Prøv avisen

21.000 ældre leder efter en partner på internettet

Ældre danskere har taget netdating til sig. Det er glædeligt, og de får mulighed for at undgå en ensom alderdom, lyder det fra Ældre Sagen Foto: .

Ældre danskere har taget netdating til sig. Det er glædeligt, og de får mulighed for at undgå en ensom alderdom, lyder det fra Ældre Sagen

Landets pensionister har fundet vej til tasterne i deres jagt på prinsen eller prinsessen på den hvide hest.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at godt 300.000 danskere bruger netdating, og ud af dem er cirka 21.000 mellem 65 og 89 år.

LÆS OGSÅ: Ældre bryder tabu om sex og samliv

Det glæder samlivsekspert Margrethe Kähler fra Ældre Sagen.

Det er enormt positivt. Det er flere, end jeg havde forventet, siger hun.

Margrethe Kähler mener, at det er udtryk for, at ældre mennesker i højere grad end tidligere tager initiativ til at skabe sig en god alderdom.

Før så man, at især kvinderne gik i stå, hvis de blev skilt i en sen alder, eller hvis deres mand døde. Men det lader gudskelov til, at vi bevæger os i en anden retning nu, siger samlivseksperten, der blandt andet holder foredrag for Ældre Sagens medlemmer.

Hun oplever i stigende grad, at de ældre har mod på at opsøge kærligheden på trods af deres høje alder.

Der er færre og færre, som trækker sig tilbage efter ægtefællens død og stiller sig tilfreds med at være alene, siger hun.

De romantiksøgende pensionisters brug af online-datingsites overrasker ikke Casper Høeg Radil, der forsker i netdating ved Københavns Universitet. Han mener, det er naturligt, at de ældre benytter sig af digitale muligheder til at finde en partner.

Det er et godt redskab for ældre mennesker, fordi netdating giver dem mulighed for at møde nogle nye mennesker, som det ellers er svært at få kontakt til, når man er langt henne i livet, siger han.

I modsætning til unge mennesker, der ofte bruger netdating som et supplement til andre sociale aktiviteter, er de ældre mere målrettede i deres søgen efter en partner på nettet, mener Casper Høeg Radil:

For de ældre handler det simpelthen om at finde en partner, som de kan tilbringe resten af livet med.

Planer om at digitalisere al kommunikation mellem borgere og det offentlige har fået Ældre Sagen til at lære dets medlemmer at bruge internettet.

Det har virket. Og det smitter helt klart også af på de ældres brug af datingsiderne, at de er mere trygge ved internettet, siger Margrethe Kähler.

Det er ikke kun landets seniorer, som jagter romantik i cyberspace. Tallene fra Danmarks Statistik viser, at det trods alt er den yngre del af befolkningen, som er mest aktiv, hvad angår netdating. Flere end 70.000 personer mellem 16 og 34 år gør således brug af datingsider.

Samtidig bruger danskerne netbanker og sociale medier som eksempelvis Facebook i langt højere grad end netdating. 83 procent af danske internetbrugere benytter internetbank og 64 procent sociale medier. Til sammenligning er kun otte procent aktive på datingsiderne. /ritzau/