går videre.

En ældre dame stopper op og indleder en samtale, men går hurtigt videre, da den tjekkiske scientolog hiver et ringbind frem og begynder at bladre mellem siderne for at finde en kort introduktion til L. Ron Hubbard på dansk. Der er mange sprog at vælge imellem, og der er ikke nogen, der skal gå forgæves efter Hubbards ord, hvis de altså er interesserede.

Scientology opruster deres gadehvervning |Create infographics