28 ansøgninger om nye friskoler er sendt til ministerium

Der kan være en bølge af friskoler på vej. 28 ansøgninger om nye skoler sendt til ministerium.

Der findes knap 550 fri- og privatskoler i Danmark. Cirka 18 procent af de danske elever går på en privat- eller friskole. Det svarer til cirka 118.000 elever, oplyser Friskoleforeningen.
Der findes knap 550 fri- og privatskoler i Danmark. Cirka 18 procent af de danske elever går på en privat- eller friskole. Det svarer til cirka 118.000 elever, oplyser Friskoleforeningen. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix.

Der kan være en række nye friskoler på vej rundt omkring i Danmark.

28 ansøgninger om at oprette skoler er sendt til Børne- og Undervisningsministeriet. Det er det højeste antal siden 2015, skriver Jyllands-Posten.

Mange af skolerne ser ud til at åbne steder, hvor en folkeskole står til at skulle lukke. Eller hvor en lukning har været på tale.

Ifølge Jyllands-Posten har en række kommuner varslet skolelukninger.

- Langt de fleste af de her initiativer sker på baggrund af en lukket folkeskole. Det er besparelsen i kommunerne, der er årsagen til, at vi ser det her store antal ansøgere, siger Peter Bendix Pedersen, som er formand for Dansk Friskoleforening til Ritzau.

Han fortæller, at det primært er forældre og borgere i de enkelte lokalområder, der tager initiativet til en lokal friskole.

- Mange af dem har kæmpet for at bevare den lokale folkeskole, men når det ikke kan lade sig gøre, tager de initiativet til en friskole.

- Det har en stor værdi for borgerne at have en skole i lokalmiljøet, for det betyder noget for det lokale forenings- og kulturliv og sammenhængskraften, siger Peter Bendix Pedersen.

I landsbyen Vestervig i Thy står skolen til at lukke, mens privatskolen Havland åbner som en erstatning. En række borgere gik tidligere på året sammen om at indsamle de 20.000 kroner, det koster at ansøge om at åbne en privatskole, skriver Jyllands-Posten.

I dag går der 46 elever på Vestervig Skole. Initiativtagernes håb er, at der på sigt skal gå flere på den nye skole.

Der findes knap 550 fri- og privatskoler i Danmark, og hver skole har typisk færre elever end en folkeskole. Cirka 18 procent af de danske elever går på en privat- eller friskole. Det svarer til cirka 118.000 elever, oplyser Friskoleforeningen.

Fri- og privatskoler er selvejende institutioner, der typisk er båret af et bestemt værdigrundlag eller livssyn. De finansieres af statstilskud og forældrebetaling.

Det er forskelligt, hvad det koster at sende sit barn på en fri- eller privatskole. Skoler i landområder vil typisk koste omkring 1250 kroner om måneden, mens prisen i de større byer er højere. Gennemsnitsprisen er 1647 kroner, fremgår det af Borger.dk.

/ritzau/