Prøv avisen

Politikere vil have undersøgt statsstøtte til Scientology-forening

Forsiden på Kristeligt Dagblad i går

Dansk Folkeparti vil have Kulturstyrelsen til at kræve støtten til Scientology-forenings skolematerialer tilbage, mens Socialdemokraterne og Venstre vil have støtten under lup

”Kulturstyrelsen bør kræve pengene tilbage.”

Så kategorisk lyder det fra Dansk Folkepartis kultur- og uddannelsesordfører, Alex Ahrendtsen, efter at Kristeligt Dagblad i gårsdagens avis beskrev den tætte relation mellem Scientology og foreningen Unge for Menneskerettigheder, der har fået penge af Kulturstyrelsen til trykning af skolematerialer.

Det fremgik ikke af ansøgningen til Kulturstyrelsen, at Unge for Menneskerettigheder både er stiftet og delvist finansieret af Scientology.

Da forbindelsen kom frem i Kristeligt Dagblad i går, udtalte Kulturstyrelsen derfor, at man fremover vil være ekstra opmærksom, hvis der kommer en ansøgning fra Unge for Menneskerettigheder. Det skyldes, at Kultur-styrelsen ikke må støtte foreninger med et missionerende sigte.

Spørgsmålet er derfor, om Unge for Menneskerettigheder missionerer for Scientology. Ordet Scientology nævnes ikke i skolematerialet, der handler om menneskerettigheder, og som ifølge Scientology er uddelt til 20 procent af landets skoler.

Til gengæld optræder et citat fra Scientology-grundlægger L. Ron Hubbard sammen med en opfordring til at danne lokale grupper af Unge for Menneskerettigheder, som ifølge Scientologys egne oplysninger ofte er støttet af Scientology.

For Alex Ahrendtsen er det en stærk nok forbindelse til, at Kulturstyrelsen ikke bare skal tænke sig grundigt om, hvis der kommer en ansøgning fra Unge fra Menneskerettigheder i fremtiden, men også reagere i forhold til de støttekroner, der allerede er uddelt, blandt andet de godt 17.500 kroner, foreningen modtog sidste år:

”Unge for Menneskerettigheder har ikke spillet med rene kort. Det er uærligt, og de bør betale pengene tilbage,” siger han.

Helt så langt vil Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen, ikke gå, men han understreger, at han finder det ”bekymrende”, at en forening med tætte bånd til Scientology har fået støtte til at lave klassesæt.

”Alle alarmklokker ringer. Jeg bliver utryg ved forbindelsen. Hvis der er den mindste grad af Scientology-propaganda i materialet, er det bekymrende,” siger han.

Han vil nu stille spørgsmål til kulturminister Marianne Jelved (R) for at sikre, at Kulturstyrelsen ikke ved en fejl har støttet en forening med et missionerende sigte.

Michael Aastrup Jensen vil dog have undersøgt forløbet, før han eventuelt vil stille sig bag Alex Ahrendtsens opfordring til Kulturstyrelsen om at kræve pengene betalt tilbage.

Troels Ravn, Socialdemokraternes kulturordfører, vil også have undersøgt sagen nærmere, inden han tager stilling til en eventuel tilbagebetaling af støttekronerne fra Kulturstyrelsen.

”Jeg synes, at Kulturstyrelsen har tacklet det rigtigt ved at sige, at man vil være ekstra opmærksom på Unge for Menneskerettigheder fremover, nu hvor den tætte relation til Scientology er kommet frem, for dem der modtager støtte må ikke missionere, og det skal vi have opmærksomhed på ikke sker fra politisk side,” siger han.

Han er dog også bekymret for, at forbindelsen mellem Unge for Menneskerettigheder og Scientology er så tæt, at der reelt kan være tale om mission i skole-materialet:

”Hvis der er nogen som helst budskaber om, at man skal oprette lokale klubber for Unge for Menneskerettigheder og på den måde kan komme ind i Scientology, så har vi et problem, for så er der ikke vandtætte skotter mellem Scientology og Unge for Menneskerettigheder.”

Alex Ahrendtsen (DF) kalder sagen ”principiel.”

”Man kan forestille sig, at Hizb ut-Tahrir laver samme nummer. Mon ikke Kulturministeren vil gøre noget?”, spørger han.

”Hvis ikke, tager jeg det op,” siger han.

Kulturministeriet oplyste sent i aftes, at kulturminister Marianne Jelved havde siddet i møder og samråd hele dagen og derfor ikke har haft mulighed for at forholde sig til sagen.

Stort temaScientologyFoto: Unge for menneskerettigheder