24 organisationer går sammen om at støtte fri abort. Men de er uenige om, hvor abortgrænsen skal ligge

En ny alliance, der torsdag blev lanceret på Christiansborg, vil stimulere debat om og kæmpe for fri abort. Men internt er alliancen uenig om, hvad grænsen for fri abort skal være

24 organisationer under navnet Alliancen for fri abort er torsdag blevet lanceret på Christiansborg. Alliancen ser dagens lys, da det i år er 50 år siden, at Danmark fik fri abort. Billedet her er fra en demonstration i 1995. - Foto: Bent Midstrup/Ritzau Scanpix. Genrefoto.
24 organisationer under navnet Alliancen for fri abort er torsdag blevet lanceret på Christiansborg. Alliancen ser dagens lys, da det i år er 50 år siden, at Danmark fik fri abort. Billedet her er fra en demonstration i 1995. - Foto: Bent Midstrup/Ritzau Scanpix. Genrefoto. .

50-året for indførslen af fri abort i Danmark blev torsdag markeret med lanceringen af en ny alliance på Christiansborg; Alliancen for fri abort.

Alliancen, der består af 24 organisationer, omfatter både lægefaglige organisationer, ungdomspartier og sågar Sundhedsstyrelsen.

I løbet af det kommende år vil alliancen sætte fokus på fri abort i debatter forskellige steder i landet, ligesom den vil kæmpe for opbakningen til selvsamme.

”Igennem 2023 vil alliancens aktører markere året på forskellig vis og forhåbentlig stimulere en masse debat og forsat bred opbakning til fri abort,” skriver alliancen i en pressemeddelelse, hvor interesseorganisationen Sex & Samfund er afsender.

Alliancens tilblivelse sker imidlertid i en tid, hvor fri abort allerede er til debat. Debatten handler især om, hvorvidt grænsen for fri abort skal hæves til 18. graviditetsuge, som Sex & Samfund eksempelvis har foreslået i Kristeligt Dagblad.

Men internt i alliancen er der ikke enighed om, hvor grænsen for fri abort skal ligge.

Der findes ikke en egentlig talsperson i Alliancen for fri abort, da den rolle går på runde mellem de 24 organisationer. Da Kristeligt Dagblad henvender sig til alliancen, er det derfor Lise Johansen, direktør for Kvinderådet, som står klar til at besvare spørgsmål.

Om den nye alliance siger hun:

”Vi ønsker at stå sammen om retten til at bestemme over sin egen krop. Dén ret synes alle, der er med i alliancen, er rigtig vigtig, så den vil vi gerne slå ring om.”

Lise Johansen fortæller, at alliancen som udgangspunkt er tidsbegrænset, og at samarbejdet vil ophøre, når året er omme. Hun siger også, at man ikke har drøftet, hvor abortgrænsen bør ligge, såfremt abortloven skal ændres.

”Det har ikke været drøftet i alliancen, om man ønsker, at den nuværende abortlovgivning skal revideres. Men vi står alle værn om den, ligesom vi mener, at alle skal have ret til selv at bestemme.”

Lise Johansen og Kvinderådet mener dog, at abortloven skal ”moderniseres”, og at 50-året for den fri abort og alliancen er en god mulighed for at fortælle om netop dét.

”Vi vil gerne styrke kvinders ret til at selv at kunne bestemme. Vi synes, der ligger et formynderi i, at kvinder skal have lov til at få foretaget en abort efter 12. graviditetsuge. Det vil vi gerne ændre. Vi lægger os meget op ad Sex & Samfund. Hvorvidt retten til fri abort bør ligge ved 18 . graviditetsuge eller et par uger senere, har vi ikke lagt os fast på. Vi udfører jo i dag aborter frem til 22. uge. Den grænse vil vi ikke rykke ved.”

Men det er ikke alle i alliancen, som deler den holdning. Det står klart, efter at Kristeligt Dagblad har spurgt en række af de organisationer, som er med i alliancen.

Sundhedsstyrelsen mener ikke, at det er alliancens formål at diskutere den slags ting. I en mail til avisen skriver styrelsen:

”Spørgsmålet om abortgrænser er ikke en del af alliancens formål.”

Jordmoderforeningen fortæller, at den mener, at abortloven skal ændres. Men man vil ikke lægge sig fast på, at grænsen skal ligge ved 18. graviditetsuge.

Mødrehjælpen skriver i en mail, at det er ikke dens opgave ”at tage stilling til, hvor abortgrænsen skal gå, men at bidrage til at belyse de udfordringer og dilemmaer som kvinderne oplever”.

Institut for Menneskerettigheder mener, at grænsen for fri skal abort rykkes frem - ”eksempelvis kunne det være 18. graviditetsuge som i Sverige,” siger Morten Wøldike, leder for instituttets arbejde med køn og lgbt.

Dansk Sygeplejeråd skriver i en mail, at man ikke har ”taget stilling til en ny grænse”.

Og Lægeforeningen skriver til avisen, at dens etiske udvalg "ikke for nuværende har truffet ny beslutning om emnet, men afventer blandt andet faglige anbefalinger på området".

Lise Johansen ser det ikke som noget problem, at der er uenighed om alliancens formål og om, hvor grænsen for fri abort skal ligge.

”Man er i alliancen enige om, at retten til fri abort er vigtig. Internt er der formentlig flere, som slet ikke har taget stilling til, om retten til fri abort skal ændres eller forbedres. Men de diskussioner er jo interessante. Og der kan sagtens være forskellige holdninger til, hvilken graviditetsuge abortgrænsen bør ligge ved – og hvad der i øvrigt bør ske med abortloven. Den debat hilser vi velkommen i alliancen.”

Men i en alliance som denne er det så ikke forventeligt, at der er nogenlunde enighed om, hvilke holdninger man har og ikke har?

”Debat stimuleres jo af uenighed.”

Så du ser det ikke som noget problem, at I er så mange organisationer, der hver især måtte have modstridende holdninger?

”Nej, det betragter vi ikke som noget problem. Alliancen er et forum. Og derfor må der gerne være modstridende holdninger.”