Esther og Jonas kender ikke hinanden. Men de fejrer juleaften sammen for første gang

Trods coronapandemien åbner 24-årige Esther Safir sit hjem juleaften for fem ensomme unge. Ingen af dem kender hinanden i forvejen, men 23-årige Jonas Rasmussen ser frem til ikke længere at være alene

Den 30. oktober inviterede 24-årige Esther Safir med dette Facebook-billede ensomme unge til juleaften i sit hjem. Og på torsdag sætter de sig seks til bords. – Privatfoto.
Den 30. oktober inviterede 24-årige Esther Safir med dette Facebook-billede ensomme unge til juleaften i sit hjem. Og på torsdag sætter de sig seks til bords. – Privatfoto.

Coronaen har stukket en kæp i hjulet for manges juleplaner, og selvom myndigheder og statsminister Mette Frederiksen (S) forsikrer, at det er i orden at fejre jul på tværs af landet og med flere generationer, ventes flere end normalt at sidde alene i år.

Er man smittefri, men bare alene, er Røde Kors’ projekt ”Julevenner” måske en alternativ mulighed. Projektet blev stiftet 2012 for, at ensomme, der mangler et sted at holde jul, kan komme på besøg hos en familie, der har plads til en ekstra gæst ved julebordet. Sidste år startede Røde Kors et samarbejde med den digitale platform Boblberg, som gør projektet mere bredt favnende.

En af dem, der har oprettet et opslag på Boblberg, er 24-årige Esther Safir. Hun bor på Østerbro og læser psykologi ved Københavns Universitet. Hun er ikke som de fleste unge. I stedet for at tage hjem til mor og far for at blive forkælet med mad og gaver, åbner hun sit hjem for ensomme unge juleaften.

”Jeg er vokset op i en familie, hvor julen handler om at hygge sig og invitere folk ind i varmen. Have en dør åben. Det skal ikke handle om gaver og traditioner,” siger Esther Safir, der forklarer, at hun fik idéen for et par år siden. I en periode var hun frivillig på et værested for psykisk sårbare og ensomme unge. Der fik hun øjnene op for, hvor mange unge, der faktisk føler, at juletiden er svær.

”Julen er ikke et glansbillede hos alle. Jeg vil gøre noget for de her ensomme unge mennesker,” siger Esther Safir, der i sit opslag på Boblberg skriver, at hun vil invitere unge i alderen 18-30 år, som ikke har familie, mangler nogle at holde jul med, oplever ensomhed eller egentlig bare gerne vil prøve at holde jul, hvis man aldrig har prøvet det før.

Opslaget har gjort, at fem personer har meldt sig som deltagere. En har familie i udlandet, to har ikke kontakt til deres familier, og en er flygtning og kom til Danmark for fem år siden. Den sidste deltager hedder Jonas Rasmussen og er 23 år.

”Jeg har valgt at prøve noget nyt i år. Jeg blev helt varm i hjertet, da jeg så Esthers opslag. Julen er for mig nogle gange ensom, så jeg søger et socialt fællesskab,” siger Jonas Rasmussen, der ikke har holdt jul med sin familie de seneste par år, fordi de ikke har kunnet få det til at fungere.

Det skræmmer ikke Esther Safir at invitere fremmede ind i sit hjem.

”Jeg tror altid på det bedste i mennesket, indtil andet er bevist. Jeg håber på, at jeg kan give dem en dag, hvor ensomheden kommer til at fylde mindre, og hvor de kan lægge bekymringer på hylden. Bare være til stede, der, hvor de er,” siger Esther Safir, der erkender, at hendes familie nok kommer til at savne hende ved bordet i år. Men de kender hende og er ikke overraskede over hendes engagement.

I år har færre end normalt meldt sig som juleværter. Hvor der sidste år var 380, der åbnede deres hjem, er det kun 314 i år.

Men Esther Safir holder fast trods corona, anbefalinger om små sociale bobler og stor samfundsspredning.

”Alle deltagerne bliver testet inden. Ligesom nogle tager hjem til familie i Jylland, som de ikke ser konsekvent, så mener jeg også, at ensomme skal have mulighed for at se folk,” siger hun.

Esther Safir har modtaget positiv respons og skulderklap for sit opslag, men selv mener hun ikke, at det er verdens største ting at invitere unge ensomme mennesker ind til en juleaften.

”Anerkendelsen viser, at det, jeg gør med at invitere ind, er så langt væk fra normalen. Det håber jeg, at det her kan inspirere andre til at gøre. Det skal ikke være en nyhed, men en normalitet at åbne sit hjem for ensomme.”

For seks år siden stiftede Rasmus Stæhr hjemmesiden Boblberg med sin bror og fætter. Deres mål var at rykke folk tættere på hinanden ved at lade dem kommunikere på tværs for at finde venskaber.

Da de indgik et samarbejde med Røde Kors sidste år, var det med et håb om at skabe mange former for fællesskaber, herunder forbinde ensomme sjæle med en sød værtsfamilie juleaften.

”Vi gør en kæmpe forskel for nogle mennesker, der kan være sammen andre juleaften, som måske er den dag på året, hvor man har allermest brug for at være sammen. Vi forbinder kun menneskerne. Alt andet er op til dem.”

Forventningerne til en anderledes juleaften er ikke tårnhøje, så både værter og gæster går ind til aftenen med åbent sind. Rasmus Stæhr har ikke oplevet nogen konflikter indtil videre.

”Folk kan melde tilbage og sige, at det måske ikke var det match, de havde håbet på. Men det er et spørgsmål om kemi. Dem, der melder sig, er meget åbne, så forventningerne er små, og det er derfor svært at skuffe.”

Der er under en uge til juleaften, og Esther Safir glæder sig til at mødes med de unge mennesker. Hun har ingen forventninger, andet end håbet om en god aften, hvor gæsterne kan føle sig trygge og velkomne.