22 år, dansk født, bandemedlem - og terrorist

Politiets Efterretningstjeneste kender den mand, der lørdag og natten til i går udførte to attentater i København. Politiet mener, han optrådte alene

Sikkerheden er stadig skærpet ved attentatstederne i København, efter et 22 årigt, dansk født, bandemedlem bestemt sig for at begå terror. Foto: Claus Bech

Politiet ved, hvem der gjorde det.

Man kender identiteten på den mand, der i løbet af lørdagen og natten til i går dræbte to civile personer og sårede fem politibetjente ved to terrorattentater i København. Manden selv blev dræbt under en skudveksling med politiet tidligt søndag morgen.

I en pressemeddelelse i aftes siger politiet, at der er tale om en 22-årig mand, der er dansk født, og han er tidligere kendt af politiet for overtrædelse af våbenloven og vold.

Manden var allerede inden angrebene på “PET's radar”, fortalte chefen for efterretningstjenesten, Jens Madsen, i går eftermiddag, uden at PET-chefen dog nærmere ville gøre rede for, hvad det dækkede over.

Søndag arbejdede politiet blandt andet på at klarlægge gerningsmandens færden i et tidsmæssigt ”hul” på omkring otte timer lørdag eftermiddag og aften. Efterforskningen består blandt andet i gennemsyn af materiale fra videoovervågning, som også viste sin værdi i løbet af lørdagen.

Søndag blev der foretaget ransagninger flere steder i København. Der blev også foretaget flere anholdelser, blandt andet på en netcafé på Nørrebrogade.

I det hele taget var politiet massivt til stede i hovedstaden, uden at der dog var tale om politi ”på hvert gadehjørne”.

Politiet var søndag af den opfattelse, at gerningsmanden ikke havde handlet sammen med andre, selvom vidneudsagn lørdag fra angrebet på Østerbro fortalte om to gerningsmænd, der skød.

Anslagene i weekenden var rettet mod et arrangement om ytringsfrihed og senere mod den jødiske menighed. Det er samme mål som i Paris for godt en måned siden.

Det fik da også PET-chefen til at nævne, at gerningsmanden kan have været inspireret af begivenhederne i Paris og af militant islamistisk propaganda.

Ifølge Jens Madsen er PET ikke vidende om, hvorvidt gerningsmanden har været ”udrejst” - altså har været i for eksempel Syrien for at kæmpe.

At gerningsmanden tilsyneladende har arbejdet alene, giver PET visse udfordringer.

Hvor man tidligere har set store terroranslag begået af terrorceller, for eksempel angrebene i New York, Madrid og i London, så har der i de senere år været adskillige eksempler på såkaldte soloterrorister og ensomme ulve.

Når terrorister handler på egen hånd, er antallet af ofre i reglen færre end ved de store koordinerede aktioner. Til gengæld er deres angreb langt sværere for politi og efterretningstjenester at dæmme op for, fortæller Hans Jørgen Bonnichsen, der er tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste (PET).

”Den ensomme ulv er en person, der udelukkende reagerer på det tankesæt, der er inde i hovedet på ham,” fortæller Bonnichsen.

”Han vil aldrig kommunikere med andre ligesindede eller give udtryk for sin planlægning,” siger han. En central del af efterretningstjenesters antiterrorarbejde består i at overvåge kommunikation, for eksempel aflytning af telefoner, internetkommunikation eller sågar boliger. Derfor er enspændertyper svære at håndtere.

Den 22-årige formodede gerningsmand blev for omtrent to uger siden løsladt efter afsoning af en dom for grov vold.

Det oplyste Ekstra Bladet og DR på deres hjemmesider i aftes. Over for Ritzau afviste politiet dog at kommentere oplysningen. Ifølge eb.dk blev manden i december 2014 idømt to års fængsel for grov vold efter at være blevet kendt skyldig i et groft knivstikkeri, hvor en ung mand i 2013 blev stukket flere gange med en kniv i et s-tog. I kølvandet på knivstikkeriet blev han efterlyst for overfaldet og senere anholdt og dømt. At den 22-årige allerede nu var på fri fod skyldes angiveligt, at han havde afsonet en stor del af straffen som varetægtsfængslet. /ritzau/