Prøv avisen

27-årig fra venstreradikalt kollektiv brændte ni biler af i samme gade

”Jeg var påvirket og en idiot. Jeg tænkte ikke rigtig klart, og til tider går klappen ned. Der er ikke nogen dybere handling bag," sagde gerningsmanden ifølge Berlingske, der var til stede i Københavns Byret. Arkivfoto. Foto: Bax Lindhardt/SP/Ritzau Scanpix

Bilbrandene i Baldersgade på Nørrebro i København er ikke banderelaterede. Gerningsmanden er i stedet en etnisk dansker fra kollektivet BumZen, der under påvirkning af alkohol brændte ni biler af

”Det har altid været et dejligt og fredeligt område, men nu er det næsten en krigszone en gang imellem,” sagde den 70-årige Nørrebro-beboer Ingrid Bøvith, da Kristeligt Dagblad sidste uge forsøgte at forstå, hvorfor bilbrande i de senere måneder har hærget Danmark og især Nørrebro i København.

Baldersgade, som Ingrid Bøvith bor ved, har i udpræget grad været hårdt ramt. Ni biler blev mellem den 30. august og den 23. oktober i år brændt af i gaden, men nu er gerningsmanden fundet og dømt. Onsdag tilstod en 27-årig etnisk dansk mand at have brændt alle ni biler ned til jorden. Dom: Et års ubetinget fængsel og erstatninger, der minimum løber op i en million kroner.

Alene i 2018 blev 212 biler brændt af i København, og som følge af det høje tal har politiet blandt andet arbejdet med en hypotese om, at brandene kan være banderelaterede. I Baldersgade-sagen er dette ikke tilfældet – gerningsmanden har ingen tilknytning til bandemiljøet.

”Jeg var påvirket og en idiot. Jeg tænkte ikke rigtig klart, og til tider går klappen ned. Der er ikke nogen dybere handling bag. Jeg havde bare drukket for meget. Jeg har haft et alkoholmisbrug gennem mange år,” sagde gerningsmanden ifølge Berlingske, der var til stede i Københavns Byret.

Den 27-årige er en del af BumZen, et aktivistisk kollektiv på Baldersgade med rødder i det venstreradikale miljø. Altså bor han på selvsamme gade, som han brændte ni biler af i. Han har desuden en fortid i Ungdomshuset på Dortheavej, kom det frem under retssagen.

Onsdagens dom hører til sjældenhederne, da anmeldelser om bilafbrændingerne ofte er svære at følge til dørs for politiet.

”Det siger sig selv, at det er svært at finde beviser og spor i en nedbrændt bil,” har Brian Belling, leder af afdelingen for personfarlig kriminalitet i Københavns Politi, tidligere sagt til Kristeligt Dagblad.

Anholdelsen af den 27-årige gerningsmand fra Baldersgade til trods er Nørrebro fortsat ramt af bilbrande. Senest på Struenseegade, hvor en bil blev brændt af den 27. oktober om aftenen. Politiet oplyser, at de ikke har anholdt nogen i sagen.

Fra den 1. januar til den 1. oktober 2019 har der været 648 påsatte bilbrande i Danmark, det højeste tal i fire år.